Αρχή κειμένου
Μαργαρίτα Καραβασίλη: "Η Κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και η εφαρμογή της στην Ελλάδα"
Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβώνας για αύξηση της βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το ζήτημα της Κοινωνικής Περιβαλλοντικής Ευθύνης βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Και τούτο διότι κάθε δράση στον τομέα του περιβάλλοντος, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, των συνθηκών εργασίας και στην εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία και στηρίζεται όλο και περισσότερο στη συνέργεια και στην κοινωνική συναίνεση.
Το περιβάλλον μας αφορά όλους γιατί συνδέεται με όλες τις πτυχές του κόσμου που μοιραζόμαστε και από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωσή μας και η επιβίωση του πλανήτη. Έχουμε κοινό συμφέρον να το προστατεύουμε και να το βελτιώνουμε με τη σύμπραξη όλων γιατί έτσι θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας και θα κληρονομήσουμε και στα παιδιά μας τις ίδιες ευκαιρίες ποιότητας ζωής.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, ως εκ τούτου, η εξασφάλιση υποστήριξης των ζητημάτων προστασίας του περιβάλλοντος από τη βιομηχανία και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, καθώς η αρχή της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κερδίζει συνεχώς έδαφος στις χώρες της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις ασχολούνται ταυτόχρονα με την κοινωνική και περιβαλλοντική αξιοπιστία τους, όπως αποδεικνύεται από την ένταξη όλο και περισσότερων βιομηχανιών στο σύστημα οικολογικής διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το EMAS.
Τούτο καταδεικνύει ότι οι βιομήχανοι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα υιοθέτησης καθαρότερων τεχνολογιών, που βελτιώνουν το κόστος αλλά και τη δημόσια εικόνα τους στην κοινωνία και εγγυάται περιβαλλοντική αποδοτικότητα, οικονομική βιωριμότητα των επιχειρήσεων και κοινωνική ευμάρεια με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Με επίγνωση ότι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος στηρίζεται στην ορθολογική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος όλες οι σύγχρονες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθοδηγούνται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Χαρακτηρίζονται από καινοτόμες ολοκληρωμένες προσεγγίσεις και λαμβάνονται μετά από ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη βάση της ευρύτερης δυνατής εμπλοκής της κοινωνίας, μέσω συνεχούς διαλόγου που διευκολύνεται από την ελεύθερη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση. Παράλληλα, επιταχύνεται η διαδικασία ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων σε όλες τις τομεακές πολιτικές.
Η περιβαλλοντική νομοθεσία βελτιώνεται και περιλαμβάνει αυστηρότερους στόχους, στγκεκριμένα μέτρα και σαφή χρονοδιαγράμματα, που εγγυώνται μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής και διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασία της ανθρώπινης υγείας. Για την εγκατάσταση και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων τίθενται αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι που έχουν σκοπό να περιορίσουν την περιβαλλοντική ζημιά και ως εκ τούτου και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης.
Το νέο κοινοτικό σύστημα περιβαλλοντικής ευθύνης, που καθιερώνεται με την εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, ενισχύει την ευθύνη των επιχειρηματιών έναντι της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους που επωμίζεται η κοινωνία για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Με την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» ο κάθε αρμόδιος φορέας εκμετάλλευσης, καθίσταται υπεύθυνος για τη ρύπανση που προκαλεί στον αέρα, το νερό, το έδαφος η δραστηριότητα, που έχει προκαλέσει περιβαλλοντική ζημιά και θα επωμίζεται ο ίδιος και το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης. Τούτο μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο, ώστε να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης.
Το σύγχρονο «περιβαλλοντικό γίγνεσθαι» είναι πολύ πιο απαιτητικό και για το λόγο αυτό ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και ελέγχου που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εφαρμογής της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η διενέργεια όλο και περισσότερων ελέγχων σε έργα και δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να γίνεται με πιο συστηματικό τρόπο και σε διάφορα στάδια, ώστε να επιτυγχάνεται, σε πιο ικανοποιητικό βαθμό η συμμόρφωση των ελεγχόμενων έργων και δραστηριοτήτων στην περιβαλλοντική νομοθεσία και να περιορίζεται η ρύπανση ή/και ο κίνδυνος πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημιάς.
Σήμερα, παρά ποτέ, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική και προς τούτο κάθε χώρα πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο υπόβαθρο και πλήρη στοιχεία τόσο για τον αριθμό των ελεγχόμενων έργων και δραστηριοτήτων, όσο και για τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ελέγχων και επιθεωρήσεων. Η επιβολή προστίμων και λοιπών κυρώσεων πρέπει να συνδυάζεται με ουσιαστική πληροφόρηση των εμπλεκόμενων και συνεργασία, ώστε να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε άμεσα με ικανές λύσεις, ώστε να αποτρέπουμε ή να αποκαθιστούμε την περιβαλλοντική ζημιά...
|