Ενότητα :Κλιματική Αλλαγή

Τίτλος : Κλιματική Αλλαγή: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα σχολεία

Διαβάστηκε: 900 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2006

Αλλαγή του κλίματος: η Επιτροπή οδηγεί την εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα σχολεία

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μια σειρά ενημερωτικών εργαλείων και υλικού σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, τα οποία αναπτύχθηκαν ειδικά για να χρησιμοποιηθούν από αυτούς. Οι μαθητές καλούνται επίσης να αναλάβουν προσωπική δέσμευση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα που απευθύνεται στα σχολεία σηματοδοτεί μια νέα φάση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού "Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσάς", την οποία δρομολόγησε η Επιτροπή τον Μάιο, και θα υποστηριχθεί με διαφημίσεις στην τηλεόραση, τον Τύπο και το Διαδίκτυο.

Ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ήδη πραγματικότητα. Τα σημερινά παιδιά είναι η γενιά που θα πληγεί περισσότερο από την επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και εκείνη που οι πράξεις της θα καθορίσουν αν θα κερδίσουμε τελικά τη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν έχοντας πλήρη γνώση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής για την κοινωνία και των μέτρων που μπορεί να λάβει ο καθένας μας για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλούν την αλλαγή αυτή.»

Εκστρατεία στα σχολεία

Η Επιτροπή εκπόνησε ελκυστικό εποπτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για να συζητηθούν οι προκλήσεις της αλλαγής του κλίματος. Διατίθεται ποικιλία εργαλείων προς χρήση στο μάθημα, τα οποία παρέχουν καθοδήγηση και βασικές πληροφορίες και περιλαμβάνουν την ανάθεση ενδιαφερουσών εργασιών, επεξηγώντας πώς τα άτομα μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα κύρια μηνύματα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης παροτρύνονται οι μαθητές να κάνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά τους με τις οποίες θα μειωθούν οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, όπως, μεταξύ άλλων, να κλείνουν τη θέρμανση στο σπίτι τους, να σβήνουν την τηλεόραση αντί να την αφήνουν σε θέση αναμονής, να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και να μετακινούνται συχνότερα περπατώντας. Καλούνται επίσης να δεσμευθούν ότι θα καταβάλουν προσωπική προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στον δικτυακό τόπο της εκστρατείας υπάρχει ειδικό τμήμα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, το οποίο περιέχει φυλλάδια, Podcasts (αρχεία ήχου ή εικόνων), αριθμομηχανή για τον υπολογισμό του διοξειδίου του άνθρακα, επίδειξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των υπολογιστών, που μπορεί να τηλεφορτωθεί, ταινίες μικρού μήκους, χρήσιμές συνδέσεις, διαγωνισμούς, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης της δέσμευσης.

Ο εν λόγω δικτυακός τόπος θα φιλοξενεί επίσης έναν εκθεσιακό χώρο όπου οι μαθητές παροτρύνονται να ανταλλάσσουν με τους ομολόγους τους από όλη την Ευρώπη έργα δημιουργικής έκφρασης με θέμα την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής – π.χ. καλλιτεχνήματα, βίντεο ή τραγούδια.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ενημερώνονται για την εκστρατεία και για τα διαθέσιμα εργαλεία και υλικό μέσω στοχευμένων επικοινωνιακών στρατηγικών, ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων πληροφόρησης και με τη διανομή φυλλαδίων. Επίσης, η φετινή έκδοση του Βιβλίου των Νέων της Ευρώπης – σχολικό ημερολόγιο που εκδίδεται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διανέμεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης στα 25 κράτη μέλη – περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για την κλιματική αλλαγή και για τη σχετική εκστρατεία.

Διαφημιστική προβολή

Έχει ξεκινήσει επικοινωνιακή εκστρατεία στο Διαδίκτυο με στόχο να κατευθύνει τους χρήστες του στον δικτυακό τόπο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης με το "πάτημα" σε στρατηγικά τοποθετημένα γραφικά (banners). Από τον τρέχοντα μήνα και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα προβάλλεται στους σταθμούς MTV και BBC World μια ελκυστική και ισχυρή τηλεοπτική διαφήμιση, που θα δείχνει τι μπορούν να κάνουν τα άτομα για να καταπολεμηθεί η αλλαγή του κλίματος. Έχουν επίσης προγραμματιστεί διαφημιστικές καταχωρίσεις στον ημερήσιο Τύπο ορισμένων κρατών μελών κατά το επόμενο τρίμηνο.


Δικτυακός τόπος της εκστρατείας:

http://www.climatechange.eu.com
Δικτυακός τόπος της Επιτροπής για την εκστρατεία:

http://www.europa.eu.int/comm/environment/climat/home_en.htm

Επιστροφή