Ενότητα :Επικαιρότητα

Τίτλος : Ανακοίνωση Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού: ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ, 5 Οκτωβρίου 2006: Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Υπηρεσία των Θυμάτων Μεγάλων Φυσικών Καταστροφών

Διαβάστηκε: 874 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   21uia-ares.bmp


Αρχή κειμένου

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

«Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Υπηρεσία των Θυμάτων Μεγάλων Φυσικών Καταστροφών»

Προ-Ανακοίνωση

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2006

κτίριο ΤΕΕ, Καραγεώργη Σερβίας 4,

5ος όροφος

17.30 – 21.30

Με θέμα «Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Υπηρεσία των Θυμάτων Μεγάλων Φυσικών Καταστροφών» το ΤΕΕ διοργανώνει, σε συνεργασία με την UIA (Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων), το Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας UIA-ARES (Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και το Ελληνικό Τμήμα της UIA Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Το ΤΕΕ, ως το επιστημονικό και επαγγελματικό όργανο των Ελλήνων Μηχανικών, παρεμβαίνει σε διεθνές επίπεδο και συνεργάζεται με την UIA για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, αυτό της αποκατάστασης και προστασίας των θυμάτων μεγάλων φυσικών καταστροφών, με τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση τους στη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, που υπηρετεί τον Άνθρωπο και μπορεί να προσφέρει βιώσιμες, άνετες συνθήκες στέγασης.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θεωρείται μείζον ζήτημα στην παγκόσμια κοινότητα και το ΤΕΕ φιλοδοξεί να δοθούν επαρκείς απαντήσεις μέσω των συμμετοχών στον διεθνή διαγωνισμό, που έχει στόχο την αναζήτηση, σε διεθνές επίπεδο, βιώσιμων λύσεων, που αξιοποιούν το κλίμα και εκμεταλλεύονται τα τοπικά υλικά και τις τοπικές φυσικές συνθήκες για τη δημιουργία κελυφών για την άμεση στέγαση πληγέντων πληθυσμών.

Ο Αρχιτεκτονικός αυτός διαγωνισμός στοχεύει στην αναζήτηση, σε διεθνές επίπεδο, καινοτόμων, βιώσιμων και αποτελεσματικών λύσεων για αρχιτεκτονικά κελύφη που θα κατασκευάζονται και θα τοποθετούνται γρήγορα σε ιδιαίτερα ευαίσθητες συνθήκες σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και θα εκμεταλλεύονται το κλίμα, τα τοπικά υλικά και τις τοπικές φυσικές συνθήκες, με σκοπό την άμεση, προσωρινή, αποκατάσταση των θυμάτων μεγάλων φυσικών καταστροφών, που όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στις μέρες μας και πλήττουν τεράστιες εκτάσεις σε όλα τα μέρη της γης.

Ο διαγωνισμός ανοίγει επίσημα την 1η Νοεμβρίου 2006, όπου και θα αρχίσουν οι εγγραφές μέσω του δικτυακού τόπου, που έχει εξασφαλιστεί από το ΤΕΕ, www.arescompetition.gr.

Ο διαγωνισμός. θα έχει χρονική περίοδο 2 ετών (2006-2008). Διεθνής Κριτική Επιτροπή, από 11 μέλη, θα επιλέξουν τις καλύτερες προτάσεις και θα απονείμουν βραβεία που θα ανακοινωθούν σε όλο τον κόσμο των Αρχιτεκτόνων μέσω των εντύπων και της ιστοσελίδας της UIA. Τα βραβεία θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της UIA στο Τορίνο, τον Ιούνιο του 2008.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του διαγωνισμού θα γίνει, σε διεθνές επίπεδο, στις 2 Οκτωβρίου 2006, στη Νάπολη της Ιταλίας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αρχιτεκτονική.

Στην Ελλάδα, ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, θα ανακοινωθεί στις 5 Οκτωβρίου 2006, σε ξεχωριστή Ημερίδα που διοργανώνεται από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της UIA και το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και θα λάβει χώρα στο κτίριο του ΤΕΕ, Καραγεώργη Σερβίας 4, 5ος Όροφος και ώρα 17.30.

Στην Ημερίδα θα παρέμβουν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, ο Giancarlo Ius, Πρόεδρος της UIA, Region I, ο Βασίλης Σγούτας, πρ. Πρόεδρος της UIA, ο Παναγιώτης Φούρλας, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η Λίζα Σιόλα, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της UIA, ο Wolf Tochtermann, Διευθυντής του Προγράμματος της UIA για τους Διαγωνισμούς, ο Νίκος Φιντικάκης, Διευθυντής της Ομάδας Εργασίας της UIA-ARES, η Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων d.p.l.g., πολεοδόμος, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, ο Manfred Hegger, συν-διευθυντής του Προγράμματος της UIA on Sustainable Architecture, ο Γιάννης Πολύζος, Αντιπρύτανης του ΕΜΠ, ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του ΕΜΠ και ο Γιώργος Γκαζέτας, καθηγητής του ΕΜΠ.

Ακολουθεί προκαταρκτικό Πρόγραμμα της Ημερίδας.

Επιστροφή