Ενότητα :Η ιδέα του μήνα

Τίτλος : Το Κλίμα ΑΛΛΑΖΕΙ! Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Διαβάστηκε: 914 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Το Κλίμα ΑΛΛΑΖΕΙ! Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ.

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

 

 

Το Κλίμα ΑΛΛΑΖΕΙ! Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ. Εμείς τι κάνουμε; Αντιμετωπίζουμε με χαρακτηριστική αδιαφορία τη διεθνή προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και το στόχο για έλεγχο της κλιματικής αλλαγής. Τα 80 εκατ ευρώ που πλήρωσε ήδη η ΔΕΗ το 2005 για δικαιώματα εκπομπής CO2 δεν στάθηκαν ικανά να δείξουν τα τεράστια κόστη που επιφέρουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία οι καθυστερήσεις και η αδιαφορία. Αντί να μειώνουμε τις εκπομπές μας τις αυξάνουμε και αδυνατούμε να πετύχουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν για την Ελλάδα από το Πρωτόκολλο του Κυότο για την περίοδο 2008-2012.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών είναι σε εφαρμογή. Θεσμοθετήθηκε με την οδηγία 2003/87/ΕΚ και καλύπτει μόνο το μέρος των συνολικών εκπομπών κάθε χώρας που προκαλείται από τις ενταγμένες σε αυτό εγκαταστάσεις της. Αντίθετα οι δεσμεύσεις στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο (ΠτΚ) αφορούν τις συνολικές εκπομπές της, ακόμα δηλαδή και από τομείς που δεν καλύπτει το ευρωπαϊκό σύστημα, όπως οι μεταφορές ή ο οικιακός τομέας. Ένα κρίσιμο συνεπώς ζήτημα για τη συνολική προσπάθεια μείωσης των εκπομπών είναι η σύνδεση των δύο διαδικασιών, του ευρωπαϊκού συστήματος με το ΠτΚ, στο οποίο εστιάζεται άλλωστε και η νεώτερη οδηγία 2004/101/ΕΚ.

Στα πλαίσια αυτά κι εν όψη της αναγκαίας διαδικασίας διαμόρφωσης του ΕΣΚΔΕ για την 2η περίοδο 2008-12, πρέπει να συσπειρωθούμε και να απαιτήσουμε: - την εξασφάλιση της επίτευξης των εθνικών στόχων του Κιότο με ορθή και αξιόπιστη κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις υπόχρεες εγκαταστάσεις που θα λαμβάνει υπόψη και τις προβλεπόμενες εκπομπές στους μη καλυπτόμενους τομείς. - την κατανομή δικαιωμάτων στη βάση των βέλτιστων δυνατών τεχνολογιών, ώστε να τιμωρούνται ουσιαστικά οι «βρώμικες» - ρυπαίνουσες - τεχνολογίες (λιγνίτης, μαζούτ) και να ενισχύονται οι καθαρότερες (συμπαραγωγή, φυσικό αέριο). - τη χρησιμοποίηση - κατά το μέγιστο (10%) - της δυνατότητας δημοπράτησης δικαιωμάτων, ώστε τα έσοδα να μην πάνε στην μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, αλλά να διοχετευτούν σε επενδύσεις και επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και συσκευών (τομέας όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στη χώρα μας). - περιορισμός της δυνατότητας αξιοποίησης των μηχανισμών ευελιξίας του Κιότο στο 5% των συνολικών εκπομπών και αύξηση των προσπαθειών για ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ κύρια στον οικιστικό τομέα.

Επιστροφή