Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : Ξεκινά σήμερα στο Ναϊρόμπι κρίσιμη Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές (6 Νοεμβρίου 2006)

Διαβάστηκε: 768 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

GREENPEACE

 

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2006

 

ΟΙ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΛΙΩΝΟΥΝ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ

 

Ξεκινά σήμερα στο Ναϊρόμπι κρίσιμη Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές

 

Ξεκινά σήμερα στο Ναϊρόμπι η 2η Διεθνής Διάσκεψη των Κρατών(1) που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία(2) που έφερε στο φως αποστολή της Greenpeace σε παγετώνα της Ελβετίας δείχνουν ότι οι πάγοι λιώνουν με ρυθμούς που ξεπερνούν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων κρατών να αποφασίσουν τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 35% έως το 2020. Αυτή είναι ίσως η τελευταία ελπίδα για να αποφύγουμε τις καταστροφικές και μη αντιστρέψιμες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε ολόκληρο των πλανήτη.

 

Τα ευρήματα από την πιο πρόσφατη αποστολή της Greenpeace είναι συγκλονιστικά: όπως καταγράφεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η οργάνωση, μόλις σε διάστημα πέντε ετών (2002-2006), παρατηρείται πρωτοφανής μείωση των στρωμάτων πάγου του παγετώνα Trift στην Ελβετία. Η αποστολή της Greenpeace ολοκληρώθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της 2ης Διάσκεψης των Κρατών – Μερών, που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Διάσκεψη θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου και δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των χωρών να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Βασικό θέμα της Διάσκεψης είναι το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο κατά τη δεύτερη (2013 – 2017) και τρίτη περίοδο δεσμεύσεων (2018 – 2022).

 

«Ο πλανήτης καταστρέφεται με τρομακτικούς ρυθμούς και τα στοιχεία που το αποδεικνύουν είναι αδιάσειστα. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνει το μέλλον του πλανήτη ο εφιάλτης των επόμενων γενεών. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει μέσα σε αυτό το πνεύμα να σταματήσει να προωθεί  και να εφαρμόζει ενεργειακή πολιτική που καταστρέφει το κλίμα και απειλεί την οικονομία» τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

 

Οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πληθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόσφατη έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης για τις κλιματικές αλλαγές εκτιμά ότι το κόστος των κλιματικών αλλαγών θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή αν δε δαπανηθεί τώρα το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για την αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

«Η χώρα μας, με την κατάλληλη ενεργειακή στρατηγική, έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τα αέρια του θερμοκηπίου, να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια και να ενισχύσει την εθνική οικονομία. Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση και συγκεκριμένα μέτρα», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

 

Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση

  • να υποστηρίξει, στη Διάσκεψη του Ναϊρόμπι, την περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου, από τις αναπτυγμένες χώρες, κατά 35% μέχρι το 2020.
  • να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να μειώσει δραματικά τις εκπομπές της έως το 2020

 

Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εκπομπές ρύπων που καταστρέφουν το κλίμα. Έως το 2020 θα εκπέμπει περίπου 178 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σημειώνοντας αύξηση των ρύπων κατά 58% σε σύγκριση με το 1990! Προκειμένου η Ελλάδα να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει:

 

·   Να ακυρώσει κάθε πρωτοβουλία για την κατασκευή νέων λιγνιτικών σταθμών σε Βεύη, Ελασσόνα και Δράμα. Η κίνηση αυτή θα αποσοβήσει την έκλυση περίπου 15 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

·   Να εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε ηλεκτροπαραγωγή, βιομηχανία, μεταφορές, οικιακό και τριτογενή τομέα. Η κίνηση αυτή θα μειώσει τις εκπομπές κατά 18 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

·   Να προωθήσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπως προβλέπεται από το νόμο 3648/2006 (29% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2020). Η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει περίπου 9 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

 

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

 

1. Στη 2η Διεθνή Διάσκεψη των Κρατών που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων από 163 χώρες. Εκτός από το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο, θα συζητηθεί το θέμα της «Προσαρμογής», το πώς δηλαδή οι αναπτυγμένες κυβερνήσεις θα βοηθήσουν τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές. 

 

2. Μπορείτε να βρείτε τις φωτογραφίες του παγετώνα Trift στις ιστοσελίδες της Greenpeace:

http://www.greenpeace.org/raw/image_orig/greece/press/118544/trift-glacier-1948.jpg

(Φωτογραφία του παγετώνα το 1948)

http://www.greenpeace.org/raw/image_orig/greece/press/118544/trift-glacier-2002.jpg

(Φωτογραφία του παγετώνα το 2002)

http://www.greenpeace.org/raw/image_orig/greece/press/118544/trift-glacier-2006.jpg

(Φωτογραφία του παγετώνα το 2006)

 

 

 

Επιστροφή