Ενότητα :Νιόβη Ν. Χρυσομαλλίδου: υλικό εργασιών της

Τίτλος : Νιόβη Χρυσομαλλίδου, ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Διαβάστηκε: 1766 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

 

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

 

 

Διδακτορική διατριβή της Νιόβης Χρυσομαλλίδου,

Πολιτικού Μηχανικού στον Τομέα Οικοδομικής & Δομικής Φυσικής

του Α.Π.Θ., 1987

 

 

 

Η διατριβή της καθηγήτριας του ΑΠΘ, Νιόβης Χρυσομαλλίδου, αποτελεί το πρώτο Ελληνικό τεχνικό κείμενο για τη μελέτη - κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Τεκμηριώνει την ανάγκη ενεργειακής και βιοκλιματικής προσέγγισης και μελέτης των κτιρίων και προτείνει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου Κανονισμού Θερμομόνωσης των Κτιρίων. Παρουσιάζει στον Έλληνα μηχανικό μεθόδους οικονομικής αξιολόγησης των δυνατών ενεργειακών επεμβάσεων στα κτίρια, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Επιχειρείται – καταρχήν – μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών στοιχείων με τα οποία καταπιάνεται η μελέτη και συνθέτουν μια μεστή επιστημονικά εργασία που πρέπει να γίνει γνωστή στους Έλληνες Μηχανικούς. Στοιχεία που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σκέψης και της μετέπειτα επιστημονικής ενασχόλησης της Νιόβης Χρυσομαλλίδου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εκτενέστερες δημοσιεύσεις μεγάλων τμημάτων της διδακτορικής αυτής διατριβής, που θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην παρούσα ιστοσελίδα, με αποκλειστικό σκοπό την ανάδειξη και την πληρέστερη κατανόηση του έργου της Νιόβης.  

 

Η προσπάθεια αυτή υπογράφεται από την ΟΜΑΔΑ «NIOBIUM»

 (όπου Niobium = Nb, στοιχείο από την 5η ομάδα στοιχείων του Περιοδικού Πίνακα MayerMendeleyev, με ατομικό αριθμό 41 και ατομικό βάρος 92.9).

 

 

Η ΟΜΑΔΑ «NIOBIUM» δημιουργήθηκε αυθόρμητα και εντελώς αυτόματα από μία διεπιστημονική ομάδα μέσα από τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, τέσσερις μήνες μετά τις 14 Ιουλίου 2006, ημερομηνία που η λαμπερή καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Νιόβη Χρυσομαλλίδου «έφυγε» τόσο απροσδόκητα από τη ζωή αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλο κενό. Κοινό χαρακτηριστικό της ομάδας είναι είτε ότι συνεργάσθηκαν και δούλεψαν μαζί με την Νιόβη, είτε καθοδηγήθηκαν ή ακόμη εμπνεύσθηκαν από την απόλυτη δύναμη της σκέψης και της προσωπικότητας της. Κοινός στόχος τους είναι η κοινωνικοποίηση του συνολικού έργου της Νιόβης Χρυσομαλλίδου μέσα από τα 30 δημιουργικά χρόνια συνολικής προσφοράς της. Η παρουσίαση του έργου της Νιόβης Χρυσομαλλίδου θα γίνει με δημοσιεύσεις σε τεχνικά περιοδικά και στον τύπο, ανάρτηση σε δικτυακούς χώρους, παρουσιάσεις σε ημερίδες ενώ προβλέπεται και ειδική τεχνική έκδοση μετά από αξιολόγηση και τακτοποίηση του τεράστιου έργου της. Βασικός φορέας συντονισμού και διαχείρισης της προσπάθειας είναι η «Ευώνυμος Βιβλιοθήκη».

Επιστροφή