Ενότητα :Κουρουζίδης Σάκης

Τίτλος : ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ, Βιβλιοπαρουσίαση: ΛΑΖΑΡΟΣ ΝΑΤΣΗΣ, ΠΑΜΒΩΤΙΣ, Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Διαβάστηκε: 1057 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Βιβλιοπαρουσίαση

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

 

ΛΑΖΑΡΟΣ ΝΑΤΣΗΣ, ΠΑΜΒΩΤΙΣ. Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΙΚΟ, 1992

 

ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ   

 

Σπάνια, φύση και πόλη συνδέονται τόσο πολύ, όσο η λίμνη Παμβώτις με την πόλη των Ιωαννίνων. Μια σύνδεση ιστορική, από τα βάθη των αιώνων. Η αίσθηση της ταυτότητας της πόλης, αλλά και της γύρω περιοχής.  Η λίμνη έχει «εισχωρήσει» παντού. Δυστυχώς και η πόλη κινδυνεύει να εισχωρήσει στη λίμνη. Με τα απόβλητα της, με τα μπαζώματα της. Και η γεωργία εισχωρεί στη λίμνη. Με τα λιπάσματά της και τα φυτοφάρμακά της. Και η κτηνοτροφία. Και ο τουρισμός. Και τα εισαχθέντα από την Ουγγαρία ψάρια. Παρ’ όλ’ αυτά, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η λίμνη «κρατάει» ακόμα.

Ο Λ. Νάτσης καταθέτει τη μαρτυρία του, ως Γιαννιώτη, ως βιολόγου αλλά και ως «οικολόγου», αν και διαβάζοντας το βιβλίο φαίνεται πως αυτό το τελευταίο περιττεύει. Η καταγραφή γίνεται από θέσεις «αγάπης», γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να καταφύγει στους υψηλούς τόνους και τις κραυγές για να δείξει και να πείσει για τις απειλές που δέχεται η λίμνη. Η γνώση της έννοιας του οικοσυστήματος εν γένει αλλά και του συγκεκριμένου, τον προφυλάσσει από μια στεγνή και στείρα περιγραφή των λειτουργιών που συντελούνται στη λίμνη και των διασυνδέσεών της με τον ευρύτερο χώρο της φυσικής της επικοινωνίας.

Λίμνη Παμβώτιδα - Η σημερινή κατάσταση της λίμνης - Η αξία της λίμνης – Φυτά - Ψάρια – Πουλιά - Περιβαλλοντική εκπαίδευση - Πρόταση για βιβλιογραφία: διατρέχοντας τις 70 σελίδες του βιβλίου, μέσα από τα παραπάνω κεφάλαια, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τις ακουαρέλες τους Η. Γκουράρου, αυτό που μένει σε έναν μη Γιαννιώτη αναγνώστη είναι ότι το βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια πρόταση εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αγαπώ και ξέρω. Ξέρω επειδή αγαπώ. Γνωρίζοντας αγαπώ. Ζω, ξέρω, αγαπώ. Για να ξεκινήσουμε από τα «άλφα» της οικολογίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

 ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,

ΤΕΥΧΟΣ 107, 9/1993

Επιστροφή