Ενότητα :Σακιώτης Γιάννης

Τίτλος : ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΚΙΩΤΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΠΕ

Διαβάστηκε: 834 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Βιβλιοπαρουσίαση

 

Από τον Αλέξανδρο Φον Χούμπολντ στην «ασύμμετρη» γεωγραφία

 

Η φύση της Γεωγραφίας, 380 σελίδες, εκδοσεις ΔΙΠΕ, Αθηνα 2005

 

Γιάννης Σακιώτης

 

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος και ο Μιχάλης Μοδινός εκτός από γνωστά πρόσωπα του ελληνικού οικολογικού κινήματος είναι και επίμονοι και συστηματικοί γραφιάδες. Ως επιμελητές των συλλογικών τόμων που εκδίδει σε ετήσια βάση το ΘΟΠ (Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο) του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών, έχουν παρουσιάσει σημαντικές εργασίες, με αναφορά ευρύτερου χρονικού βεληνεκούς από τη συνήθη βραχεία διάρκεια των περισσότερων θεμάτων που εγγράφονται στην ατζέντα της εγχώριας οικολογίας. Θέματα, που λόγω της οικολογικής στενωπού την οποία αενάως διέρχεται το πλήρωμα της ελληνικής κοινωνίας, διέπονται κατά κανόνα από τους χρόνους του επίκαιρου και εφήμερου.

 

Στο φετινό τόμο του ΘΟΠ οι επιμελητές είχαν την εξαιρετική έμπνευση να βασανίσουν μια ομάδα συγγραφέων με διαφορετική επιστημονική προέλευση, θέτοντάς τους στη διεπιστημονική μέγγενη της καταλυτικής ματιάς της οικολογίας πάνω στη γεωγραφία. Ο κόπος των συντελεστών του εν λόγω βιβλίου να καταπιαστούν με διαφορετικά θέματα, με τρόπο που να ενιαιοποιεί τη ματιά τους –το πρίσμα που θα λέγαμε παλιότερα- είναι εμφανής στο τελικό αποτέλεσμα και οι επιμελητές θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που κατόρθωσαν να στριμώξουν εκατέρωθεν του νοητού άξονα της διφορούμενης «φύσης της γεωγραφίας» αναλύσεις, νοήματα και συνθέσεις που ξεκινούν από τη μεγαλειώδη μονολιθική προσωπικότητα του ιδρυτή της γεωγραφία Αλέξανδρου Φον Χούμπολντ και φθάνουν μέχρι την «ασύμμετρη» γεωγραφία της σύγχρονης γεωπολιτικής και βιο-γεωγραφικής ρευστότητας του κόσμου μας, χωρίς να λείπουν οι εξειδικευμένες αναφορές στον ελλαδικό χώρο.

 

Εκτός των άλλων χαρισμάτων της, η «Φύση της Γεωγραφίας» αποτελεί ένα αισιόδοξο κείμενο, ιδανικό για ηλιόλουστες ή σκιώδεις θερινές αναγνώσεις, που δεν απειλούν με ψυχολογική κατεδάφιση τον παραθεριστή που θα αποτολμήσει την ανάγνωση του βιβλίου. Διατίθεται από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία και από το ΔΙΠΕ, τηλ. 210-8848055-6 (www.dipe.gr).

 

Δαίμων της Οικολογίας,

Τεύχος 51, 7-8/2005

Επιστροφή