Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ

Διαβάστηκε: 715 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

GREENPEACE

 

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2006

 

ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ

 

Με αφορμή τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα θερμοπυρηνικής σύντηξης, η Greenpeace καταρρίπτει τα βασικά επιχειρήματα των υπέρμαχων αυτού του πειράματος.

 

«Η πυρηνική σύντηξη θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια»

 

Το συνολικό κόστος του πειράματος ITER ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το ίδιο ποσό επενδυόταν στην κατασκευή αιολικών πάρκων, η ενέργεια που θα παραγόταν θα επαρκούσε για την ηλεκτροδότηση 7,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το κόστος της κατασκευής ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σύντηξης είναι ακόμα μεγαλύτερο από το ήδη εξωφρενικό κόστος της κατασκευής ενός συμβατικού πυρηνικού αντιδραστήρα. Η πυρηνική σύντηξη δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστική.

 

«Η πυρηνική σύντηξη θα καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές»

 

Οι παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, χρειάζεται να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2050. Οι πιο αισιόδοξοι υπέρμαχοι της πυρηνικής σύντηξης προβλέπουν ότι ο πρώτος αντιδραστήρας σύντηξης θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο το 2050.

 

Αντίθετα, η χρηματοδότηση αυτού του αβέβαιου πειράματος δεσμεύει χρήματα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν τις πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της ενεργειακής αυτάρκειας.

 

«Η πυρηνική σύντηξη θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων»

 

Η πυρηνική σύντηξη χρησιμοποιήθηκε πρώτα για στρατιωτικούς σκοπούς. Η πυρηνική σύντηξη, -αν λειτουργήσει ποτέ- θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων ενώ θα παράγει ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου.

 

«Οι ηγέτες της Ευρώπης πειραματίζονται με ένα εγχείρημα επικίνδυνο και ακριβό, όπως είναι η πυρηνική σύντηξη. Οι κυβερνήσεις δεν θα έπρεπε να πετάνε τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών τους σε επικίνδυνα παιχνίδια που δε θα παράγουν ποτέ χρήσιμη ενέργεια. Θα έπρεπε να επενδύσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λύσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα και όχι σε 50 χρόνια», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 6979 443 305, 210 38 06 374 & 5

Επιστροφή