Ενότητα :Κουρουζίδης Σάκης

Τίτλος : ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΕΠΙΛΟΓΕΣ (6/1993)

Διαβάστηκε: 986 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΒΙΒΛΙΟΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ

 

Lovelock J.E. (1993), Γαία. Μια νέα θεώρηση στη ζωή του παλνήτη. Εκδ. Aquarius- Novapress, σελ. 230.

Δεκατέσσερα χρόνια από την πρώτη του εκδότη και έξι από τη δεύτερη, μεταφράζεται, επιτέλους, και στα ελληνικά, το «κλασικό» πλέον βιβλίο του Τ. Λόβλοκ για τη θεωρία (ή υπόθεση) της Γαίας. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε ήδη από το 1990 Γαία της Ε. Σαχτούρη (Εκδ. Λιβάνη) που αποτελούσε μια απόπειρα ερμηνείας και επέκτασης της αρχικής θεωρίας του Τ. Λάβλοκ. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται στην ιδέα ότι η Γη δεν είναι, απλώς, ένας πλανήτης που φιλοξενεί ζωή, αλλά ένας ζωντανός πλανήτης, η ίδια, με αυτορρυθμιζόμενες λειτουργίες.

 

Gortz A. (1993), Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, Οικολογία.

Εναλλακτικές Εκδόσεις, σελ. 210.

Στην εποχή στην οποία επανορίζονται σχεδόν τα πάντα, δικαιούται μια ιδιαίτερη θέση στο πάνελ των εισηγητών ένας από τους πρώτους ομιλήσαντες. Ο Αντρέ Γκορζ  «αποχαιρέτησε το προλεταριάτο», περιπλανήθηκε στους «δρόμους του παραδείσου», ανάμεσα στην «επανάσταση και τη μεταρρύθμιση», αναζήτησε τα νήματα ανάμεσα στην «οικολογία και την πολιτική», επανέρχεται πάλι στις ίδιες του: να επανορίσουμε τον σοσιαλισμό. Μια πολιτική απασχόλησης με κεντρική της ιδέα τη μείωση του χρόνου εργασίας έχει γίνει σχεδόν έμμονη στον Γκορζ.

 

Firor J. (1992) Η ατμόσφαιρα αλλάζει. Μια παγκόσμια πρόκληση.

Εκδ. Κωσταράκη, σελ. 172.

Αλλάζουν πολλά στον πλανήτη μας. Στην επιφάνειά του, στα νερά του, στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν κραυγές αγωνίας, κραυγές σκοπιμότητας και κραυγές άγνοιας. Η σύγχυση επικρατεί κυρίως στα μη «ορατά» τμήματα του πλανήτη μας. Ο συγγραφέας κάνει μια προσπάθεια, με χαμηλούς τόνους, να δώσει μια πιστή και γενικευμένη εικόνα των αλλαγών που συντελούνται στην ατμόσφαιρα. Ασχολείται κυρίως με την όξινη βροχή, την τρύπα του όζοντος και τις κλιματικές αλλαγές. Ο περίπου συμπατριώτη μας (γεννήθηκε στην Αθήνα... της Γεωργίας των ΗΠΑ) κατέλαβε, από το 1953 ως σήμερα, θέσεις ερευνητικές και επιτελικές σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της πατρίδας του και έτσι ο λόγος του έχει μια απλή, αν και όχι απλοϊκή χροιά.

 

Le Corbusier (1992), Κείμενα για την Ελλάδα- Φωτογραφίες και σχέδια. Εκδ. Άγρα, σελ. 190.

Ο Le Corbusier, ο «αρχιτέκτονας του αιώνα», επισκέφθηκε την Ελλάδα δύο φορές, το 1911 και το 1933. Ταξίδεψε στο Άγιον Όρος, στα κυκλαδονήσια και φυσικά στην Αθήνα. Φωτογράφησε, σχεδίασε, έγραψε, μίλησε, «έζησε» την Ελλάδα. Βέβαια, δεν έχτισε στην Ελλάδα  (επιθυμία του ήταν να χτίσει ένα σπίτι από πεντελικό μάρμαρο). «Η αρχιτεκτονική υπάρχει όταν υπάρχει ποιητική συγκίνηση», γράφει. Τι αναζητούσε ο Le Corbusier στην Ελλάδα;

«Άραγε ποια χρησιμότητα μπορεί να έχει για τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής η θεώρηση αυτής της ζωής του περιβάλλοντος που διαιωνίζεται στις σημερινές τοποθεσίες, στα χωριά, στα σπίτια και στα ελληνικά έθιμα;

Το να επιβεβαιώνει την ανθρώπινη κλίμακα!»

 

Μαργαρίτη Ν., Παππά Β. (1992), Οδηγός για το αστικό πράσινο.

Εκδ. ΕΕΤΑΑ, σελ. 85.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος της Τ.Α. στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συχνά βρέθηκε στο επίκεντρο κομματικών αντιπαραθέσεων, έχει καταφέρει να κρατήσει μια εκδοτική δραστηριότητα- και σε θέματα περιβάλλοντος που ενδιαφέρουν τον αστικό χώρο και τα προβλήματα λειτουργίας των πόλεων- που συνήθως με τη μορφή «οδηγών» προσπαθούν να φέρουν τις γνώσεις της περιβαλλοντικής και οικολογικής επιστήμης κοντά στα αιρετά όργανα και τους πολίτες.

Η παρούσα έκδοση προτείνει τεχνικές για την εισαγωγή του πράσινου στον αστικό χώρο.

 

«Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ»,

τ. 104, 6/1993

Επιστροφή