GREENPEACE
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2006
Η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου ψηφίζει υπέρ της πειρατείας και του κέρδους καταδικάζοντας σε εξαφάνιση τον ερυθρό τόνο στη Μεσόγειο.
Παρά τις έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξαφάνισης του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου (ICCAT) τάχθηκε τελικά με το μέρος της βιομηχανίας αντί της επιστήμης και της κοινής λογικής. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας για τη λήψη μέτρων για την προστασία του ερυθρού τόνου, συμφωνήθηκε να αλιεύεται σχεδόν διπλάσια ποσότητα ερυθρού τόνου από αυτή που συνιστούν οι επιστήμονες. (1)(2)
Στη διάρκεια της συνάντησης των χωρών μελών της ICCAT (3), η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέκυψε στις πιέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας και αναχαίτισε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ζητούσαν να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στον αριθμό των ερυθρών τόνων που ψαρεύονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο. Η Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου απέτυχε επίσης να σταματήσει την αλιεία κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής του ψαριού και αρνήθηκε να συστήσει μια ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την παράνομη αλιεία ερυθρού τόνου. (4)
"Οι εκπρόσωποι της βιομηχανικής αλιείας του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο επιθυμούν απλώς να συνεχίσουν να ψαρεύουν τον τόνο με την ίδια ένταση για τα επόμενα χρόνια. Όμως, με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζουν τον αποδεκατισμό του ψαριού στο οποίο στηρίζονται και θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο τους το μέλλον. Ένα από τα πολυτιμότερα ψάρια της Μεσογείου οδηγείται πλέον στον αφανισμό κάτω από τις ευλογίες της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρησή του και την ικανοποίηση της βιομηχανίας", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η τραγική κατάσταση των αποθεμάτων ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της αποτυχίας των κυβερνήσεων και των Περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης της Αλιείας, όπως είναι η ICCAT, να προστατεύσουν τους θαλάσσιους πόρους που διατείνονται ότι βρίσκονται υπό την ευθύνη τους.
Σημειώσεις προς Συντάκτες:
(1) Το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων ερυθρού τόνου που υιοθετήθηκε είναι 29,500 τόνοι για το 2007, 28,500 τόνοι για το 2008, 27,500 τόνοι για το 2009 και 25,500 τόνοι για το 2010. Σήμερα, το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων ερυθρού τόνου είναι 32,000 τόνοι.
(2) Η επιστημονική εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Έρευνας και Στατιστικής (SCRS) της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), ήταν ξεκάθαρη στην φετινή συνάντηση: “Τα μοναδικά σενάρια τα οποία έχουν κάποια πιθανότητα να αντιμετωπίσουν τη μείωση και να ξεκινήσουν την αποκατάσταση (των αποθεμάτων του ερυθρού τόνου) είναι αυτά τα οποία απαγορεύουν τη Μεσογειακή αλιεία κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής και μειώνουν τη θνησιμότητα των μικρών ψαριών μέσα από την αύξηση του ελαχίστου επιτρεπόμενου μεγέθους αλίευσης. Η αλιεύσιμη ποσότητα για τα επόμενα χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων αυτών υπολογίζεται στους 15, 000 τόνους.
(3) Η συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είναι προγραμματισμένη για τις 17-26 Νοεμβρίου.
(4) Η Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας και Στατιστικής (SCRS) στην προηγούμενη συνάντησή της, τον Ιούνιο 2006 στη Μαδρίτη, δήλωσε: “Η ποσότητα ερυθρού τόνου που αλιεύεται τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να ξεπερνάει σημαντικά το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και είναι πιθανώς αντίστοιχη με αυτή που αναφέρεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, δηλαδή σχεδόν 50,000 τόνοι στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο”.
Για περισσότερες πληροφορίες, Σοφία Τσενικλή, Τηλ: 6979 443306