Ενότητα :ΤΕΥΧΟΣ 11, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2002

Τίτλος : ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ, Αποχωρήσεις και «αποχωρητήρια» νομοθετήματα

Διαβάστηκε: 976 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Αποχωρήσεις και «αποχωρητήρια» νομοθετήματα

 

ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ

 

            Ο πρώην Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. μετακόμισε στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας την επί πολλά χρόνια κατεχόμενη καρέκλα του «πρώτου» υπεύθυνου περί τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα. Η μακροχρόνια θητεία του θα μείνει στη μνήμη μας σαν παράδειγμα προς αποφυγή και ο ίδιος ως «ο κύριος Δημόσια Έργα», με ότι αυτό συνεπάγεται. Ως προς το αποτέλεσμα της δράσης του, αυτό είναι ζήτημα που απασχολεί τον κάθε πολίτη, που με τον ένα ή άλλο τρόπο το γεύεται στην καθημερινή του ζωή. Πολλοί όμως έχουν  την βεβαιότητα ότι το περιβάλλον, επί των ημερών του, υπέστη μεγάλο «ξεδόντιασμα». Ίσως λόγω ειδικότητας που σπούδασε, αλλά ποτέ δεν εξάσκησε.

 

            Το Χαλάνδρι είναι μια περιοχή, που επιμένει ακόμη να φέρει τον τίτλο του προαστίου, αν και η λέξη έχει χάσει πια την έννοιά της. Ένα τμήμα του Χαλανδρίου βρίσκεται πολύ κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο και, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται από καιρό στο στόχαστρο όσων φροντίζουν για την ανάπτυξη (…) αυτού του τόπου. Το «φιλέτο» της Κηφισίας (από την Αγία Βαρβάρα μέχρι την Ριζάρειο) και η περιοχή που περικλείεται στο «τρίγωνο» Κηφισίας – Παπανικολή – Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι τώρα κρατούσε, σ’ ένα βαθμό, τον προαστιακό χαρακτήρα του Χαλανδρίου. Όμως η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.

 

            Λίγες μέρες πριν την αποχώρηση του κ.Λαλιώτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι έλληνες πολίτες ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νεκρανάσταση του συστήματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Πρόκειται για το πλέον διεστραμμένο νομοθέτημα, που χάρη σ’ αυτό, στο παρελθόν, περιοχές ολόκληρες άλλαξαν φυσιογνωμία, τοπία αλλοιώθηκαν, ιδιοκτησίες χαντακώθηκαν. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ασχολήθηκε κατ’ επανάληψη με προσφυγές που δικαίωσαν τους θιγόμενους, γι’ αυτό άλλωστε και ο προηγούμενος νόμος πάγωσε το καλοκαίρι του 2000, για να επανέλθει δριμύτερος πριν την αποχώρηση του πρώην Υπουργού. Ένα «αποχωρητήριο δωράκι» προς τις περιοχές που μέχρι τώρα είχαν γλιτώσει. Ο τελευταίος –μετασυνεδριακός- κυβερνητικός ανασχηματισμός οδήγησε σε αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και το νομοσχέδιο μπήκε –ευτυχώς- στο συρτάρι της νέας Υπουργού. Οι τεχνικές εταιρείες όμως καραδοκούν. Και προφανώς πιέζουν. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα γίνει το δικό τους, αν κανείς δεν αντιδράσει.

 

            Επίσης λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του, ο πρώην Υπουργός πρόσφερε ένα ακόμη «αποχωρητήριο δώρο» στο Χαλάνδρι. Όχι όμως με τόσο εντυπωσιακή παρουσίαση, μπροστά στις κάμερες και με φόντο το σομόν σπίτι, που τελευταία συνηθίζει. Υπέγραψε «στα μουλωχτά» διάταγμα, που τροποποιεί «τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης των οικοπέδων» της περιοχής που αναφέρθηκε παραπάνω. Φυσικά, οι τροποποιήσεις αφορούν και τον συντελεστή δόμησης (που μεγαλώνει για τα οικόπεδα που βρίσκονται πάνω στους οδικούς άξονες -Κηφισίας, Παπανικολή, Αντιστάσεως- και μικραίνει για τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο). Στην περίμετρο του τριγώνου οι εμπορικές χρήσεις και στη μέση οι κατοικίες.

 

Μια «λεκάνη», λοιπόν, προβλέπεται για την πρώην ανθρώπινη περιοχή. Που θα μαζεύει όλα τα καυσαέρια από τους οδικούς -και περισσότερο από υπερφορτωμένους- άξονες, όλη τη ζέστη που αντανακλούν τα γυάλινα κτίρια (αυτό το «in» υλικό επιλέγεται συνήθως από τους κατασκευαστές κτιρίων – τεράτων), όλη την κυκλοφοριακή επιβάρυνση (γιατί η μέχρι τώρα πείρα έχει δείξει ότι οι χώροι που προβλέπονται για την στάθμευση των αυτοκινήτων μετατρέπονται, «στη χώρα του ανεξέλεγκτου», σε εκθέσεις, αποθήκες, ακόμη και συνεργεία αυτοκινήτων).

 

            Τα γεγονότα δικαιώνουν όσους ανησύχησαν για το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των δύο νομοθετημάτων. Ήδη, η εταιρεία Βωβός Α.Ε. ανακοίνωσε «την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτου 27,5 στρεμμάτων, για τα προσεχή 48 χρόνια, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Τζαβέλα, στο Χαλάνδρι». Και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον σε δέκα οικόπεδα (πάνω στους οδικούς άξονες), οι εκσκαφείς και οι μπουλντόζες δουλεύουν νυχθημερόν, ξεκοιλιάζοντας τη γη που είχε μείνει ανεκμετάλλευτη.

 

            Πριν από δύο χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου είχε καταλήξει σε μια λογική πρόταση, που αφορούσε τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο εν λόγω τρίγωνο. Η πρόταση αυτή αγνοήθηκε και μεταμορφώθηκε σε διάταγμα – φωτογραφία συμφερόντων. Η Πολιτεία έσπευσε, δια χειρός Λαλιώτη, να εξαφανίσει προτάσεις για υποχρεωτική φύτευση, αύξηση θέσεων στάθμευσης, χρόνου απομάκρυνσης χρήσεων που ρυπαίνουν και ενοχλούν, υποχρεωτική διάσπαση μεγάλων κτιριακών όγκων. «Απαγορεύεται ρητά η μεταφορά συντελεστή δόμησης σε όλη την περιοχή παρέμβασης», έγραφε η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πρώην Υπουργός όμως τον συντελεστή δόμησης τον αύξησε…

 

            Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα έρθουν (;) και θα περάσουν. Το 2004, που από καιρό καθορίζει τις ζωές μας, θα δώσει τη θέση του στο 2005, το 2006 κλπ. Οι περιοχές που σήμερα ακόμη θεωρούνται βιώσιμες, σύντομα θα συγκαταλέγονται μεταξύ των υποβαθμισμένων. Τα παιδιά μας άραγε θα ξέρουν ποιους πολιτικούς θα «ευγνωμονούν» για ό,τι τους φόρτωσαν;

 

                                                                                   Δαίμων της Οικολογίας

Τ. 11, 1/2002

 

                       

Επιστροφή