Ενότητα :Tεύχος 66, Δεκέμβριος 2006

Τίτλος : ΠΑΠΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. Με το (οικολογικό) κλειδί στο χέρι

Διαβάστηκε: 919 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Με το (οικολογικό) κλειδί στο χέρι

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνήθως όποιος επιθυμεί να κατασκευάσει μια οικολογική οικοδομή είναι το υψηλότερο κόστος, αλλά και η δυσκολία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εγχειρήματος. Όμως, σε πολλές χώρες όπως η Ελβετία, η Αγγλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και η αντιοικολογική Κίνα, αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί, καθώς πολλές επιχειρήσεις ειδικεύονται στην ανέγερση πιστοποιημένων οικολογικών κτιρίων, ενώ προσφέρουν επίσης και προκατασκευασμένες μονοκατοικίες.

 

Πρόσφατα, σε αυτήν την ομάδα προστέθηκε και η Γαλλία όταν η Phenix, η μεγαλύτερη εταιρία της χώρας στον κλάδο των προκατασκευασμένων μονοκατοικιών απευθύνθηκε στον γνωστό αρχιτέκτονα Ζακ Φεριέ για να σχεδιάσει μια πρότυπη οικολογική κατοικία. Η εταιρία έχει προγραμματίσει την παραγωγή 7.000 κατοικιών ετησίως οι οποίες θα πιστοποιηθούν με το σήμα της «Υψηλής Περιβαλλοντικής Ποιότητας» (HQE). Θα έχουν επιφάνεια 210 m², η οποία θα μπορεί να διαρρυθμίζεται με μεγάλη ελευθερία από τον κάθε αγοραστή, θα είναι περισσότερο ενεργειακά αποτελεσματικές και υγιεινές καθώς θα ενσωματώνουν τις τελευταίες καινοτομίες στους τομείς της μόνωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας και θα υιοθετούν τις αρχές της βιοκλιματικής και της βέλτιστης επιλογής των υλικών, με αποκλεισμό των τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις οικοδομές (χρώματα, βερνίκια, έπιπλα κουζίνας…). Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 10% μεγαλύτερη από εκείνη που εξασφαλίζουν οι υπερσύγχρονες και εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές κτιρίων που υιοθετήθηκαν στη Γαλλία το 2005, οι οποίες κατέβασαν την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων κατά 20% σε σχέση με εκείνες που είχαν θεσπιστεί το 2000… Ταυτόχρονα, θα επιτυγχάνεται και σημαντικός περιορισμός της ηχορύπανσης.   

 

Το κόστος αυτών των κατοικιών θα ανέρχεται στα 245.000 ευρώ, ποσό προσιτό στον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό (εκεί οι μισθοί είναι αισθητά ανώτεροι από τους ελληνικούς). Σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνονται ο ηλιακός θερμοσίφωνας, τα συστήματα εξοικονόμησης νερού και τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τα οποία μπορούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κατανάλωση αυτών των κατοικιών.

 

Πάντως, οι υπεύθυνοι της εταιρίας αισιοδοξούν για το μέλλον της επένδυσής τους, καθώς διαπιστώνουν την επιτυχία των 175 «Κέντρων Ενεργειακής Ενημέρωσης» που δημιούργησε ο κρατικός Οργανισμός για το Περιβάλλον και για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (Ademe): καθώς αυτά τα κέντρα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που καταφτάνουν με τα σχέδια της κατοικίας τους ζητώντας από τους ενεργειακούς συμβούλους λύσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσής τους, ο οργανισμός προγραμματίζει το άνοιγμα άλλων 325 (1).

 

Εξάλλου, στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, οι υπεύθυνοι παρακολουθούν έκπληκτοι την τεράστια απήχηση που είχε η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών για τις δαπάνες μόνωσης κτιρίων, αντικατάστασης καυστήρων με σύγχρονα μοντέλα και αγοράς συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα, καθώς ολοένα περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν καθημερινά ότι η εποχή της φτηνής ενέργειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, η EDF, η γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού, έχει εντάξει στο μάρκετινγκ της την εξοικονόμηση ενέργειας, προβάλλοντας με ολοσέλιδες καταχωρήσεις την δημιουργία λίστας έμπειρων και πιστοποιημένων από αυτήν τεχνικών ή επιχειρήσεων, οι οποίοι αναλαμβάνουν με λογικό τίμημα την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιότερων κτιρίων, με απόλυτο σεβασμό στις συμφωνημένες προθεσμίες ολοκλήρωσης των εργασιών.

 

Μόνο με παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορεί να μειωθεί το τεράστιο μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας που κατέχουν τα κτίρια: 44% των συνολικών ποσοτήτων, στο οποίο αντιστοιχεί το ένα τέταρτο των γαλλικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (το οποίο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η χώρα δεν διέθετε πλήθος –επικίνδυνων- πυρηνικών αντιδραστήρων)!

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 66, 12/06

 

 

 

1) Le Nouvel Observateur, nº 2.185, 21-9-06, «Les clés de la maison écolo».

Επιστροφή