Ενότητα :Tεύχος 64, Οκτώβριος 2006

Τίτλος : ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Διατροφή: Το ντόπιο, το εισαγόμενο και οι επιδοτήσεις

Διαβάστηκε: 809 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Διατροφή:  Το Ντόπιο  το Εισαγόμενο και οι Επιδοτήσεις

 

Bάσω Κανελλοπούλου

 

Είναι γνωστό ότι οι ντόπιες  φυλές αγελάδας  δίνουν  πολύ καλής ποιότητας κρέας κυρίως όταν αυτό προέρχεται από ζώα ελεύθερης βοσκής. Συνήθως αυτά τα ζώα είναι σχετικά μικρού έως μεσαίου μεγέθους και δεν φθάνουν τα 300 κιλά. Αντί λοιπόν να υποστηριχθεί η ποιότητα προς όφελος και της υγείας μας αλλά και της ευζωίας, υποστηρίζεται περισσότερο η ποσότητα. Πως γίνεται αυτό;

 

Δίδονται πρόσθετες επιδοτήσεις  σε κτηνοτρόφους που έχουν μοσχάρια μεγαλύτερα των 300 κιλών. Δηλαδή σε μοσχάρια που δεν προέρχονται από τις ντόπιες φυλές. Εμμεσα, ο κτηνοτρόφος πιέζεται να κάνει περισσότερες εισαγωγές, και να μην  επιτρέπει στα ζώα να κινούνται οπότε με τη στενοχώρια μάλλον γεμίζουν τοξίνες. Εχει επίσης κίνητρο  να τα ταίσει οτιδήποτε αρκεί να παχύνουν. Επομένως είναι σαν να υποστηρίζεται από το Δημόσιο για να μειώσει την κτηνοτροφία ντόπιων προσαρμοσμένων φυλών. Από την άλλη πλευρά η αγορά κάτι φαίνεται πως ξέρει και ζητά ελληνικό μοσχάρι. Πάρα πολλά χασάπικα πουλάνε “ελληνικό”. Είναι  γνωστό ότι καθημερινά πολλά κρέατα βαφτίζονται “ελληνικά” και βέβαια τη διαφορά τιμής (μεταξύ της περισσότερο και λιγώτερο εντατικής   κτηνοτροφίας) δεν την καρπούται ο καταναλωτής ο οποίος κάποτε πρέπει να ξυπνήσει και να διεκδικήσει.

 

Να διεκδικήσει δίκαιη τιμολόγηση και διαφάνεια από την αγορά, περισσότερες επιδοτήσεις για τη γνήσια ντόπια κτηνοτροφία, αλλά και αλλαγή τρόπου σκέψης από τον εαυτό του. Διατροφή με λιγώτερο κρέας αλλά ποιό ποιοτικό, γιατί έτσι θα υπάρχει καλύτερη ποιότητα στα υλικά της αλυσίδας διατροφής ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν τα προβλήματα υγείας που προέρχονται από την αυξημένη χοληστερίνη και την εν γένει αυξημένη κρεοφαγία. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται γαίες για άλλες γεωργικές χρήσεις και στενεύει η κερκόρπορτα εισόδου των μεταλλαγμένων μέσα από τις ζωοτροφές.

 

Και ένα μήνυμα προς αυτούς που υποκριτικά επικαλούνται την απάλειψη της Πείνας στον πλανήτη μόνο και μόνο για να υποστηρίξουν τα μεταλλαγμένα (επιχείρημα που έτσι κι αλλιώς δεν στέκει): Είναι τεκμηριωμένο ότι η μείωση της κρεοφαγίας σε διεθνές επίπεδο θα απελευθέρωνε πολύ μεγάλο αριθμό γαιών από τις ζωοοτροφές. Αυτές οι γαίες θα μπορούσαν να διατεθούν σε καλλιέργεια πχ δημητριακών για ανθρώπινη διατροφή. Λέγεται πως μπορούν να τραφούν από την ίδια καλλιεργήσιμη έκταση, τουλάχιστον10πλάσιος ανθρώπινος πληθυσμός όταν οι καλλιέργεια δε προορίζεται για ζωοοτροφή. Μήπως υποστηρίζουμε  την απόλυτη χορτοφαγία; Οχι συνιστούμε την υιοθέτηση του αρχαίου ελληνικού μέτρου και φυσικά για τον καθένα τη δυνατότητα επιλογής. Ολες οι παθιασμένες υπερβολές και επιβολές, μακριά από εμάς.

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 64 10/2006

Επιστροφή