Ενότητα :Tεύχος 64, Οκτώβριος 2006

Τίτλος : ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Οι μετανάστες τ' ουρανού κι οι μετανάστες της γης

Διαβάστηκε: 639 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Οι Μετανάστες του Ουρανού και οι Μετανάστες της Γης

 

Βάσω Κανελλοπούλου

 

Η πλατεία του Αγίου Νικολάου Αχαρνών στην Αθήνα ήταν γεμάτη κόσμο και η ατμόσφαιρα χαρούμενη και γιορταστική. Ήταν βράδυ της Κυριακής 24 Σεπτέμβρη. Όπως ακούσαμε από τους ομιλητές στη γειτονιά οι μετανάστες αποτελούν το 70% των κατοίκων και το τοπικό σχολείο έχει μαθητές από 17 χώρες. Η Μαρία Γανωτή- ειδικευμένη στην περίθαλψη Αγριας Ζωής- ανέφερε ότι ο Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής, σε συνεργασία με την τοπική Ενορία, αποφάσισαν να αναδείξουν τα πουλιά που έρχονται στην πόλη ώστε τα παιδιά των μεταναστών που δεν έχουν εξοχικό ή σπίτι στο χωριό, να νοιώσουν αυτό το υπέροχο κομάτι της φύσης που περνά δίπλα μας απαρατήρητο πολλές φορές.

 

Ο ορνιθολόγος Κώστας Παπακωνσταντίνου μας μίλησε για τα συγκεκριμένα πουλιά της πόλης, για τις διαφορετικές φυλές που συνυπάρχουν στα πλαίσια κάθε είδους και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο γενικώτερο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και στα πρόσφατα καταγραμμένα χαρακτηριστικά της. Τίποτα στη φύση δεν είναι σταθερό, συνεχώς έχουμε εποικισμούς... Πέρασε μια αίσθηση της μετανάστευσης ως κινητήρια δύναμη της ζωής… που μετατράπηκε σε συγκίνηση όταν μας τραγούδησαν και χόρεψαν οι Σύλλογοι Ουκρανών και Ρουμάνων μεταναστών, ακολουθούμενοι από εξαιρετικά ελληνικά συγκροτήματα.

 

Αυτή η χαρούμενη και άρτια υπερπαραγωγή αποτέλεσε οργανωτικό άθλο της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αχαρνών η οποία είχε και την πρωτοβουλία να καλέσει τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής. Είχε επίσης κληθεί και έκανε μία ενδιαφέρουσα παρέμβαση για τη μετανάστευση, ο πατήρ Λάμπρος Καμπερίδης, διδάκτωρ ιστορίας και ελληνικής γλώσσας του πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, μετανάστης και ο ίδιος εκ Κωνσταντινουπόλεως.

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 64 10/06

 

Επιστροφή