Ενότητα :Tεύχος 64, Οκτώβριος 2006

Τίτλος : ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ, Οι φώκιες νίκησαν στην Ευρώπη

Διαβάστηκε: 712 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Οι φώκιες νίκησαν στην Ευρώπη

 

Πόπη Μπάκα

 

 

Η 6η Σεπτεμβρίου είναι ιστορική ημέρα για τις φώκιες. Τα καλά νέα ήρθαν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε.) να απαγορεύσει το εμπόριο όλων των προϊόντων που προέρχονται από φώκια. Κι αυτό είναι το κρίσιμο βήμα για την θέσπιση νομοθεσίας που θα σώσει εκατομμύρια φώκιες.

Την δεκαετία του ’80 η ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων από νεογέννητες λευκές φώκιες οδήγησε την κυβέρνηση του Καναδά σε ένα εικονικό τέλος του εμπορικού κυνηγιού φώκιας. Για να ξεπεράσει το εμπόδιο, η καναδική κυβέρνηση επέτρεψε στους κυνηγούς να σφάζουν τα μωρά φώκιας, αμέσως μόλις αρχίσει να εμφανίζεται το λευκό τρίχωμα –μέχρι και 12 ημερών. Οι περισσότερες φώκιες που σκοτώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτω από ενός μηνός.

Τα μικρά σκοτώνονται για το δέρμα τους. Με δεδομένο το ότι το μεγαλύτερο μέρος των δερμάτων διοχετεύεται στις ευρωπαϊκές αγορές μόδας, η απαγόρευση της εμπορίας όλων των προϊόντων φώκιας –ανεξαρτήτως ηλικίας- θα έχει σημαντική επίπτωση στην καναδική βιομηχανία. Το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ολλανδία ήδη προωθούν τη διαδικασία απαγόρευσης στο έδαφός τους.

Ο Καναδός Υπουργός Αλιείας Λογιόλα Ερν κατανοεί πλήρως το μέγεθος μιας τέτοιας απαγόρευσης. Λίγες ημέρες πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, ταξίδεψε στο Βέλγιο, με σκοπό να πείσει τη χώρα να αναθεωρήσει την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων φώκιας. Σε μια δήλωση που δέχτηκε κριτική από τους συμπατριώτες του, ο Ερν είπε ότι η απαγόρευση του Βελγίου «θα απομακρύνει έναν αριθμό Καναδών, των οποίων οι συγγενείς άφησαν το αίμα τους στα πεδία των μαχών στο Βέλγιο, τη Φλαμανδία και άλλα μέρη» στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Τα νέα από τη Νορβηγία έφεραν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Ερν, αφού κατέρριψαν τα επιχειρήματά του ότι η καναδική βιομηχανία γούνας από φώκια απειλείται και ότι οι κυνηγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Τον Ιούνιο είχε αποκαλυφθεί ότι ο μεγαλύτερος έμπορος γούνας φώκιας –υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση της Νορβηγίας- Τ.Ρίμπερ, αποζημιώθηκε από την κυβέρνηση για να κάψει 10.000 δέρματα, αφού ήταν αδύνατον να βρεθεί αγορά για την απορρόφησή τους. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το κυνήγι της φώκιας συντηρείται από τις κυβερνητικές επιλογές και όχι λόγω της ζήτησης.

Η μάχη για να σωθούν οι φώκιες κερδίζεται βήμα – βήμα. Η 6η Σεπτεμβρίου είναι μια ελπιδοφόρα υπενθύμιση. Αποφασίζοντας την απαγόρευση των προϊόντων φώκιας, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέφρασε την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών. Ίσως η καναδική κυβέρνηση ακολουθήσει και σεβόμενη την επιθυμία των Καναδών, απαγορεύσει το βάρβαρο αυτό κυνήγι.

 

Πηγή: Humane Society of the United States, International Fund for Animal Welfare.

Ένας αναπάντεχος αριθμός 425 ευρωβουλευτών υπέγραψε την απαγόρευση, που ήδη αποτελεί επίσημη Γραπτή Δήλωση. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μελών του ευρωκοινοβουλίου που έχει εγκρίνει μια απόφαση στην ιστορία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 64, 10/2006

 

 

 


 

Επιστροφή