Ενότητα :Τεύχος 63, Σεπτέμβριος 2006

Τίτλος : GREENPEACE: ΘΕΜΑΤΑ. Προσοχή! Μεταλλαγμένο ρύζι κυκλοφορεί παράνομα. Σταματήστε το τώρα!

Διαβάστηκε: 630 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Προσοχή! Μεταλλαγμένο ρύζι κυκλοφορεί παράνομα

Σταματήστε το τώρα!

GREENPEACE

Μεταλλαγμένο ρύζι της εταιρείας Bayer, το οποίο δεν έχει εγκριθεί για κατανάλωση σε καμία χώρα του κόσμου, βρέθηκε στην αγορά των ΗΠΑ. Όμως τα μέτρα που θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανεπαρκή. Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει άμεσα κάθε εισαγωγή ρυζιού προέλευσης ΗΠΑ, να αποσύρει τυχόν επιμολυσμένα προϊόντα ρυζιού ώστε να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές από την παράνομη εισβολή μεταλλαγμένου ρυζιού και να λάβει πρωτοβουλία για άμεση λήψη αυστηρών μέτρων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεταλλαγμένο ρύζι Liberty Link (LL) 601 της εταιρείας βιοτεχνολογίας Bayer το οποίο δεν προοριζόταν για εμπορικούς σκοπούς και το οποίο δεν έχει εγκριθεί για κατανάλωση πουθενά στον κόσμο, βρέθηκε να πωλείται στην αγορά των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η Ιαπωνία απαγόρευσε αμέσως τις εισαγωγές μακρύκοκκου ρυζιού από τις ΗΠΑ. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί μια από τις βασικότερες αγορές αμερικάνικου ρυζιού(1), ανακοίνωσε ανεπαρκή μέτρα ελέγχου(2), τα οποία δεν αφορούν στα τυχόν ήδη επιμολυσμένα προϊόντα ρυζιού που μπορεί να έχουν ήδη εισαχθεί, ενώ επαφίεται στα στοιχεία που δίνει η Bayer και δεν ανακοινώνει κανέναν συμπληρωματικό έλεγχο για να εκτιμήσει το μέγεθος της επιμόλυνσης.

"Το ρύζι είναι η σημαντικότερη βασική τροφή στον κόσμο. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι εταιρείες των μεταλλαγμένων, όπως η Bayer, προσπαθούν με παράνομα και ανήθικα μέσα να επιμολύνουν την τροφή μας προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα", είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα, προσθέτοντας ότι "η βιομηχανία των μεταλλαγμένων είναι εντελώς ανίκανη να ελέγξει τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και τις συνέπειες τους στο περιβάλλον και τη διατροφική αλυσίδα".
Μετά την ανακοίνωση αυτού του σκανδάλου από τις ΗΠΑ, η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):

  • την απαγόρευση κάθε εισαγωγής αμερικάνικου ρυζιού, ώστε να προστατευτούν οι Έλληνες καταναλωτές από το μεταλλαγμένο ρύζι,
  • τη διενέργεια ελέγχων στις εισαγωγές ρυζιού στην Ελλάδα, καθώς και στα ράφια των σουπερμάρκετ
  • την απόσυρση των τυχόν επιμολυσμένων προϊόντων ρυζιού που μπορεί να έφτασαν παράνομα στη χώρα μας,
  • την ανάληψη πρωτοβουλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να απορριφθεί η αίτηση που έχει καταθέσει η Bayer για εισαγωγή μεταλλαγμένου ρυζιού στην Ε.Ε (3)
  • την άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. προκειμένου να πάρει αυστηρότερα μέτρα και να προβεί σε σοβαρότερους ελέγχους που θα προστατεύσουν πραγματικά την ευρωπαϊκή αγορά από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα προϊόντα τους σε βάρος της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

(1) Το 2005 η Ε.Ε. εισήγαγε 198.00 τόνους μακρύκοκκου ρυζιού από τις ΗΠΑ.

(2) Η ανακοίνωση έγινε στις 23 Αυγούστου.

(3) Η εταιρία Bayer έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην Ε.Ε. για την έγκριση εισαγωγής μιας άλλης ποικιλίας μεταλλαγμένου ρυζιού, το LL62. Σε περίπτωση έγκρισης, το ρύζι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τροφίμων και ζωοτροφών.

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 63, 9/06

Επιστροφή