Ενότητα :Τεύχος 63, Σεπτέμβριος 2006

Τίτλος : ΘΕΜΑΤΑ.«Quo vadis terra»: Η 3η διεθνής έκθεση γελοιογραφίας στη Ρόδο

Διαβάστηκε: 898 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

«Quo vadis terra»: Η 3η διεθνής έκθεση γελοιογραφίας στη Ρόδο

Μια διεθνής έκθεση γελοιογραφίας ξεκίνησε δειλά δειλά στη Ρόδο πριν από τέσσερα χρόνια, προσκαλώντας τους γελοιογράφους όλου του κόσμου σε μια σύμπραξη ευφάνταστου σκίτσου. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εξακόσια έργα διακοσίων γελοιογράφων από σαράντα τρεις χώρες έθεταν με ενθουσιασμό το πρώτο λιθαράκι για να αποκτήσει η έκθεση διεθνές κύρος και βαρύτητα.

Η Ρόδος, που ούτως ή άλλως είναι σταυροδρόμι πολιτισμικών ρευμάτων και τόπος συνάντησης λαών και παραδόσεων, γνώρισε τεχνοτροπίες και τάσεις από όλο τον κόσμο, που φανερώνουν το πώς σκέφτονται και αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα, αλλά και τους πολιτικούς, που είναι το αγαπημένο τους θέμα, καλλιτέχνες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το νοητό κάλεσμα «γελοιογράφοι όλου του κόσμου ενωθείτε», δυο χρόνια αργότερα, το 2004, βρήκε τριακόσιους σκιτσογράφους «ετοιμοπόλεμους» να «κονταροχτυπιούνται» με τις εφτακόσιες υποψηφιότητές τους για τα βραβεία και τελικά όλοι κέρδισαν τη συμπάθεια του κοινού με την ποιότητα και τις εμπνεύσεις τους που είχαν στο επίκεντρο την Ολυμπιάδα της Αθήνας, επαληθεύοντας έτσι το σύνθημα της έκθεσης «Γρηγορότερα – Ψηλότερα – Δυνατότερα».

Φέτος, η συμμετοχή των χωρών και των καλλιτεχνών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τριακόσιοι εξήντα τρεις σκιτσογράφοι από πενήντα επτά κράτη δήλωσαν συμμετοχή σε μια έκθεση που έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει κερδίσει το διεθνές ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η έκθεση των σκίτσων, μέσω των οποίων κατατέθηκαν οι προβληματισμοί των δημιουργών τους. Το θέμα της έκθεσης «Πού βαδίζει ο πλανήτης γη;» φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε και άγγιξε κάθε γωνιά του πλανήτη, εκφράζοντας έτσι την αγωνία και την απορία όλων για το μέλλον μας.

Η έκθεση φιλοξενείται τις ημέρες 1 – 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων. Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια –γι’ αυτό και θεωρείται Biennale Γελοιογραφίας- και διοργανώνεται για Τρίτη φορά από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχίας Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ροδίων.

Τα φετινά βραβεία δόθηκαν μετά από ψηφοφορία στους εξής:

· 1ο βραβείο: Angel Boligan (Mexico)

· 2ο βραβείο: Πέτρος Ζερβός (Ελλάδα)

· 3ο βραβείο: Pavel Constantin (Romania)

· Βραβείο Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, για τον καλύτερο Έλληνα σκιτσογράφο: Ηλίας Μακρής

· Βραβείο ΑΡΧΕΛΑΟΥ, για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο Έλληνα σκιτσογράφο: Πηνελόπη-Νίκη Φωτοπούλου (Ελλάδα)

· Βραβείο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Δωδεκανήσου: Alfredo Sabat (Argentina)

· Βραβείο Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου: Ross Thomson (UK)

Ισότιμοι έπαινοι

· Dalcio S de Oliveira Machado (Brasil)

· Murat Makara (Turkey)

· Radko Oketic (Slovenia)

· Run Tang Li (China)

· Cristobal Reinoso –CRIST- (Argentina)

· Li Xiao Yang (China)

Κριτική Επιτροπή

· Γράβαλος Παναγιώτης, ζωγράφος – χαράκτης

· Κουντούρης Μιχάλης, σκιτσογράφος

· Μαλανδράκης Άρης, δημοσιογράφος

· Μπετινάκης Κώστας, δημοσιογράφος

· Ορνεράκης Σπύρος, σκιτσογράφος

· Παυλίδης Βαγγέλης, σκιτσογράφος

· Στεφόπουλος Θανάσης, ζωγράφος

Πληροφορίες: κ. Ίρις Μαυράκη, τηλ. 22410 43038, 6944382189

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 63, 9/06

Επιστροφή