Ενότητα :Τεύχος 63, Σεπτέμβριος 2006

Τίτλος : ΘΕΜΑΤΑ. ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν σ' όλους τους έλληνες

Διαβάστηκε: 647 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

O αιγιαλός και η παραλία ανήκουν σε όλους τους Έλληνες

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο οικονομικών του νέου νομοσχεδίου για την οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας γίνεται στην αιχμή της κολυμβητικής περιόδου όταν ο κάθε πολίτης, οδυνηρά διαπιστώνει ότι τo δημόσιο και εκτός συναλλαγής αυτό τμήμα του εδάφους μας, όλο και περισσότερο ιδιωτικοποιείται, περιφράσσεται, καταπατείται.

Ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και τις άλλες παράκτιες περιοχές κοντά σε αστικά κέντρα οι διατάξεις που απαγορεύουν την οικοδόμηση στον αιγιαλό και επιβάλλουν διόδους μεταξύ των περιφράξεων των παρακτίων ιδιοκτησιών έχουν κουρελιαστεί μ’ αποτέλεσμα η πρόσβαση στις ακτές να παρεμποδίζεται ή να επιτρέπεται με καταβολή τσουχτερού εισιτηρίου.

Αν με το νομοσχέδιο ειλικρινά επιδιώκεται η διαφύλαξη της δημόσιας κτήσης και του δικαιώματος δωρεάν απόλαυσης αυτής τότε, το βάρος και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κατάργηση των παρανόμων καταστάσεων αρχίζοντας από τις παραλίες της Αττικής και εκείνες πλησίον των άλλων αστικών κέντρων.

Επομένως αν το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από δραστική ενίσχυση των αρμοδίων κτηματικών υπηρεσιών του δημοσίου σε μέσα και πιστώσεις, αναπόφευκτα προκύπτει ότι στόχος του είναι μόνο η παραπέρα παραχώρηση «φιλέτων» παραλιακής δημόσιας γης σε ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο δυστυχώς φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, παραχωρώντας τους πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο, το οποίο δεν ανήκει σε καμιά Κυβέρνηση. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι διατάξεις του είναι ευθέως αντισυνταγματικές. Περιλαμβάνει παγίδες, όπως η σκόπιμη ασάφεια του εύρους της παραλιακής ζώνης, που μπορεί να γίνει αντικείμενο αθέμιτων συναλλαγών.

Διατάξεις επίσης (ή τροπολογίες της τελευταίας ώρας) που θα χρησιμοποιούν το νομοσχέδιο ως προκάλυμμα για ιδιωτικοποίηση ακτών-φιλέτων και με τη βούλα του νομοθέτη, θα μας βρουν έμπρακτα αντίθετους.

Καλούμε τους βουλευτές όχι μόνο να μην επιτρέψουν να περάσουν τέτοιες διατάξεις αλλά και να πιέσουν ουσιαστικά για την απόδοση των ακτών στους πολίτες στην πράξη, χωρίς περιφράξεις και εισιτήρια.

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 63 9/06

Επιστροφή