Ενότητα :Τεύχος 63, Σεπτέμβριος 2006

Τίτλος : ΠΑΝΔΟΙΚΟ. ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ. Προτάσεις για την προστασία της άγριας φύσης

Διαβάστηκε: 874 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Διαψεύδουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Την Πέμπτη 10/8/06 η Κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού της κ. Μπασιάκου, ανακοίνωσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τη «ρυθμιστική» για την κυνηγετική περίοδο 2006-2007. Η απόφασή αυτή ήταν ακριβώς η πρόταση των Ελλήνων κυνηγών, δηλαδή θα ισχύει και φέτος ότι και πέρυσι.

Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Μπασιάκος δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και πως είχε τελικά τη συναίνεση όλων αυτών των φορέων.

Θέλουμε να διαψεύσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση τον κ. Υπουργό! Καμία περιβαλλοντική οργάνωση, από αυτές που πήραν μέρος στη συζήτηση για τη «ρυθμιστική», δεν συναίνεσε με τις θέσεις που περιλαμβάνει η «ρυθμιστική» που εκδόθηκε. Μάλιστα ο κ. Μπασιάκος δεν έλαβε υπόψη του ούτε καν την επιστημονική μελέτη που το ίδιο το Υπουργείο του ανέθεσε στο ΕΘΙΑΓΕ! Υιοθέτησε πλήρως την πρόταση των κυνηγών και μόνο, παρόλο που ο ίδιος γνώριζε ότι η Ελλάδα εγκαλείται από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις για την περσινή ρυθμιστική.

Ο κ. Υπουργός είναι άλλος ένας από αυτούς τους πολιτικούς που δεν έχουν όραμα αλλά και στοιχειώδη πολιτική αντίληψη ώστε να δουν τι συμβαίνει γύρω τους. Όλη η υφήλιος βοά για την καταστροφή που συντελείται στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και ο ίδιος καταμετρά τις ψήφους των κυνηγών, χωρίς πολιτικό ένστικτο. Δεν έχει άραγε αντιληφθεί την τεράστια πλέον δυναμική που έχει το φιλοπεριβαλλοντικό κίνημα στην Ελλάδα, αλλά και την ευαισθησία του κοινωνικού συνόλου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και τα ζώα; Δυναμική η οποία καταδικάζει πολιτικές αυτού του είδους.

Με παρωχημένες πολιτικές και ανυπαρξία ευαισθησίας ο πολιτικός δε μπορεί να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο, παρά μόνο να ασκήσει μικροπολιτική.

Ακολουθούν οι προτάσεις - θέσεις των οργανώσεων, που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις οποίες έγραψε «στα παλιότερα των υποδημάτων του» ο κ. Υπουργός. Τη δε σύσκεψη με τις οργανώσεις που ασχολούνται με την πανίδα τη συγκάλεσε κυριολεκτικά από υποχρέωση και «για τα μάτια του κόσμου».

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Πληροφορίες: Γιώργος Μαυρουλέας 6977-606823

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

· Επειδή οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσαν πλημμελή ενσωμάτωση της Οδηγίας 409/79 ως προς το άρθρο 7 της Οδηγίας, σχετικά με την κλιμακωτή / κυμαινόμενη λήξη της θήρας ορισμένων ειδών, η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή χωρίς αποδείξεις εκ μέρους των ελληνικών αρχών,

· Επειδή από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της 3ετούς μελέτης των υδροβίων, την οποία έχει αναλάβει το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, διαπιστώθηκε πως για τα είδη αυτά το κυνήγι πρέπει να λήγει στις 31/1,

· Επειδή για τα είδη των δεντρόβιων πουλιών δεν υπάρχει προς το παρόν μελέτη,

Προτείνουμε η λήξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου να είναι ενιαία, για τα μεν υδρόβια η ημερομηνία 31/1, για τα δε δεντρόβια η ημερομηνία 5/2.

Επίσης προτείνουμε:

1. Σε περίπτωση παγετού, η απαγόρευση της θήρας να εκδίδεται για ολόκληρη την επικράτεια.

2. Να δοθούν κίνητρα και να φροντίσει το ελληνικό Κράτος ώστε να αντικατασταθούν τα μολύβδινα σκάγια με χάλκινα ή αλουμινένια για αποφυγή της νόσου της μολυβδίασης στα πουλιά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τέλος, προτείνουμε και φέτος να εξαιρεθούν από τον κατάλογο των θηρεύσιμων οι χήνες διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ ειδών της ίδιας οικογένειας, μερικά από τα οποία ανήκουν στα απολύτως προστατευόμενα όπως η Νανόχηνα (Anser erythropus).

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Γενικά προτείνουμε την παύση του κυνηγιού για ένα τουλάχιστον χρόνο, επειδή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατάσταση της πανίδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι άσχημη.

Η πρότασή μας στηρίζεται στα παρακάτω :

1. Η έκδοση άδειας κυνηγιού έχει καταντήσει μια αστεία διαδικασία όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει κυνηγός αρκεί να πληρώσει το σχετικό τίμημα της αδείας. Οι εξετάσεις είναι απαράδεκτες και είναι αυτονόητο πως ένας κυνηγός δεν έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει τα είδη μεταξύ τους.

2. Η ελλιπής φύλαξη εδώ και δεκαετίες που έχει επιτρέψει την αχαλίνωτη λαθροθηρία δείχνει ότι όλες οι διαπραγματεύσεις γύρω από το κυνήγι, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που το ορίζει, πρέπει να τεθεί σε νέα από την αρχή διαπραγμάτευση. Η λεγόμενη θηροφυλακή δεν έχει καμία αξιοπιστία, αφού αποτελεί προέκταση των κυνηγετικών συλλόγων και η φύλαξη και αστυνόμευση πρέπει να γίνεται από κρατικά όργανα.

3. Η έλλειψη έγκυρων επιστημονικών μελετών δεν επιτρέπει τη λήψη ορθών αποφάσεων τόσο γύρω από τις ημερομηνίες λήξης της κυνηγετικής περιόδου όσο και για το κυνήγι εν γένει.

4. Η πρόσφατη έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ για την κατάσταση των παρόχθιων πτηνών. Παρόλο που τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξάγει το ΕΘΙΑΓΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί, ήδη έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες κυνηγοί κυριολεκτικά «χτυπούν ό,τι βρίσκουν». Δεν υπάρχει όμως καμία μελέτη όπου να αποτιμά την όχληση από τους πυροβολισμούς στα πτηνά που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν αλλά το κυριότερο δεν κάνει καμία αναφορά στη δενδρόβια πανίδα που υφίσταται τον τεράστιο όγκο της λαθροθηρίας λόγω της ελλιπούς φύλαξης και όχι μόνο.

5. Η παντελής έλλειψη ερευνών και μελετών δημιουργεί κινδύνους για τοπικά είδη και «κλειστά» οικοσυστήματα (πχ στα νησιά μας), δεν λαμβάνει υπόψη της ακτίνα προστασίας θήρευσης αρκετών χιλιομέτρων γύρω από χιονισμένες περιοχές ή προστασία περιοχών που επικρατεί παγετός που καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα τα πτηνά.

6. Η εδώ και πολλά χρόνια αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά και στάση των Υπουργών Γεωργίας που υποχωρούν στο λόμπυ των κυνηγών, θεωρώντας πως ο αριθμός τους πλειοψηφεί έναντι των ευαισθητοποιημένων πολιτών στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η έλλειψη γενναιότητάς τους να δουν το πρόβλημα στην ουσία του και όχι στο δήθεν πολιτικό κόστος. Ένα κόστος το οποίο είναι απορίας άξιο πώς θεωρείται ως τέτοιο, από τη στιγμή που οι ευαίσθητοι προς το περιβάλλον πολίτες αγγίζουν πλέον νούμερα εκατομμυρίων, όταν οι κυνηγοί είναι κάποιες λίγες εκατοντάδες χιλιάδες.

7. Η μολυβδίαση η οποία εξοντώνει μεγάλο αριθμό πτηνών και προκαλεί έντονη ρύπανση των εδαφών και που οφείλεται στα σκάγια μολύβδου που χρησιμοποιούνται για τη γέμιση των φυσιγγιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι για ένα τουλάχιστον χρόνο πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία 79/409 κατά την οποία δεν πρέπει να ασκείται θήρα κατά τη διάρκεια της εαρινής μετανάστευσης και του φωλιάσματος των πουλιών και με βάση τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, θεωρούμε καλύτερη δυνατή ημερομηνία για τη λήξη του κυνηγιού την 31η Ιανουαρίου.

Σε κάθε όμως περίπτωση που η κυνηγετική περίοδος θα περιλάβει και τμήμα του Φεβρουαρίου, θεωρούμε ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία κάθε κλιμάκωση των ημερομηνιών λήξης. Οι κλιμακωτές ημερομηνίες λήξης, ιδίως σε είδη που ανήκουν στην ίδια ομάδα (υδρόβια, τσίχλες) δημιουργεί κίνδυνο σύγχυσης και, όπως αναφέρεται στο Έγγραφο Κατευθύνσεων για τη θήρα (Αύγουστος 2004) στο 2.6.3 δεν είναι αποδεκτές στα πλαίσια της Οδηγίας.

Πιστεύουμε ότι είναι μικρότερο πρόβλημα για τα πουλιά η απόκλιση δύο-τριών ημερών στην ημερομηνία λήξης που αναφέραμε από την κλιμάκωση των ημερομηνιών ανάμεσα σε παρόμοια είδη. Οι κλιμακωτές ημερομηνίες, πέρα από τον κίνδυνο σύγχυσης δημιουργούν και σοβαρό κίνδυνο παρενόχλησης των ειδών που φωλιάζουν στην ίδια περιοχή (2.6.14).

Μία ψυχαγωγική δραστηριότητα όπως το κυνήγι, η οποία κάνει χρήση της φύσης που είναι κοινό αγαθό, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Με βάση τη σχετική νομολογία του ΔΕΚ(C-435/92, C-38/99) η λήξη της θήρας με κλιμακωτές ημερομηνίες απαγορεύεται εκτός εάν: το κράτος μέλος έχει υποβάλει μελέτες που αποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρχει σύγχυση των ειδών και δεν θα υπάρχει ενόχληση από τους κυνηγούς στα υπόλοιπα μη θηρεύσιμα είδη που έχουν εισέλθει στη φάση αναπαραγωγής ή μετανάστευσης. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει τέτοιες μελέτες, οφείλει να ορίζει καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση θήρας την ίδια για όλα τα είδη

Με βάση τα παραπάνω η μόνη αποδεκτή καταληκτική ημερομηνία για να είναι η ρυθμιστική σύμφωνη με το άρθρο 7 (4) της οδηγίας 79/409EEC είναι η 31 Ιανουαρίου για όλα τα είδη. Επίσης προτείνεται να αφαιρεθεί η ασπρομέτωπη χήνα (Anser albifornes) από τον κατάλογο των θηρεύσιμων ειδών λόγω του κινδύνου σύγχυσης της με την παγκοσμίως απειλούμενη νανόχηνα (Anser erythropous).

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο ΔΕΚ για τρεις υποθέσεις που αφορούν την ελλιπή συμμόρφωση με την οδηγία 79/409EEC για τις οποίες, εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση. Η ρυθμιστική του κυνηγιού για την περίοδο 2006-2007 είναι μία καλή ευκαιρία για την χώρα μας να αποδείξει ότι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα υπάρχει η πολιτική βούληση για την τήρηση των επιταγών της συγκεκριμένης οδηγίας η οποία, αποτελεί το σημαντικότερο νομοθετικό εργαλείο για τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για αναστροφή της τάσης μείωσης της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010.

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 63 9/06

Επιστροφή