Ενότητα :Τεύχος 61, Ιούνιος 2006

Τίτλος : ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γ. Λεπενιώτη, Δ. Τσώλη: Οικολογική Ραψωδία: από την Κίρκη της Ανάπτυξης στον Άδη των Μεταλλαγμένων

Διαβάστηκε: 681 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γ. Λεπενιώτη, Δ. Τσώλη

Οικολογική Ραψωδία: από την Κίρκη της Ανάπτυξης στον Άδη των Μεταλλαγμένων

Εκδόσεις «γένεσις», 2005, σελ. 296

 

Η διανοητική πορεία δύο ανθρώπων του οικολογικού χώρου που στηρίζουν για πολλά χρόνια τη σκέψη και τη δράση τους μέσα από την Οικολογική Κίνηση Τρικάλων.

 

«…Είναι θεωρία των αφελών ότι μπορείς να αποκτήσεις ότι θέλεις (από τη φύση) με το αζημίωτο. Η θεωρία ότι μπορείς να κερδίζεις σ’ ένα τομέα χωρίς να χάνεις σ’ ένα άλλο.

Ο μύθος ότι η οικονομική ανάπτυξη ισοδυναμεί με κοινωνική ευημερία, ο μύθος ότι η εργατική τάξη θα απελευθερωθεί, διεκδικώντας μια θέση στον «ήλιο» της καταναλωτικής κοινωνίας, ο μύθος ότι οι νέες τεχνολογίες συνεπάγονται πρόοδο όλης της ανθρωπότητας, ο μύθος ότι η επιστήμη είναι ουδέτερη, ο βιοτεχνολογικός μύθος ότι ο άνθρωπος μπορεί να διαλέγει τα ζώα, τα φυτά και τα παιδιά του πλανήτη. Τέλος, ο μεγάλος μύθος ότι η εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων γεννάει την υλική βάση για την κοινωνική ισότητα.

Γνωρίζουμε ότι η ΥΒΡΙΣ είναι λέξη ελληνική και ο επιστημονικός λόγος πρέπει επιτέλους να συναντήσει την κοινωνία, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ΥΒΡΙΣ εναντίον της φύσης και του πολιτισμού».

 

Επιστροφή