Ενότητα :Τεύχος 61, Ιούνιος 2006

Τίτλος : Κώστας Φωτεινάκης. ΘΕΜΑΤΑ. Στην Δυτική Αθήνα & στο κόσμο να προάγουμε τη δυτική συνείδηση

Διαβάστηκε: 626 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

 

 

 

Στην Δυτική Αθήνα & στο κόσμο να προάγουμε τη δυτική συνείδηση

 

Kώστας Φωτεινάκης

 

...Στις 3 Μαρτίου 2006 παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο από τον Τομέα Εφαρμογών Φυσικής (ερευνητική ομάδα Τηλεπισκόπησης) του Πανεπιστημίου Αθηνών,  η εργασία με θέμα: «Μελέτη της ποιότητας ζωής με χρήση δορυφορικών και επίγειων δεδομένων».

Οι υπεύθυνοι της εργασίας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Κάρταλης και η ερευνήτρια Μαρίνα Σταθοπούλου.

Η μελέτη αφορούσε τους 48 δήμους και κοινότητες της Νομαρχίας Αθηνών. Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την ταξική πολιτική επιλογή ανισοτήτων  των εκάστοτε κυβερνήσεων....

Υψηλή ποιότητα ζωής παρουσιάζουν οι δήμοι: Εκάλη, Κηφισιά, Φιλοθέη και Ψυχικό, ενώ την χαμηλότερη ποιότητα ζωής οι δήμοι: Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος, Μοσχάτο και Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

·          Η Αγία Βαρβάρα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας,

·          Το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης καταγράφεται στους δήμους: στην Αγ.Βαρβάρα, Περιστέρι, Καματερό, Ίλιον, Αιγάλεω και Ταύρο και το υψηλότερο στο Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη.

·          Οι θερμότεροι δήμοι κατά την διάρκεια της ημέρας είναι: Αγ.Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Καματερό, Αιγάλεω, Μοσχάτο, Ταύρος, Ελληνικό και το ψυχρότερο οι δήμοι: Εκάλης, Κηφισιάς, Νέας Πεντέλης και Λυκόβρυσης.

·          Το λιγότερο αστικό πράσινο έχουν η Αγ.Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος, Νέα Χαλκηδόνα, Δάφνη, Μοσχάτο και το περισσότερο η Εκάλη.

Πρωταθλήτρια προς τα κάτω, όσον αφορά την ποιότητα ζωής η Δυτική Αθήνα και ιδιαίτερα ο Δήμος της Αγ.Βαρβάρας παρά τις όποιες βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές να υπερασπίσουμε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που γλίτωσαν από την τσιμεντοποίηση, να απαιτήσουμε μέτρα για την βελτίωση των κοινωνικών παροχών που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την ανεργία.

Μέσα από το δελτίο αυτό, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν, θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ιδέα της «Δυτικής συνείδησης», ότι δηλαδή οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας οφείλουν να συντονίσουν τους αγώνες τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να προβάλλουν την ιστορία τους, τον νεώτερο πολιτισμό τους και τις κατακτήσεις τους.

Στην προσπάθεια αυτή θα έχουμε συνεργάτες από την Δυτική Αθήνα αλλά και σημαντικά στελέχη της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης απ΄ όλη την Αθήνα.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 61, 6/06

 

 

 

 

 

Επιστροφή