ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 Δεκεμβρίου 2006
Καθολικό ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος
Ένα καθολικό "όχι" ακούστηκε στη δημόσια συζήτηση, που διοργάνωσε το ΤΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με θέμα την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΣτΕ, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας, της ΚΕΔΚΕ, του ΣΕΒ και του WWF Ελλάς τάχθηκαν κατά της αναθεώρησης και τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του ενδεχόμενου πραγματοποίησής της.
Δεν είναι το άρθρο 24 του Συντάγματος που εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας, ώστε να χρειάζεται αναθεώρησή του, αλλά η κοινή πλέον διαπίστωση ότι από το 1975, οπότε και περιελήφθη το άρθρο αυτό στο Σύνταγμά μας, ως σήμερα δεν υλοποιήθηκαν οι προβλέψεις του.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Το διακύβευμα από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος», στην οποία συμμετείχαν οι:
Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος του 5ου τμήματος, Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Γ. Παπαδημητρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνταγματολόγος, Π. Κουκουλόπουλος, Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Αναστ. Καλλιτσάντσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Δ. Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι ο τεχνικός κόσμος υπερασπίζεται τη συνταγματική διάταξη, όπως άλλωστε και το άρθρο 16, τονίζοντας ότι ενώ οι προβλέψεις του επί της ουσίας δεν έχουν υλοποιηθεί, κάποιοι σήμερα θέλουν στην πραγματικότητα να το διαγράψουν. Χαρακτήρισε αυθαίρετη και επικίνδυνη την αποστροφή της πρότασης σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προστατευθούν μόνο οι εκτάσεις που ήσαν δάσος από το 1975 και μετά, καθώς ουσιαστικά απελευθερώνονται κάπου 45 εκατομμύρια στρέμματα. Παραδέχθηκε ότι προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις και ακραίες καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα σε πολίτες, αλλά και την αναπτυξιακή πολιτική, ωστόσο, όπως επεσήμανε τα προβλήματα αυτά απορρέουν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να εκπονηθούν και εφαρμοστούν οι χωροταξικές μελέτες, αλλά και να εκδοθούν οι κανονιστικές διατάξεις. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της πρόβλεψης για σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς αυτή αποβλέπει στη μείωση της δικαστικής εξουσίας και εν προκειμένω του ΣτΕ.
Ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Μενουδάκος τόνισε ότι η αναθεώρηση αυτή προωθείται ερήμην των πολιτών και «εν τη αδιαφορία» των πολιτών. Χαρακτήρισε την προσπάθεια ως πλήγμα κατά της έννομης τάξης τη νέα απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 24, όταν απορρίφθηκε πριν πέντε χρόνια. Το πρόβλημα δεν είναι το άρθρο αυτό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε, ή πιο σωστά δεν εφαρμόστηκε ως σήμερα. «Αν όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε δεν θα υπήρχε θέμα αναθεώρησης, αλλά και θα χρειάζονταν να εκδίδονται λιγότερες αποφάσεις από το ΣτΕ» είπε. Η απόπειρα αναθεώρησης, πρόσθεσε, αποβλέπει στην αποδυνάμωση της προστασίας του περιβάλλοντος και ζήτησε να υλοποιηθούν όσα προβλέπει και το Σύνταγμα, αλλά και οι βασικοί νόμοι για τη χωροταξία, το περιβάλλον και τα δάση, αφού διορθωθούν, εάν κριθεί σκόπιμο, οι τυχόν αδυναμίες τους.
Ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε το Σύνταγμα του 1975 πρότυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά την πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος. Θύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του 2001 επιχειρήθηκε η απομείωση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά τελικώς επιτεύχθηκε η υιοθέτηση διατάξεων που εμπλουτίζουν το «περιβαλλοντικό Σύνταγμα». Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι κάθε προσπάθεια απομείωσης του άρθρου 24 είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, είπε εμφατικά. Η κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας δεν οφείλεται ασφαλώς στο «περιβαλλοντικό Σύνταγμα», αλλά στην αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεως και την απουσία πολιτικής βούλησης, να διαμορφώσουν μια αξιόπιστη πολιτική και της διοίκησης να εγγυηθεί την εφαρμογή της. Αντί να αναλώνουμε τις δυνάμεις μας για μια υπόθεση που δεν έχει προοπτική, θα ήταν πιο χρήσιμο να επεξεργαστούμε και να προωθήσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση, προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την ασφάλεια δικαίου.
Η Σύμβουλος Επικρατείας κ. Καραμανώφ αναρωτήθηκε τι νόημα έχει ένα αυστηρό Σύνταγμα, όταν μπορεί να αναθεωρείται τόσο εύκολα και τόσο συχνά. Κατά την άποψή της, οι συχνές αναθεωρήσεις αποβλέπουν στην εξουδετέρωση των δυο άλλων εξουσιών του κράτους (της δικαστικής και εκτελεστικής). Το διακύβευμα από την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 24 είναι η απελευθέρωση 40-50 εκατομμυρίων στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται δάση ή – κυρίως – δασικές, είπε. Υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια αναθεώρησης δεν γίνεται με «κατά μέτωπο επίθεση», αλλά δια της μείζονος προστασίας ! Αντί η πολιτική εξουσία να προσβλέπει σε αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, καλό θα ήταν να προωθούσε ταχύτατα την κατάρτιση δασολογίου.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ τάσσεται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Κάποιοι, πρόσθεσε, επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοίκηση για τα σχέδιά τους, επειδή υπήρχαν κάποιες τριβές με το ΣτΕ. Στην πραγματικότητα, η ΚΕΔΚΕ, από κοινού με το ΤΕΕ, έχουν συζητήσει τα θέματα που έχουν ανακύψει από το χωροταξικό σχεδιασμό με το ΣτΕ και έχουν διαμορφώσει μια κοινή και θετική αντίληψη. Έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε από κοινού με το ΤΕΕ στην απαίτηση για μια αποκεντρωμένη χωροταξική πολιτική σε επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής, σεβόμενοι απολύτως το περιβάλλον.
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Καλλιτζάντσης αναφέρθηκε στο φόρουμ για το περιβάλλον που οργάνωσε το καλοκαίρι ο Σύνδεσμος και την κοινή διαπίστωση ότι το χωροταξικό έλλειμμα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, δεν είναι το άρθρο 24 που εμποδίζει να υπάρξουν τα σχέδια και οι κανονιστικές διατάξεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο και ο καθένας θα ξέρει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και πού. Είναι εύλογη απαίτηση να υπάρχουν κανόνες που θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται, είπε, και αυτό το θέλει πάνω απ’ όλα ο επιχειρηματικός κόσμος.
Ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς κ. Καραβέλλας υποστήριξε ότι το περιβάλλον ενδιαφέρει πλέον τους πολιτικούς, αλλά ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Αναφέρθηκε στον χρονικό προσδιορισμό που τίθεται στην πρόταση αναθεώρησης (1975) τονίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο ο «έξυπνος», που καταπάτησε και αυθαιρέτησε στο παρελθόν θα έχει και συνταγματική κατοχύρωση. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά των οικολογικών οργανώσεων και κινημάτων τηρούν αμυντική στάση, αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή, επειδή δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση δεν θα αξιοποιηθεί για το χειρότερο.
Δεκάδες ήσαν οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις που υποβλήθηκαν.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε το κόμμα του απορρίπτει την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24. Και όταν του υποδείχθηκε από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ότι έχει κατατεθεί πρόταση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη στο ίδιο άρθρο διάταξης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι δεν θα δεχτεί συζήτηση ούτε αυτής της θετικής πρότασης, επειδή δεν θέλει να ανοίξει καμιά συζήτηση επί του άρθρου 24.