Ενότητα :Τεύχος 61, Ιούνιος 2006

Τίτλος : ΘΕΜΑΤΑ. Σωματεία Βιοκαλλιεργητων: Νομοθετήστε για τις αγορές των βιοκαλλιεργητών

Διαβάστηκε: 732 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

 

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ.

 

11 Μαΐου 2006: 4 ΑΞΟΝΕΣ

Στις 11 Μαΐου 2006 εκπρόσωποι των Σωματείων Βιοκαλλιεργητών (ΕΑΒΒΕ, ΣΒΘ, ΣΥΒΙΛΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ) και των Καταναλωτών (ΒΙΟΖΩ) συναντηθήκαμε με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, κύριο Βολουδάκη Μ. και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΝ.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν:

1.      Η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας των Πρότυπων Αγορών Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.

2.      Η συμμετοχή αποκλειστικά και μόνο παραγωγών.

3.      Η διάθεση αποκλειστικά και μόνο ιδιοπαραγόμενων πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων.

4.      Ο διακριτός χώρος και χρόνος λειτουργίας των βιολογικών αγορών από τις συμβατικές λαϊκές (όχι μόνο απόγευμα όπως δήλωσε ο κ.Παπαθανασίου στις 18.05).

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το υπάρχον πλαίσιο ως έχει (ν.3377 κ ΠΔ 51/2006) δεν προβλέπει για τα συμφωνηθέντα, και έρχεται σε αντίθεση με τον ΕΚ 2092/91 για τη βιολογική γεωργία.

Για το λόγο αυτό, τα τέσσερα σωματεία των βιοκαλλιεργητών όπως και οι καταναλωτές προτείνουμε τη δημιουργία ενός Αυτοτελούς Πλαισίου έξω από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών  και Πρότυπου/Προδιαγραφής για τις αγορές των βιοκαλλιεργητών.

 

22 Μαΐου 2006: ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για τους παραπάνω λόγους, στη συνάντηση των σωματείων των βιοκαλλιεργητών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Κοντό Α. στις 22 Μαΐου προτείναμε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τις Βιολογικές Αγορές. Αυτή θα αποτελείται από εκπροσώπους των σωματείων των βιοκαλλιεργητών, της επιστημονικής κοινότητας, και των αρμόδιων υπουργείων και κρατικών φορέων. Συμφωνήσαμε στη σύσταση της ομάδας αυτής στο προσεχές διάστημα, για να προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης, τον τρόπο λειτουργίας και τον έλεγχο των αγορών των βιοκαλλιεργητών.

 

ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ

Ζητούμενα με σειρά προτεραιότητας είναι:

1.       Τροπολογία του νόμου 3377/2005 που να προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία των αγορών των βιοκαλλιεργητών, με βάση τους τέσσερις συμφωνηθέντες άξονες.

2.       Θέσπιση Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των αγορών, εγκεκριμένου από τα αρμόδια Υπουργεία. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή Εθνικής Προδιαγραφής, ή Εθνικού Πρότυπου. Ο ΕΛΟΤ μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει πράξει και για τον Αγροτουρισμό (Εθνική Προδιαγραφή 1417).

3.       Νέο Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή τού νόμου και της εθνικής προδιαγραφής.

 

 

 

Για να γίνουν πραγματικότητα οι δεσμεύσεις των κύριων υφυπουργών τα παραπάνω ζητούμενα πρέπει να ικανοποιηθούν.

 

Σωματεία Βιοκαλλιεργητών

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 61 6/06

 

 

Επιστροφή