Ενότητα :Τεύχος 61, Ιούνιος 2006

Τίτλος : ΘΕΜΑΤΑ. Η προτεινόμενη πετρελαιοκίνηση

Διαβάστηκε: 661 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Η Προτεινόμενη Πετρελαιοκίνηση

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων εκφράζει την αντίθεσή του στο να επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση των Ι.Χ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος.

Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επιδεινώσει την ατμόσφαιρα των πόλεων, η οποία είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη από ποικίλους ρύπους. Σημειώνουμε ακόμα ότι:

ü        Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έχουν σημαντικό μερίδιο στη συνολική σωματιδιακή ρύπανση της ατμόσφαιρας της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων, που οφείλεται στην κυκλοφορία παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα μικρό μέρος του στόλου των αυτοκινήτων.

ü        Οι επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην υγεία των πολιτών είναι μακροχρόνιες σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Επίσης συμβάλλουν στην αύξηση της θνησιμότητας ως αποτέλεσμα πνευμονικών ασθενειών που προκαλούνται από μικρής διαμέτρου σωματίδια (ΡΜ2,5) τα οποία και εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες. Πάνω από το 50% της μάζας των ολικών αιωρούμενων σωματιδίων είναι σε μεγέθη που διεισδύουν στις πνευμονικές κυψελίδες. Κύρια πηγή εκπομπής σωματιδίων θεωρείται η κυκλοφορία οχημάτων.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 61 6/06

 

 

 

Επιστροφή