Ενότητα :Τεύχος 61, Ιούνιος 2006

Τίτλος : Φάνη Δημητρακούδη, Φάκελλος ΚΙΝΑ: Η απειλή των Ολυμπιακών

Διαβάστηκε: 683 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Φάκελλος ΚΙΝΑ: Η απειλή των Ολυμπιακών

 

Φ.Δ.

 

Διεθνή εκστρατεία έχουν σημάνει τα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης και της Ολυμπιακής Επιτροπής για την υλοτόμηση των τροπικών δασών της Ινδονησίας, εν όψει των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία εργοστασίου για την επεξεργασία

 800 000 κυβικών μέτρων του πολύτιμου ξύλου intsia, που θα χρησιμοποιηθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ξύλο κοκκινωπό, ιδιαίτερα σκληρό, γι

αυτό ενδεδειγμένο στην κατασκευή πατωμάτων.

 

Τα απειλούμενα δέντρα βρίσκονται στην επαρχία Παπούα, από τα λίγα εναπομείναντα μέρη  που φιλοξενούν τα τελευταία άθικτα τροπικά δάση στον πλανήτη. Δάση τα οποία χρονολογούνται από εκατομμύρια χρόνια, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και συντελούν καθοριστικά στη ρύθμιση του κλίματος, απορροφώντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

 

Αυτά τα αρχαία δάση κινδυνεύουν από μία ξέφρενη παράνομη εκμετάλλευση. Μονάχα η Κίνα καταναλώνει ήδη το μισό από τα 300 000 κυβικά μέτρα τροπικής ξυλείας, που συνιστά αντικείμενο λαθρεμπορίας στην επαρχία Παπούα. Τώρα εκφράζονται φόβοι ότι το κινεζικό ολυμπιακό όραμα θα καταναλώσει ακόμη δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξυλείας. Με την κατασκευή εργοστασίου  επιχειρείται να παρακαμφθεί η απαγόρευση την οποία έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Ινδονησίας στην εξαγωγή κομμένων κορμών. Μία τέτοια επένδυση μοιραία θα νομιμοποιήσει και θα επιτείνει την εκμετάλλευση της τροπικής ξυλείας, επιφέροντας δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Άλλωστε παραβιάζει, με βεβαιότητα, τα ολυμπιακά ιδεώδη περί προσέγγισης των λαών με ειρηνικό τρόπο και σεβασμό στις ηθικές αξίες.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει.

 

Προτείνεται η αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας προς την κινεζική πρεσβεία και την Ολυμπιακή Επιτροπή, ζητώντας τους τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών χωρίς τη θυσία των τροπικών δασών.  Αν θέλετε να συμμετάσχετε στη διαμαρτυρία, συμβουλευθείτε τον δικτυακό τόπο http://www.cyberacteurs.org

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 61, 6/06

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή