Ενότητα :Τεύχος 61, Ιούνιος 2006

Τίτλος : Πόπη Μπάκα. Φάκελλος ΚΙΝΑ: Η Κίνα υπόσχεται να σταματήσει το εμπόριο γούνας από σκύλο και γάτα

Διαβάστηκε: 644 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Η Κίνα υπόσχεται να σταματήσει το εμπόριο γούνας από σκύλο και γάτα

 

ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ

 

Ένα βίντεο με σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μια εκστρατεία για το σταμάτημα του κινέζικου εμπορίου γούνας από σκύλους και γάτες που ανθεί επί χρόνια, εξυπηρετώντας την ευρωπαϊκή αγορά, αφού στην Αμερική έχει απαγορευτεί η εισαγωγή αυτών των ειδών. Της εκστρατείας ηγείται η μέχρι πρότινος σύζυγος του «σκαθαριού» Πολ Μακ Κάρτνεϊ, κ. Χέδερ Μιλς, συνεπικουρούμενη και από τον Σκωτσέζο Ευρωβουλευτή Στρουάν Στήβενσον, γνωστό από τον αγώνα του εναντίον της εμπορίας αυτών των προϊόντων.

 

            Κινέζοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πρόσφατα τον Ευρωβουλευτή ότι και οι ίδιοι έχουν τρομοκρατηθεί και ότι θα μπει τέλος σ’ αυτή την πρακτική. Ο κ. Στήβενσον πήγε στο Πεκίνο και έδειξε ο ίδιος το βίντεο στα στελέχη του Υπουργείου Δασών. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το ντοκουμέντο τους προκάλεσε φρίκη και ότι θα διαμηνύσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Κίνα για την προτεινόμενη Οδηγία απαγόρευσης της εισαγωγής και εξαγωγής γούνας από σκύλο και γάτα σε ολόκληρη την Ε.Ε.

 

            Ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας βεβαίωσε τον κ. Στήβενσον ότι ο κινεζικός νόμος έχει απαγορεύσει τη «βάρβαρη πρακτική» της εκδοράς ζωντανών ζώων, καθώς και άλλες μορφές κακοποίησης. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπήρξε ποτέ παράδοση να φοριούνται τέτοιες γούνες και πως οι συμπατριώτες του θεωρούνται «φίλοι των κατοικίδιων». Δεν μπόρεσε ωστόσο να αρνηθεί την ύπαρξη αυτής της βαρβαρότητας, που ο Ευρωβουλευτής έθεσε υπόψη τους.

 

            Τον περασμένο Ιανουάριο η κ. Μιλς είχε επισκεφθεί δύο φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να κινητοποιήσει την ΕΕ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος προστασίας καταναλωτή κ. Μάρκος Κυπριανού είχε –τότε- ανακοινώσει ότι οι Βρυξέλλες μελετούν την απαγόρευση του εμπορίου γούνας από σκύλο και γάτα, στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδίου προστασίας των ζώων. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται στην απαγόρευση αυτή «για λόγους ηθικής και σε απάντηση της ανησυχίας του κοινού».

 

            Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια γάτες και σκύλοι θανατώνονται κάθε χρόνο στην Κίνα, για να τροφοδοτηθεί ένα εμπόριο που είναι παράνομο στην Ευρώπη. Έλεγχοι DNA έδειξαν ότι πολλά χαλάκια, παλτά και μικροαντικείμενα εκτίθενται στα ευρωπαϊκά καταστήματα, ως κατασκευασμένα από απομίμηση γούνας.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 61, 6/06

 

 

           

 

Επιστροφή