Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΟ Δ Δ ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Διαβάστηκε: 685 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΒΩΞΙΤΗ

ΣΤΟ Δ Δ ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

Ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας πριν λίγες μέρες, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γοργοποτάμου νωρίτερα, το θέμα της υπόγειας εκμετάλλευσης μεταλλείων βωξίτη στην περιοχή του Δ.Δ. Κουμαριτσίου του Δήμου Γοργοποτάμου από την εταιρία ΕΛΜΙΝ. Η αντίδραση που εκφράστηκε από τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος κατά την έκτακτη γενική συνέλευσή τους, και η απόφασή τους να μη συναινέσουν  στα σχέδια της εταιρίας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους. Ελπίζουμε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί  ξανά με το θέμα, να τους δικαιώσει

 

Καθήκον όλων των υπευθύνων είναι η προσέγγιση του προβλήματος τόσο από την οικονομική, όσο κι από την περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της προόδου, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές. Το δίλλημα «θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος» δεν υφίσταται και προβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους. Αντίθετα η προστασία του περιβάλλοντος γενικά δημιουργεί θέσεις εργασίας και μειώνει την ανεργία. Όμως για «να αναλάβουν» κάποιοι «την ευθύνη», όπως γράφηκε, πρέπει να τους δοθεί και ο αντίστοιχος ρόλος. Και προπαντός χρειάζεται προγραμματισμός και σχεδιασμός με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους και με την βοήθεια της οργανωμένης πολιτείας και των θεσμοθετημένων οργάνων της.  

Η τοπική κοινωνία και η ανάγκη της για βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα έχει κανένα όφελος από επενδυτικές δραστηριότητες, που επιβιώνουν μόνο χάρη στην κατάχρηση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και στην καταστροφή των φυσικών αποθεμάτων. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Τα λένε όλα οι ίδιοι οι κάτοικοι με την απόφαση της συνέλευσής τους, την οποία σας παραθέτουμε

Στέφανος Σταμέλλος

Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΚΟΥΜΑΡΙΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

   Εμείς οι κάτοικοι του Κουμαριτσίου συγκεντρωθήκαμε σήμερα 4 Δεκεμβρίου στο Γοργοπόταμο σε έκτακτη γενική συνέλευση, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πρόθεση της ιδιωτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. να εκμεταλλευτεί υπόγειο μεταλλείο βωξίτη στις θέσεις «Καραβάκι» και «Χάνι Παπαμίχου».

   Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σπαθούλα και τον Πρόεδρο του τοπικού μας συμβουλίου Αθανάσιο Δρόσο, αποφασίσαμε ομόφωνα, μετά την αρχική εισήγηση του δευτέρου, να μην αποδεχθούμε την ανωτέρω εκμετάλλευση για τους παρακάτω λόγους:

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ενδεχόμενη εκμετάλλευση θα αλλοιώσει το περιβάλλον με την καταστροφή της υπάρχουσας πλούσιας βλάστησης από θάμνους, έλατα, βελανιδιές και οπορωφόρα δέντρα, με συνέπεια να οδηγηθούμε στο οπτικό αποτέλεσμα της αντίστοιχης επένδυσης στην περιοχή των Άνω Δύο Βουνών, το οποίο παρότι έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, παραμένει ισοπεδωτικά αλλοτριωμένο.

2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Το χωριό μας το οποίο αποκαλείται το μπαλκόνι της Οίτης από κάθε επισκέπτη, αποτελεί έναν πόλο έλξης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον τόσο για την αγορά γης όσο και για την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών. Στόχος και όνειρο των κατοίκων είναι το χωριό μας να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και τόπο επενδύσεων τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένης της αμφιθεατρικής του θέσης, του ξηρού και υγιεινού κλίματος, του πηγαίου νερού και της χλωρίδας και πανίδας. Η λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης στα πόδια του χωριού μας όχι μόνο θα μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο αλλά και θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη του χωριού ακόμη και από τους κατοίκους.

3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο κοντά στο χωριό μας, με βάση την εμπειρία μας από την γειτονική επένδυση στα Άνω Δυο Βουνά, θα δημιουργήσει ένα νοσογόνο περιβάλλον λόγω ηχορύπανσης και σκόνης που προκαλεί η συγκεκριμένη εκμετάλλευση.

4. ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

Η μικρή απόσταση των πηγών ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής μας από την εστία των υπόγειων εργασιών, ενέχει κινδύνους για την διακοπή της ροής υδροδότησης. Λόγω του επικλινούς του εδάφους, η διάνοιξη των στοών θα πλησιάσει τον υδροφόρο ορίζοντα με συνέπεια τη μόλυνση ή την εξαφάνιση των υδάτων.

5. ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ

Ήδη στην περιοχή προς τον Άγιο Νικόλαο, προκαλούνται καταπτώσεις βράχων τους χειμερινούς μήνες. Η πρόσθετη παρέμβαση στην φύση τόσο κοντά, δια των εκρηκτικών, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια φαινόμενα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, με συνέπεια την έντονη επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχημάτων για κατοίκους και επισκέπτες, κυρίως μικρά παιδιά που παίζουν ανέμελα στην περιοχή αυτή τους θερινούς μήνες.

6. ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Καμία γεωλογική έρευνα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πλήρως ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές στα κτίσματα του οικισμού, εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης από τον τόπο των εργασιών.

7. ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα Δυο Βουνά και πάνω, ειδικότερα δε από τη διασταύρωση Δελφίνου μέχρι Αλώνια Κουμαριτσίου είναι προδιαγραφών για μικρά οχήματα. Δεν υπάρχει κανένα υπόστρωμα για μετακινήσεις τέτοιου είδους οχημάτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα μεταλλεία.

8. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ο χώρος εκμετάλλευσης είναι συνιδιόκτητος και οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν την περιουσία τους.

9. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ασφαλώς δεν ήμαστε αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη με κύριο μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία, στο βαθμό όμως που αυτή δεν γίνεται σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων κάποιας περιοχής, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σήμερα αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η οικονομική ανάπτυξη πάση θυσία έχει οδηγήσει σε κρίσιμη κατάσταση ολόκληρο τον Πλανήτη με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την μόλυνση της ατμόσφαιρας και τελικά τον μελλοντικό κίνδυνο κατάρρευσης και της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ομάδας ΣΤΕΡΝ που έχει προκαλέσει διεθνή προβληματισμό.

10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Η περιοχή Κουμαριτσίου βρίσκεται εντός της ζώνης ειδικής διατήρησης (SPA) άρα δεν πρέπει να επιχειρηθεί η έκδοση αδείας για την εν λόγω εκμετάλλευση (επισυνάπτεται σχετικός χάρτης).

 

Για την Γενική Συνέλευση των κατοίκων Κουμαριτσίου

 

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου

 

Αθανάσιος Δρόσος

 

 

 

Επιστροφή