Ενότητα :Τεύχος 60, Μάιος 2006

Τίτλος : Βάσω Κανελλοπούλου. ΘΕΜΑΤΑ. Στη Ρόδο για το Περιβάλλον και τον Κινηματογράφο

Διαβάστηκε: 759 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Στη Ρόδο για το Περιβάλλον και τον Κινηματογράφο

 

ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Τα παιδιά των σχολείων της Ρόδου έφυγαν ενθουσιασμένα. Είχαν δεί μερικές καλές ταινίες, είχαν μάθει κάποια από τα μυστικά της κατασκευής τους και τέλος είχαν μπροστά τους αρκετές δημιουργικές προτάσεις: Πχ. να συμμετάσχουν στη δημιουργία «φωτοαφήγησης», δηλαδή να διηγηθούν μια ιστορία με φωτογραφίες και λεζάντες, ή ακόμα πιό προκλητικό, να φτιάξουν ένα ερασιτεχνικό βιντεάκι στο οποίος κάποιος από την ομάδα διηγείται την ίδια ιστορία σε διαφορετικά ακροατήρια. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά θα βιντεοσκοπήσουν τις αντιδράσεις, ενώ στο μοντάζ, θα διαλέξουν τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές. Η έμπνευση για αυτή τη διαδικασία, ήλθε από την ταινία ΑΠΟΗΧΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ που όπως και τις άλλες, την είδαν όλοι μαζί και τη συζήτησαν μεταξύ τους. Η ταινία καταγράφει τις αντιδράσεις στην ίδια ιστορία, μικρών παιδιών σε 4 Ηπείρους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ένοιωσαν, πως παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ πολιτισμών, κάποια θέματα είνα πανανθρώπινα και σε αυτά, είμαστε όλοι ίδιοι. Να μια δημιουργική πρωτοβουλία - υπόδειγμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στα πανανθρώπινα θέματα δεν υπάρχει «σύγκρουση πολιτισμών».

 

Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν τον Απρίλιο, σε σχολεία της Ρόδου, με τη μορφή των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για το ECOFILMS, το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών, που για εμάς τους μεγάλους θα γίνει τον Ιούνιο (20 - 26/6), πάλι στη Ρόδο βέβαια. Στα παιδιά διανεμήθηκε ειδικό βιβλιαράκι γραμμένο από τον σκηνοθέτη-εκπαιδευτικό Μένη Θεοδωρίδη, το οποίο τους ανοίγει παράθυρα στην κατανόηση της κινηματογραφικής τεχνικής και σε μια πιό δημιουργική θέαση της ζωής. Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ για μεγάλους, η Ρόδος θα είναι γοητευτική για να χαλαρώσουμε από τα τετριμένα να σκεφθούμε και να αναπνεύσουμε δημιουργικό αέρα. Από τις 350 ταινίες που υπεβλήθηκαν στο ECOFILMS έχουν επιλεγεί οι 96. Πολλές από αυτές θα παρουσιασθούν στα πλαίσια τεσσάρων αφιερωμάτων: α. Διατροφή, β. Εναλλακτικές θεραπείες, γ. Πόλεμος, δ. 20 χρόνια Τσερνομπίλ.

 

Ειδικότερα το αφιέρωμα στο Τσερνομπίλ, δυναμώνει την αντίστασή μας στα πυρηνικά που προωθούνται τώρα από ορισμένους, ως δήθεν σωτήρες για το ενεργειακό. Αλλά και οι τάσεις της σημερινής διατροφής με την φιλοσοφία που τις στηρίζει είναι σήμερα θέματα που καίνε, όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για λόγους πολιτικούς, επικυριαρχίας ακρίβειας και εξάρτησης, που στην εποχή μας λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Βλέποντας τα φιλμ που θα προβληθούν θα συνειδητοποιήσει κανείς ότι ακόμα και ο καθημερινός τρόπος διατροφής μας στο σπίτι, έχει διάσταση εξόχως πολιτική.

 

Στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ ECOFILMS θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, η Μαρία Βασιλάκου βουλευτής των πρασίνων της Αυστρίας και ο Χρίστος Δουλκερίδης βουλευτής του οικολογικού κόματος Βρυξελλών και πρόεδρος της βουλής των γαλλοφώνων στο Βέλγιο, ο οποίος είναι Ροδίτης δεύτερης γενιάς.

 

Η μεγάλη αποκλειστικότητα του φετινού φεστιβάλ Ecofilms, όπως την περιγράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια Λουκία Ρικάκη, θα είναι η παρουσία σ’ αυτό ενός κυριολεκτικά ζωντανού μύθου του κινηματογράφου, του 84χρονου Λιθουανού Τζόνας Μέκας. Θα γίνουν προβολές και παρουσίαση του έργου ενός ανθρώπου, που συνέδεσε την καλλιτεχνική του πορεία με το κίνημα του Νέου Κινηματογράφου, που εγκαινίασε ουσιαστικά την κινηματογραφική κριτική με τη στήλη του στη Village Voice στη Νέα Υόρκη, που συνελήφθη τουλάχιστον μία φορά για την τόλμη των ταινιών του, που πέρασε από στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί πριν φτάσει στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’50, πάμφτωχος, επιβιώνοντας με δωρεάν δείγματα φαγητού, χωρίς να ξέρει παρά ελάχιστα αγγλικά. Δεν είναι τυχαίο που το περίπτερο της Λιθουανίας στη τελευταία Μπιενάλε της Βενετίας ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στον Μέκας και στο έργο του, ούτε το ότι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σουηδίας του έκανε μια μεγάλη αφιερωματική παρουσίαση.

 

Είκοσι χρόνια από το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ, σαν ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και για να μην υπάρξουν κι άλλα θύματα της ραδιενέργειας, αλλού, το φεστιβάλ παρουσιάζει αφιέρωμα με ταινίες του σκηνοθέτη Γκούναρ Μπέργκνταλ, σε παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα. Μία από αυτές είναι το follow up της γνωστής ταινίας «Λουντμίλα», στην οποία ο σκηνοθέτης σκιαγραφούσε το πορτρέτο μιας γυναίκας που ζούσε και εργαζόταν στο Τσερνομπίλ – τώρα θα δούμε την ίδια, είκοσι χρόνια μετά. Επίσης, θα προβληθεί η ασπρόμαυρη ταινία «Pripryat», του Νικολάους Γκερτχάλτερ. Το Πρίπιατ είναι η πόλη των 50.000 ψυχών που έχει εγκαταλειφθεί από όλους τους κατοίκους της από το 1986.

 

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η έκθεση πεπραγμένων από το πρώτο συνέδριο του Μεσογειακού Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου, το οποίο θα γίνει στη Ρόδο τον Μάϊο, με τη σύμπραξη και τη συμμετοχή του Ecofilms. Το φεστιβάλ Εcofilms διοργανώνεται από την εταιρεία Εικόνα και Περιβάλλον, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ροδίων και της Νομαρχίας Δωδεκανήσου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ ΑΕ.(www.ecofilms.gr).

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 60, 5/06

 

 

 

 

 

Επιστροφή