Ενότητα :Τεύχος 60, Μάιος 2006

Τίτλος : ΘΕΜΑΤΑ. Ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εσωτερική Αγορά Ενέργειας: Η EWEA επικροτεί την προδικαστική διαδικασία που κινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστηκε: 638 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εσωτερική Αγορά Ενέργειας: Η EWEA επικροτεί την προδικαστική διαδικασία που κινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινηθεί δικαστικά εναντίον κρατών μελών που δεν εφάρμοσαν την Κοινοτική Νομοθεσία για την εσωτερική αγορά ενέργειας και την ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πράγματι μερικά κράτη μέλη δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το άνοιγμα των αγορών ενέργειας των χωρών τους.

"Υποστηρίζουμε ένθερμα τις δύο ενέργειες που κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα. Αποδοτικός ανταγωνισμός στην αγορά συμβατικών μορφών ενέργειας είναι η προϋπόθεση για τη εφαρμογή κοινών κανόνων για όλους και τελικά για τη δημιουργία μιας μη διαστρεβλωμένης και ορθά λειτουργούσας αγοράς για ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με την ανάληψη δικαστικών μέτρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απόδειξε την δέσμευση της να αρθούν οι πρακτικές διάκρισης  και τα δομικά προβλήματα τα οποία αποτελούν τις μόνιμες πηγές περιορισμού της βιομηχανίας Αιολικής Ενέργειας"   δήλωσε ο Christian Kjaer, Διευθυντής της EWEA.

Oι υπάρχουσες άδικες πρακτικές και διακρίσεις της αγοράς αποτρέπουν την Αιολική Ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και άλλους τρίτους, από την είσοδο τους σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

 Μεταξύ αυτών είναι :

 •ο ανταγωνισμός στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου είναι ακόμα πολύ περιορισμένος και ιδιαίτερα διαστρεβλωμένος

•ο αποτελεσματικός διασυνοριακός ανταγωνισμός στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ αναστέλλεται από την ύπαρξη εθνικών και περιφερειακών μονοπωλίων και ολιγοπωλίων

•η πρόσβαση τρίτων εμποδίζεται από τους κυρίαρχους φορείς

τα τεράστια ποσά κρατικής ενίσχυσης μέσα στην Κοινότητα, που καταβάλλονται στις συμβατικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας

•ο νομικός διαχωρισμός της παραγωγής και της μεταφοράς δεν έχει επιτευχθεί και πρέπει να ακολουθηθεί από Κοινοτική νομοθεσία για τον πλήρη διαχωρισμό της ιδιοκτησίας

η πυρηνική ενέργεια προστατεύεται από τους κανόνες εσωτερικής αγοράς μέσω της συνθήκης Euratom

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 60, 5/06

 

 

Επιστροφή