Ενότητα :Τεύχος 59, Απρίλιος 2006

Τίτλος : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. ΘΕΜΑΤΑ. Γήπεδα Γκολφ στη Μαγνησία

Διαβάστηκε: 664 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Γήπεδα γκολφ στη Μαγνησία

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή και την κατασκευή γηπέδου γκολφ στις Νηες του Δήμου Σούρπης γίνεται λόγος και στην περιοχή μας για την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου.

Η προώθηση των γηπέδων γκολφ, ως λύση στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και η παρουσίασή τους ως απολύτως απαραίτητη τουριστική υποδομή, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η εγκατάσταση όμως γηπέδων γκολφ δεν είναι αθώα, καθώς οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι πολύ σοβαρές. Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στα εξής σημεία:

1) Σημαντική είναι η μείωση της ποσότητας του νερού που είναι διαθέσιμη για άλλες χρήσεις (γεωργική, ανθρώπινη, βιομηχανική). Η δημιουργία και συντήρηση έντονα υδροβόρων χλοοταπήτων, υπό Μεσογειακές συνθήκες (ζέστη, καύσωνας), συντελεί στην εξάντληση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και επιταχύνει τη διαδικασία υφαλμύρισης των υδροφορέων. Σύμφωνα με το WWF, κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται στις ημιξερικές περιοχές της Μεσογείου καταναλώνει κάθε μέρα όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 12.000 κατοίκων.

2) Η καταστροφή ή η υποβάθμιση της φυσικής εδαφοκάλυψης επιταχύνει τη διαβρωτική επίδραση φυσικών φαινομένων (κατακρημνίσεις, αιολική διάβρωση, κ.ά.) και μειώνει την απορροφητικότητα του εδάφους σε νερό, και συνεπώς την τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων. Η κατασκευή γηπέδων γκολφ συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά (εξάντληση υπόγειων υδάτων, καταστροφή φυσικής εδαφοκάλυψης και φυσικής βλάστησης, εκτεταμένες χωματοληψίες κλπ.) που συγκαταλέγονται στους παράγοντες της ερημοποίησης, δηλ. της προοδευτικής υποβάθμισης της δυνατότητας του αβιοτικού περιβαλλοντικού πλαισίου να συντηρεί διάφορες μορφές ζωής. Σύμφωνα με το Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης, ένα γήπεδο γκολφ δέχεται πέντε φορές περισσότερα αγροχημικά (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) από ό,τι ένα χωράφι όπου γίνεται εντατική καλλιέργεια. Μελέτη που έγινε σε γήπεδα γκολφ από το Βρετανικό Αθλητικό Ερευνητικό Ινστιτούτο έδειξε ότι η συγκέντρωση φωσφορικών λιπασμάτων ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια στο 99% των περιπτώσεων. Το 95% από αυτές ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια σε ποσοστά από 300% - 5.000%. Παράλληλα, το Golf Course Superintendents Association of America διαπίστωσε ότι οι παίκτες του γκολφ πάσχουν συχνότερα από διάφορες μορφές καρκίνων.

3) Σε πολλά γήπεδα γκολφ χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της βιοτεχνολογίας. Δηλαδή το μεταλλαγμένο γρασίδι, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε διάφορους τύπους αγροχημικών, τα οποία ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση των υπόλοιπων «επιβλαβών» ειδών. Ο κίνδυνος επιμόλυνσης των μη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών από το γενετικά τροποποιημένο γρασίδι είναι τεράστιος, μια και λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της γύρης του (μάζα, όγκος, πυκνότητα), η τελευταία εξαπλώνεται σε τεράστιες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 20 χιλιόμετρα.

4) Τα γήπεδα γκολφ θεωρούνται επεμβάσεις με μη αναστρέψιμο χαρακτήρα. Η επαναφορά των οικοτόπων με το πέρας της επένδυσης στη φυσική τους κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη. Οι περιοχές αυτές δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για την παραγωγή τροφής από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τοξικά απόβλητα που παραμένουν στο έδαφος και στα νερά -κάδμιο, αρσενικό, υδράργυρος- δεν απομακρύνονται ούτε με τριτοβάθμιους καθαρισμούς νερού.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είναι αντίθετη με την κατασκευή γηπέδων γκολφ στις Νηες και οπουδήποτε αλλού. Την ίδια θέση έχουν και όλες οι άλλες οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

μέλος του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
 
Δαίμων της Οικολογίας, τ. 59, 4/06

Επιστροφή