Ενότητα :Αρθρογραφία

Τίτλος : Λίνα Γιάνναρου, Τα αδέσποτα και ως καθρέφτης του πολιτισμού μας

Διαβάστηκε: 1025 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Τα αδέσποτα και ως καθρέφτης του πολιτισμού μας

Λίνα Γιάνναρου

Τη λήψη σειράς προληπτικών μέτρων για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων στους δρόμους προτείνει το Τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού. Όπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς -που προβλέπει μεταξύ άλλων τη σήμανση των κατοικίδιων με microchip και τη σήμανση, τον εμβολιασμό και τη στείρωση των αδέσποτων με ευθύνη των OTA-, μολονότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, παραμένει ανεφάρμοστος. Ελάχιστοι είναι οι δήμοι που έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των αδέσποτων (άλλωστε ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις), ενώ «αμελείς» ως προς τις υποχρεώσεις τους είναι και πολλοί ιδιοκτήτες ζώων.

Όπως είπε η κ. Πόπη Μπάκα, συντονίστρια του Τομέα Δικαιωμάτων των Ζώων, το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να «αποκτήσει» ένα ζώο συντροφιάς χωρίς προηγουμένως να έχει αναλογιστεί όσα αυτό συνεπάγεται. Η τολμηρή πρόταση του Συνασπισμού είναι να απαγορευθεί η πώληση ζώων από καταστήματα (pet shops). «Δεν υπάρχει πολιτισμένη χώρα που να βάζει τα ζώα στις βιτρίνες». Αντίθετα, το δικαίωμα πώλησης ζώων συντροφιάς πρέπει να έχουν μόνο αδειοδοτημένα εκτροφεία ή εισαγωγείς και θα πρέπει να προβλεφθεί χρηματικό πρόστιμο για όσους πωλούν ζώο που δεν έχει προηγουμένως σημανθεί με microchip (ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι την ευθύνη για τη σήμανση των ζώων έχει ο ιδιοκτήτης). Αντίστοιχα, θα πρέπει να σημαίνονται και τα ζώα που φιλοξενούνται σε καταφύγιο πριν από την υιοθεσία τους (ούτως ή άλλως, οι υιοθεσίες ζώων θα πρέπει να ενθαρρύνονται από την Πολιτεία).

Όσον αφορά στον έλεγχο των γεννήσεων, προτείνεται η καθιέρωση οικονομικού κινήτρου για τη στείρωση των κατοικίδιων και να γίνει υποχρεωτική η δήλωση κάθε γέννας και η σήμανση των νεογνών στο όνομα του ιδιοκτήτη του θηλυκού σκύλου. H σήμανση όμως των ζώων δεν έχει νόημα εάν δεν μπορεί να ελεγχθεί. Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, ανιχνευτές microchip θα πρέπει να διαθέτει η Αστυνομία, η δημοτική αστυνομία, η λιμενική αστυνομία, η θηροφυλακή και τα τελωνεία.

Επιπλέον, προτείνεται η ίδρυση διαδημοτικών καταφυγίων και δημοτικών ιατρείων για μικρά ζώα, που θα λειτουργούν τόσο σαν σταθμοί πρώτων βοηθειών με εφημερίες όσο και σαν κέντρα υιοθεσιών. Σύμφωνα με την πρόταση του Συνασπισμού, τέλος, η νομοθεσία θα πρέπει να συμπληρωθεί με διατάξεις σχετικά με τις υιοθεσίες ζώων στο εξωτερικό, την ευθανασία, τους όρους μεταφοράς με επιβατικά αυτοκίνητα, την εκπαίδευση (προτείνεται η απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών κολάρων), αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης σκύλων σε αυλές (στεγασμένος χώρος και προαύλιο 2X2).

 

Καθημερινή 25/5/2005

 

Επιστροφή