Ενότητα :Αρθρογραφία

Τίτλος : Πόπη Μπάκα, «Ολυμπιακό έργο» η εξόντωση των αδέσποτων ζώων

Διαβάστηκε: 1089 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

«Ολυμπιακό έργο» η εξόντωση των αδέσποτων ζώων

 

                                                                                                 Πόπη Μπάκα

 

 

            Πολύς ο λόγος που γίνεται το τελευταίο δίμηνο γύρω από τα αδέσποτα. Το επί  θύραις νομοσχέδιο, που ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας έδωσε στην δημοσιότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει ακόμη περάσει το κατώφλι της Βουλής, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του κ. Χατζημιχάλη ότι το «κατέθεσε»(1). Την δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου «περί δεσποζομένων και αδεσπότων ζώων» ακολούθησε η ομαδική εξόντωση των 58 αδέσποτων του Ζαππείου, την παραμονή της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας, την οποία ο υφυπουργός έσπευσε να καταδικάσει (ουσιαστικά …αυτοκαταδικαζόμενος, αφού δική του αρμοδιότητα είναι επί πολλά χρόνια η προστασία τους).Δεν την καταδίκασε όμως στις 2 Ιανουαρίου, δηλαδή την επόμενη μέρα, αλλά στις 13, δηλαδή την επόμενη μέρα της ογκώδους και μαχητικής διαδήλωσης που οργάνωσαν τα σωματεία των φιλόζωων. Για 12 ολόκληρες μέρες το υπουργείο δεν γνώριζε τίποτα. Επίσης ουδείς κρίθηκε ένοχος ή τουλάχιστον ύποπτος, ακόμη και σήμερα που (υποτίθεται ότι) ολοκληρώθηκε η έρευνα για το ομαδικό έγκλημα σε βάρος των ανύποπτων ζώων. «Το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα δεν έμαθε τίποτε... Η Ζάππειος Επιτροπή δεν γνωρίζει τίποτε... Ο διευθυντής του Κήπου δεν αντελήφθη τίποτε...»(2)

 

            Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων επισκέφθηκαν την Δήμαρχο Αθηναίων την επόμενη μέρα της διαδήλωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της «η Δήμαρχος πρότεινε την ίδρυση ενός δημοτικού φορέα, ο οποίος σε συνεργασία με τα δημοτικά κτηνιατρεία θα εκπονήσει πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού των αδέσποτων ζώων»(3). Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται καν η λέξη «καταφύγιο», πράγμα που αποδεικνύει ότι η κ.Μπακογιάννη ουσιαστικά αποδέχτηκε την λογική της απόρριψης των καταφυγίων – κυνοκομείων που οδηγούν τα ζώα σε αργό θάνατο. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και στην περίπτωση του κυνοκομείου της Θήβας (που οι εικόνες φρίκης που προβλήθηκαν από το Star προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που καταγγέλλονται ανάλογα περιστατικά. Βέβαια η ίδια, στην προ τριημέρου επίσκεψή της στον Πρωθυπουργό, ζήτησε χρήματα για τα αδέσποτα, προκειμένου να τα «συλλέξει» και το …2004 να τα στειρώσει και να τα γυρίσει στο χώρο τους, υπαναχωρώντας από τις δικές της δεσμεύσεις.

 

            Οι φιλοζωικές οργανώσεις υπέβαλαν τις προτάσεις τους, σχετικά με το σχέδιο νόμου (όπως το κάνουν άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια, πιέζοντας για θεσμική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων) και ακόμη περιμένουν την κατάθεση του. Αντ’ αυτού όμως προκύπτει ... η «Αθήνα 2004», να αναλαμβάνει να καθαρίσει (με) τα αδέσποτα, αφού ούτε το Υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να το κάνει, ούτε και η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται πρόθυμη να διεκδικήσει την οικονομική στήριξη από το υπουργείο και τα αντίστοιχα προγράμματα που πάνε χαμένα.

 

            Ένα δελτίο τύπου πασπαλισμένο με ...περιβαλλοντικές ευαισθησίες της οργανωτικής επιτροπής του 2004 και μερικές μαγικές εικόνες στην οθόνη μας, να δείχνουν κατακάθαρα σπιτόσκυλα και απαστράπτοντα πιάτα φαγητού σκύλων, προσπαθούν να διώξουν από τη μνήμη μας τα όσα διαδραματίζονται στα κυνοκομεία και να απαλύνουν την εικόνα του διεθνούς ρεζιλιού της χώρας, για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση. Το ίδιο εξάλλου προσπάθησε να κάνει προ εικοσαημέρου και ο υπουργός Εσωτερικών (στη διάρκεια των εγκαινίων του διαδημοτικού κέντρου περίθαλψης του Συνδέσμου Δήμων Πειραιά – Δυτικής Αττικής, μιλώντας για «πρότυπο» και για «απαντήσεις της πολιτείας σε θέματα που αμελούσε»...

 

            Μάθαμε λοιπόν, όχι από τις εφημερίδες ή τους χαμογελαστούς εκπροσώπους της «Αθήνα 2004», αλλά από το επίσημο δελτίο τύπου ότι το Υπουργείο Άμυνας παραχώρησε στην «Αθήνα 2004» ένα χώρο 100 στρεμμάτων στις Ερυθρές Αττικής. Τον χώρο αυτό τον ...διαθέτει η «Αθήνα 2004» στο Υπουργείο Γεωργίας «για την δημιουργία κυνοκομείου με σύγχρονες προδιαγραφές που θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1000 ζώα». (σ.σ. κατά το δελτίο τύπου τα αδέσποτα στην Αττική είναι 20.000!).

 

            Στο δελτίο τύπου όμως της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, στο οποίο αποτυπώνονται οι κοινές προτάσεις 35 φιλοζωικών οργανώσεων, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στην σύσκεψη της 27.1.03 διαβάζουμε: «Να απαγορευθεί η ίδρυση και λειτουργία κρατικών και δημοτικών ή ιδιωτικών καταφυγίων – κυνοκομείων. Να θεσμοθετηθεί η χρηματοδότηση των ζωοφιλικών Σωματείων για απασχόληση επιθεωρητών, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία κέντρων στειρώσεων και προσωρινής περίθαλψης, την ευθύνη των οποίων να έχουν οι δήμοι, σε συνεργασία με ζωοφιλικές οργανώσεις».

 

            Κι εδώ έγκειται το ενδιαφέρον, καθώς η «Αθήνα 2004», χωρίς καμία θεσμοθετημένη αρμοδιότητα, να αναλαμβάνει να καθαρίσει (με) τα αδέσποτα. Παραμερίζει το Υπουργείο Γεωργίας, αφού αυτό δεν θεσμοθετεί και ασχολείται με το να καταγγέλλει τους …φιλόζωους που διαμαρτύρονται(4). Υποσκελίζει την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δια στόματος Μπακογιάννη απεδέχθη (τουλάχιστον στα λόγια) τα δημοτικά ιατρεία, -που όμως δεν θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας ζώων- και αυτοανακηρύσσεται σε «προστάτη» των αδέσποτων. Οργανώνει τηλεοπτικά shows εξωραϊσμού της φρίκης των κυνοκομείων, προσπαθώντας να ανατρέψει οποιαδήποτε θετική προοπτική άνοιγε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Τουλάχιστον ομολογεί ότι προσβλέπει στην χρηματοδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας (για χρήματα τα οποία διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι φιλοζωικές οργανώσεις) και προεξοφλεί την οποιαδήποτε λύση, δημιουργώντας ένα κυνοκομείο και μάλιστα «με μεταολυμπιακή χρήση»! Έλεος…

           

 

 

(1)   Ανακοινώσεις του υφυπουργού Γεωργίας 13.1.03 και 30.1.03

(2)   Αυγή, 31.1.03 «Ουδείς ένοχος»

(3)   Καθημερινή 14.2.02

(4)   Ανακοίνωση του υφυπουργού Γεωργίας 30.1.03

 

Η ΑΥΓΗ – 13.2.2003

Επιστροφή