Ενότητα :Τεύχος 58, Μάρτιος 2006

Τίτλος : Σάκης Κουρουζίδης, ΑΠΟΨΕΙΣ, Όχι Τραμ!

Διαβάστηκε: 704 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

 

ΟΧΙ στο ΤΡΑΜ!!! Η μαύρη σελίδα της Νομαρχιακής Υποδιοίκησης Πειραιά

 

Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ

(Ένωση Πολιτών για την Ισχυροποίηση, Βελτίωση και Αναβάθμιση Της Συγκοινωνίας).

  

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, μετά από μία ασυνάρτητη, ανακριβή και γεμάτη λάθη, ηθελημένα και αθέλητα, εισήγησή του, ο Νομάρχης Πειραιά κος Μίχας, αφού βέβαια δεν παρέλειψε να στηρίξει (ανέξοδα) τον δίκαιο αγώνα των λιμενεργατών και των απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου Νίκαιας, κατέληξε στο να προτείνει, προς το Νομαρχιακό συμβούλιο, την απόρριψη της υποβληθείσας από την ΤΡΑΜ ΑΕ Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση της γραμμής του τραμ στο κέντρο του Πειραιά.  

       Όλα αυτά εν μέσω χειροκροτημάτων και κραυγών μιας μικρής αλλά δυναμικής «συντονιστικής επιτροπής πολιτών κατά του τραμ» κατά σύμπτωση στην πλειοψηφία τους κατοίκων της οδού Τζαβέλα!

       Αφήνοντας βέβαια εμβρόντητους και απογοητευμένους, τα στελέχη και την διοίκηση της ΤΡΑΜ ΑΕ, τους μελετητές, διάφορες επιστημονικές ομάδες, συλλόγους και  ΠΕΝΤΕ καθηγητές του ΕΜΠ συγκοινωνιολόγους, με επί κεφαλής τον καθηγητή  κο Γιάννη Φραντζεσκάκη, τον Νέστορα των ελλήνων συγκοινωνιολόγων. […]

Όμως, «όλα μπορούν να γίνουν με την πολιτική απόφαση!», είπε στην πολιτικάντικη εισαγωγή του ο πολυπράγμων Νομάρχης. (ακόμα και να καταργείς το νόμο της βαρύτητας θεωρώντας ότι δεν είναι δα και προς θάνατο να τερματίζει στο Ν. Φάληρο αντί στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, το ήδη κατασκευασθέν τραμ της παραλιακής ζώνης που θα συνέδεε 6 παραλιακούς δήμους με το πρώτο λιμάνι της χώρας, από μια κατεύθυνση που δεν πρόκειται ποτέ να κατασκευαστεί μετρό και που φορτίζει τον Πειραιά καθημερινά με το 25% του κυκλοφοριακού του φόρτου) […]

     Τιμητική εξαίρεση που δεν καταψήφισαν το τραμ ήσαν 4 σύμβουλοι της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης με την επικεφαλής του συνδυασμού τους κα Τζανάκη και η σύμβουλος και επικεφαλής της προσκείμενης στον Συνασπισμό παράταξης κα Καρακώστα, ενώ η βουλευτής και νομαρχιακή σύμβουλος του ΚΚΕ καταψήφισε το τραμ (στο όνομα του λαού άραγε;). Οι δε βουλευτές της περιοχής άφαντοι, περιμένουν «έρημοι και μοιραίοι αντάμα», ως κραυγαλέο και καθόλου τιμητικό άλλοθι, τι θα πει ο «πειραϊκός λαός», δηλαδή κάποιοι παραγοντίσκοι με τις λίγες δεκάδες της «επιτροπής αγώνα» (πάντως στο σχετικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που διεξάγεται στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ η άποψη ότι η επέκταση του τραμ θα ωφελήσει τον Πειραιά συγκεντρώνει το 72% των ψήφων).

       Το τραμ στον Πειραιά καταδικάστηκε γιατί ο Πειραιάς ανέχεται να εκπροσωπείται από μια πολιτική ηγεσία που δεν είναι σε θέση να τους πει τα παρακάτω απλά πράγματα:

       Τι φοβάστε και κλαψουρίζετε δήθεν για την ασφάλεια των παιδιών σας; Το τραμ είναι 3 φορές ασφαλέστερο του λεωφορείου και 30 του ΙΧ, μας λέει η Παγκόσμια Ένωση Δημοσίων Συγκοινωνιών

       Τι γκρινιάζετε δήθεν για τον θόρυβο; Η ίδια Ένωση μας πληροφορεί ότι το τραμ είναι 2 με 3 φορές πιο αθόρυβο από τα ΙΧ και τα λεωφορεία.

       Το κόψιμο κάποιων ασθενικών φυτών σας νοιάζει; Ελάτε να βάλουμε μια ρήτρα στην ΤΡΑΜ ΑΕ ότι για κάθε δέντρο που κόβει θα φυτεύει δύο στην θέση του και θα αναλάβει να τα ποτίζει για 10 χρόνια (κάτι που έγινε στο ήδη κατασκευασθέν δίκτυο)!

       Που τις βρήκατε τις 5.000 θέσεις στάθμευσης που καταργούνται; Δηλαδή με 2,7 χλμ. διαδρομή «καταργεί» άραγε τόσες θέσεις όσες χρειάζεται να καλύψουν την απόσταση Πειραιάς - Γλυφάδα (5.000 θέσεις Χ 4 m/θέση= 20 km)

       Λέτε ότι είναι μια άδεια περιφερόμενη διαφήμιση. Παραπλανητική η παρατήρηση αφού στο τμήμα Αθήνας-Ν. Σμύρνης-Π. Φαλήρου το τραμ κυκλοφορεί γεμάτο, σε βαθμό που πρέπει να πυκνώσει τα δρομολόγια, ενώ στο παραλιακό τμήμα που είναι μισοάδειο την χειμερινή και μόνο περίοδο, αυτό συμβαίνει γιατί ενώ μελετήθηκε και σχεδιάστηκε να ενώνει τον Πειραιά με τα νότια προάστια, μέχρι στιγμής (και επειδή προτάχτηκε η κατασκευή του ολυμπιακού τμήματος) σταματάει στο πουθενά.  [...]

         Λέτε ότι θα μειωθεί η αξία των μαγαζιών και των ακινήτων στην περιοχή. Δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους μεσίτες των περιοχών που πέρασε το τραμ, όπου οι αξίες διπλασιάστηκαν και θα ανέβουν κι άλλο μόλις το τραμ διασχίσει τον Πειραιά. (Θα προτείναμε στην ΤΡΑΜ ΑΕ να αναλάβει το ρίσκο με ένα ειδικό συμβόλαιο που να καλύπτει όλη την πιθανή μείωση του τζίρου των καταστημάτων και σε αντίθετη περίπτωση να εισπράττει μόνον το ¼ των κερδών.). Περιττό να ειπωθεί ότι η διεθνής εμπειρία δίνει συντριπτική απάντηση στα παραπάνω (αύξηση τζίρου καταστημάτων κατά 40% στη ζώνη άμεσης εξυπηρέτησης από το τραμ σε Μόναχο και Στρασβούργο, αύξηση κατά 50% της αξίας ακινήτων σε ζώνη 500 μέτρων γύρω από το νέο τραμ στο προάστιο Croydon του Λονδίνου, γέννηση 6650 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας κατά μήκος του νέου δικτύου τραμ του Μάντσεστερ κλπ). [...]

       Εσείς, βέβαια, με τα συνεργεία και βενζινάδικα πράγματι έχετε δίκιο ότι πλήτεσθε, αλλά θα πρέπει η ΤΡΑΜ ΑΕ, παράλληλα με άλλα αντισταθμιστικά έργα που θα κάνει (αναπλάσεις) ή πρέπει να κάνει (νέα γκαράζ για τους παρόδιους), να ζητήσετε να σας βοηθήσει οικονομικά στην μετεγκατάστασή σας,  την αποζημίωση ή αποκατάστασή σας με κάθε τρόπο.

 

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 58, 3/06

 

 

 

 

Επιστροφή