Ενότητα :Τεύχος 61, Ιούνιος 2006

Τίτλος : ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ, ΠΕΡΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ. Λουκάνικα, σκυλάκια σωτέ και κενά νόμων

Διαβάστηκε: 654 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΠΕΡΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ. Λουκάνικα, σκυλάκια σωτέ και κενά νόμων

 

ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ

 

Τον πρίγκηπα Χένρικ της Δανίας, ως δημοσιογάτος, τον γνώριζα από τη μεγάλη αγάπη του στους σκύλους. Η αδυναμία του στους σκύλους ράτσας ντάσχουντ (αυτούς που εμείς αποκαλούμε «λουκάνικα») είναι γνωστή, το δε σχετικό κλαμπ της Δανίας έχει ορίσει ως επίτιμο πρόεδρό του τον εξ αγχιστείας αυτόν γαλαζοαίματο. Ο Χένρικ, λοιπόν, γαλλικής καταγωγής και σύζυγος της βασίλισσας Μαργκρέτε, λίγο πριν επισκεφθεί τη χώρα μας, έδωσε μια συνέντευξη σε δανέζικο περιοδικό, από την οποία μάθαμε ότι τους σκύλους τους αγαπάει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: κομμένους σε λεπτές φέτες, ελαφρώς τηγανισμένους ή απλώς σωτέ! Δήλωσε μάλιστα ότι η γεύση τους θυμίζει κουνέλι, κατσικάκι γάλακτος ή και μοσχάρι (αλλά είναι λίγο πιο στεγνό!).

 

            Μετά από αυτές τις δηλώσεις ήταν επόμενο να ταραχτεί το ζωόφιλο έθνος της Δανιμαρκίας. Ρεζίλι τους έκανε ο ζωόφιλος σκυλοφάγος πρίγκηψ… Ωστόσο κάποιοι συμπατριώτες του, αντί να προσπαθήσουν να τον μαζέψουν, εξακολουθούν να υπεραμύνονται της κακής μοίρας των ελλήνων κοπριτών και να πασχίζουν να τους μεταφέρουν όλους στη Δανία, για να γλιτώσουν από τους βάρβαρους Έλληνες. Και αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην Αθήνα, μαζί με άλλους που θα ερχόντουσαν από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, να ρεζιλέψουν εμάς τους κακούς. Για κακή του τύχη ο Πρίγκηψ δεν πρόλαβε τη διαδήλωση, για να δούμε κι εμείς ένα ζωόφιλο σκυλοφάγο.

 

Είκοσι σωματεία υπέγραφαν το δελτίο τύπου που μας καλούσε να διαμαρτυρηθούμε «εις διπλούν»: Στις 20 Μαΐου, ημέρα της Eurovision και άλλων τεράτων, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στις 6 το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η διπλή αυτή διαδήλωση είχε τρομερή επιτυχία. Δεν έμαθα τι ακριβώς έγινε στο Σύνταγμα, αφού και ο φιλικός προς τα σωματεία τύπος το εξαφάνισε, είδα όμως μια φωτογραφία εννέα(!) διαδηλωτριών στην είσοδο του ΟΑΚΑ, που κρατούσαν κάποιες σημαίες άλλης χώρας και έδειχναν φωτογραφίες των δικών μας αδέσποτων. Εμείς οι γάτοι βέβαια δεν πήγαμε, γιατί δεν ξέραμε πώς να κατασκευάσουμε το πανό που θα έγραφε «Να φάμε τον Χένρικ».

 

Προσπάθησα να ερμηνεύσω αυτή την παταγώδη αποτυχία της οργανωμένης από πολλά σωματεία διαδήλωσης και δεν μπόρεσα να βρω καμία δικαιολογία, πλην μιας: την απόφαση που είχε εκδώσει το Δικαστήριο της Πάντοβα, την προηγούμενη μόλις μέρα, σύμφωνα με την οποία τα 39 κουτάβια που ταξίδευαν από Κέρκυρα προς Γερμανία και Ολλανδία και είχαν κατασχεθεί, θα υιοθετηθούν από ιταλικές οικογένειες, με την ευθύνη του Δικαστηρίου. Γιατί είναι αρκετά αστείο, τη μια μέρα να αποφασίζεται στην Ιταλία η διακοπή του ταξιδιού των αδέσποτων προς τον παράδεισο και την επόμενη μέρα να διαδηλώνεις, για να σου επιτρέπουν να …φυγαδεύεις αδέσποτα προς τον παράδεισο, έστω κι αν αυτά δεν συνοδεύονται από τα σωστά έγγραφα ή ταξιδεύουν χωρίς σήμανση, εμβόλια, φαγητό και νερό, αφυδατωμένα και με μόνη παρέα στο ταξίδι τα παράσιτα…

 

Νέες εποχές, νέα ήθη στην προστασία των κατοικίδιων. Νέες εποχές και νέα ήθη όμως και για τη δικαιοσύνη, που για τους Ιταλούς δικαστές αποδεικνύεται τυφλή και δεν διστάζει να μπει στην ουσία των πραγμάτων, όπως και στην πιστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στην Ελλάδα κάποιοι συνάδελφοί τους κλείνουν το ματάκι προς μια πλευρά και βλέπουν μόνον ό,τι θέλουν, με αποτέλεσμα τα ζώα να φεύγουν, ενίοτε υπό τις ευλογίες τους. Ίσως τώρα, μετά την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, να ξετρυπώσουν από το συρτάρι τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις «μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς» και να τον συμβουλευτούν.

 

Ας γυρίσουμε όμως στην πλατεία Συντάγματος, όχι όμως για τη διαδήλωση που τέλειωσε πριν αρχίσει, αλλά για να δούμε τι ακριβώς έγινε στη Βουλή λίγες μέρες πριν. Εννοώ τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει η Α. Ξηροτύρη για τις συνεχιζόμενες μαζικές εξαγωγές αδέσποτων και που ανάγκασε τον Υφυπουργό κ. Κοντό να δεχτεί ότι υπάρχει κενό νόμου στη νομοθεσία. Ο κ. Κοντός δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εμπόριο αδέσποτων ζώων, όσο για τα προηγούμενα περιστατικά που είχαν καταγγελθεί, μας είπε ότι τα παρέπεμψε σε διάφορες Εισαγγελίες για έρευνα. Ας ελπίσουμε ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του και ότι θα καταλάβει εν καιρώ πως το θέμα δεν λύνεται με το να τα φορτώσεις στις διαφωνίες των φιλοζωικών οργανώσεων. Λύνεται με το να πιέσεις –στην πράξη και όχι στα λόγια- τους αδιάφορους για τα αδέσποτα Δήμους να ενταχθούν στο χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο του πρόγραμμα, που μέχρι σήμερα απλώς καρκινοβατεί.

 

 Ένας δημοσιογάτος πεινασμένος για πρίγκηπα σωτέ

(για την αντιγραφή: ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ)

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 61, 6/06

 

 

 

 

 

 

             

 

Επιστροφή