Ενότητα :Τεύχος 58, Μάρτιος 2006

Τίτλος : Δημήτρης Παπαδημούλης. ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Διαβάστηκε: 689 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Ευρωβουλευτής ΣΥΝ

 

Το ν/σχ που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις 16.01.2006, χαρακτηρίζεται  ανεπαρκές και προκαλεί απογοήτευση σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ για «επιθετική προώθηση των ΑΠΕ »

Δεν αντιμετωπίζει τις κλιματικές αλλαγές, καθώς δεν αναφέρει τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα για παραγωγή ΗΕ από ΑΠΕ κατά 20,1% μέχρι το 2010 και κατά 29% έως το 2020.

Η αδυναμία επίσης καθορισμού εγγυημένης τιμής για ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης που παραμένουν αποτρέπουν και απαξιώνουν νέες επενδύσεις.

Το ν/σχ αυτό δεν «προωθεί» τις ΑΠΕ γιατί ενδυναμώνει τη ΡΑΕ, παραμερίζοντας το ΚΑΠΕ και τις προτάσεις του. Παραλείπει το υπό σύσταση Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που προηγήθηκε από το ΥΠΑΝ γιατί παίζει καθοριστικό  ρόλο στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.Το πνεύμα του τελικού σχεδίου αποδεικνύει ότι το ΥΠΑΝ υποχωρεί στο ενεργειακό status quo  της χώρας,  σύμφωνα με το οποίο τα πρωτογενή ορυκτά καύσιμα και το  φυσικό αέριο  παραμένουν οι κύριες ενεργειακές πηγές.

Σε σχετική  γνωμοδότησή μου σχετικά με την αξιολογηση προόδου που σημείωσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε ως προς την επίτευξη των στόχων  τονίζω ότι η ανελέητη αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, ( πρόσφατο παράδειγμα η Κεφαλλονιά )επιβάλλει την εγκατάλειψη του ενεργοβόρου μοντέλου ανάπτυξης και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω πρότεινα μια επιθετική πολιτική για τις ΑΠΕ που να στηρίζεται  σε 4 άξονες:

·          Να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πολιτικό περιβάλλον για τις ΑΠΕ. Και εδώ ο ρόλος των  κυβερνήσεων είναι καθοριστικός καθώς οι μεγάλες πολυεθνικές συνεχίζουν να επενδύουν στο πετρέλαιο.

·          Να θεσπιστεί ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα στηρίζει τις ΑΠΕ. Ένα πλαίσιο που θα ξεπερνά τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τη δαιδαλώδη αδειοδοτική διαδικασία και τα ανεπαρκή δίκτυα.

·          Να ενισχυθεί δραστικά η έρευνα, μέσω δημόσιων και  ιδιωτικών επενδύσεων,  για την ανάπτυξη καλύτερων και φθηνότερων τεχνολογιών που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.

·          Να τεθούν δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι ώστε το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ έως το 2020 να προέρχεται από ΑΠΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων για τις  μεταφορές που σήμερα εξαρτώνται  κατά 99% από το πετρέλαιο και καταναλώνουν το 70% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και στη θέρμανση και ψύξη. Με δεδομένο ότι περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ αφορά τη θέρμανση και ψύξη κτιρίων, τονίζει ότι πρέπει να γίνει μια συστηματική προσέγγιση για να ενσωματωθεί η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για τη μείωση της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης με την ενέργεια χαμηλής πυκνότητας από ΑΠΕ χαμηλής θερμοκρασίας.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 58, 3/06

 

 

 

 

 

Επιστροφή