Ενότητα :Τεύχος 58, Μάρτιος 2006

Τίτλος : ΠΑΝΔΟΙΚΟ. ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπονομεύει το περιβάλλον της Αττικής

Διαβάστηκε: 655 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπονομεύει το περιβάλλον της Αττικής

 

ΠΑΝΔΟΙΚΟ

 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) στις αρχές Ιανουαρίου, απηύθυνε έγγραφο προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κ. Καραμανλή, τους Υπουργούς Ανάπτυξης  κ. Δημ. Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και τον  Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Μιχ. Καραμανή, με το οποίο εξέφραζε την ανησυχία του για την πρόθεση της ΡΑΕ να γνωμοδοτήσει θετικά για την κατασκευή, από τα ΕΛ.ΠΕ., μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 390 MW, με χρήση φυσικού αερίου, στην περιοχή των Μεγάρων. Η μονάδα αυτή θα επιβάρυνε, το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της Αττικής, με 920.000 τόνους/έτος διοξείδιο του άνθρακα και 930 τόνους/έτος οξείδια του αζώτου, τα οποία ευθύνονται για  το φωτοχημικό νέφος. Επιβάρυνση επίσης θα προέκυπτε και από άλλους ρύπους. Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ εξέφραζε επίσης την ανησυχία του ότι θα ακολουθούσαν εγκρίσεις και για άλλες αντίστοιχες μονάδες ιδιωτών. Επισήμαινε δε ότι, την ίδια στιγμή, δεν προωθούνται εγκρίσεις για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αττική.

Η ΡΑΕ απάντησε στο  ΠΑΝΔΟΙΚΟ,  με το έγγραφό της 0-12816/1-2-06, ότι δεν είχε ακόμα γνωμοδοτήσει θετικά για την μονάδα των ΕΛ.ΠΕ. και «ένiπτε τας χείρας της» για τη μη προώθηση των αιολικών.

Δυστυχώς όμως η ΡΑΕ απάντησε με μισές  αλήθειες. Και αυτό γιατί  η ΡΑΕ, από τις 13/1/06, με το με αρ. πρωτ. 0-12581 έγγραφό της είχε ήδη γνωμοδοτήσει θετικά, σε πανομοιότυπη αίτηση για κατασκευή μονάδας της εταιρείας ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε., για μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 824 MW (!!), δηλ. υπερδιπλάσιας ισχύος από την αιτούμενη ισχύ της μονάδας των ΕΛ.ΠΕ. και μάλιστα στην πλέον βεβαρημένη περιοχή της Αττικής, την Ελευσίνα.

Η υποκριτική αυτή συμπεριφορά της ΡΑΕ δεν την τιμάει, αφού συγκαλύπτει τα γεγονότα με μισές αλήθειες.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η ΡΑΕ, με την τακτική της αποσιώπησης γεγονότων, έχει δρομολογήσει την αδειοδότηση (με άδειες παραγωγής) μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος πάνω από 1200 MW (824 της Χαλυβουργικής και 390 των ΕΛ.ΠΕ.), στην Αττική. «στουμπώνοντας», έτσι, το Αττικό Λεκανοπέδιο με εκπομπές χιλιάδων τόνων οξειδίων του αζώτου (φωτοχημικό νέφος), αλλά και άλλων επιβλαβών ρύπων, και αδιαφορώντας πλήρως για τη δημόσια υγεία και την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της μαρτυρικής περιοχής της Ελευσίνας.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ  δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την επιχειρούμενη από τη ΡΑΕ συγκάλυψη, ούτε, πολύ περισσότερο, την εγκληματική κατά του περιβάλλοντος προσπάθεια εγκατάστασης νέων μεγάλων συμβατικών σταθμών ηλ/γωγής στο περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο Αττικό Λεκανοπέδιο, όταν μάλιστα δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για τις οποίες η ΡΑΕ απλώς νίπτει τας χείρας της, όπως έμμεσα ομολογεί στο απαντητικό της έγγραφο. Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ θα αγωνιστεί, με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή του, για να αποτρέψει μία τέτοια εφιαλτική προοπτική για την Αττική.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 58, 3/06

 

 

 

Επιστροφή