Ενότητα :Τεύχος 58, Μάρτιος 2006

Τίτλος : ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ. Γρίπη των πτηνών και εμπόριο

Διαβάστηκε: 724 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ

 

Το εμπόριο της άγριας ζωής έχει τεθεί υπό συζήτηση τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης της γρίπης των πουλιών. Το εμπόριο αυτό, είτε «νόμιμο» είτε «παράνομο», αποφέρει τεράστια κέρδη σε αυτούς που το ασκούν, γίνεται με απάνθρωπες μεθόδους, πλήττει σοβαρά τους πληθυσμούς των άγριων ζώων και ευθύνεται για την εισαγωγή νέων ειδών και διασάλευση της οικολογικής ισορροπίας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Θεωρούμε ότι η συγκυρία κάνει επιτακτική την ανάγκη επανεξέτασης της νομοθεσίας που ρυθμίζει αυτό το εμπόριο. Κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας χιλιάδες πουλιά, ωδικά και άλλα, από χώρες της ΝΑ Ασίας. Τα πουλιά αυτά, που η σύλληψη και η κατοχή τους σε αιχμαλωσία απαγορεύεται αυστηρά στις χώρες της Ε.Ε., συλλαμβάνονται από το φυσικό περιβάλλον και ανήκουν σε άγριους πληθυσμούς. Ακριβώς επειδή η διαδικασία αυτή κοστίζει ελάχιστα στους εμπόρους, την προτιμούν από την εισαγωγή πουλιών εκτροφής από χώρες όπως Ολλανδία και Βέλγιο.

Είναι φυσικό επακόλουθο πέραν της οικολογικής βλάβης στους πληθυσμούς των άγριων πουλιών, να μεταφέρουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ασθένειας από ιούς, παράσιτα κλπ. Μέσα στο σπ0ίτι αυτού που τα αγοράζει. Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στα τελωνεία δεν αρκούν διότι αδυνατούν να εντοπίσουν τα πουλιά που ενδεχομένως είναι φορείς χωρίς να νοσούν. Έτσι, όσα από αυτά επιβιώσουν από τις συνθήκες σύλληψης και μεταφοράς τους, ενδέχεται να γίνουν η κερκόπορτα της εισόδου της γρίπης των πτηνών στην Ε.Ε.

Προτείνουμε ως πρώτο βήμα να απαγορευτεί άμεσα η εισαγωγή και εμπορία όλων των ειδών των άγριων πουλιών, εξαιρουμένων όσων προέρχονται από εκτροφή, τα οποία ανήκουν και στην Ευρωπαϊκή Ορνιθοπανίδα (καρδερίνες, αμπελουργοί κλπ.) πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την εξακρίβωση της προέλευσής τους και δίνει την ευκαιρία σε όσους συλλαμβάνουν άγρια πουλιά στη χώρα μας να κινούνται ανενόχλητοι.

Ως δεύτερο βήμα πιστεύουμε ότι είναι καιρός να απαγορευτεί η εμπορία κάθε είδους που έχει συλληφθεί από ελεύθερη κατάσταση είτε ανήκει στην κατηγορία των απειλουμένων είτε είναι κοινό. Πρόκειται για ένα, εκτός των άλλων, ζήτημα ηθικής και παιδείας των πολιτών της χώρας μας.

Τηλ. Επικοινωνίας   6972664675

 

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 58, 3/06

 

Επιστροφή