Ενότητα :Τεύχος 67, Ιανουάριος 2007

Τίτλος : ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Διαβάστηκε: 742 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας θα είναι στο εξής υποχρεωτική σε όλα τα νεόδμητα κτίρια, στο πλαίσιο του νέου οικοδομικού κώδικα που προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο κώδικας θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο και προβλέπει ότι τα νέα κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικία, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα νοσοκομεία, πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλιστούν με φωτοβολταϊκά συστήματα για να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους απαιτήσεων.

Όσον αφορά τα νέα σπίτια, η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να καλύπτει το 30 με 70 τοις εκατό της κατανάλωσης ρεύματος για ζεστό νερό, ανάλογα με την τοποθεσία και την αναμενόμενη κατανάλωση νερού.

 

Ο νέος οικοδομικός κώδικας προβλέπει επίσης καλύτερη μόνωση των κτιρίων, αυξημένη χρήση του φυσικού φωτός και συστηματικότερη συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης.

«Οι νέες προδιαγραφές θα προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30 με 40 τοις εκατό για κάθε κτίριο και μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας κατά 40 με 55 τοις εκατό» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Στέγασης.

Μέχρι πρόσφατα η ηλιακής ενέργεια αντιστοιχούσε σε ένα αμελητέο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας στην Ισπανία, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις διοχετεύονταν για την προώθηση κυρίως της αιολικής ενέργειας.

Η πολιτική ωστόσο αλλάζει, και η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει στην Ανδαλουσία μια από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Πηγή: news.in.gr

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 67, 1/07

 

 

Επιστροφή