Ενότητα :Τεύχος 68, Φεβρουάριος 2007

Τίτλος : Βάσω Κανελλοπούλου. ΑΠΟΨΕΙΣ. Πως να γίνετε παραγωγοί καθαρού Ηλεκτρικού Ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές

Διαβάστηκε: 972 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

 

Πως να γίνετε παραγωγοί καθαρού Ηλεκτρικού Ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές

 

Βάσω Κανελλοπούλου

 

Εάν έχετε αγρό, ή εξοχικό ή κάποιο περιφραγμένο κτήμα, ή ακόμη και μεγάλη ταράτσα μέσα σε πόλη, ή κατοικείτε σε μονοκατοικία με κήπο, σκεφτείτε το σοβαρά. Να βάλετε φωτοβολταϊκά πλαίσια (βλέπε φωτογραφία) που στην όψη μοιάζουν με τους συλλέκτες του ηλιακού χωρίς βέβαια το μπόϊλερ) και να τα συνδέσετε με το δίκτυο της ΔΕΗ. Έτσι, θα παίρνετε ηλιακή ενέργεια και θα την μετατρέπετε άμεσα σε ηλεκτρική. Το κράτος είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με το νόμο να αγοράζει τον παραγόμενο ηλεκτρισμό τουλάχιστον για 20 χρόνια. Οι εταιρίες φωτοβολταϊκών δίνουν επίσης συνήθως εγγύηση για 20 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής των φ/β υπολογίζεται στα 30 χρόνια.

 

Η τιμή πώλησης του καθαρού ρεύματος που θα παράγετε είναι  εγγυημένη από το κράτος. Για κάθε  κιλοβατώρα θα παίρνετε 0,45 ευρώ (από 0,40 έως 0,50, ανάλογα το μέγεθος της επένδυσης και την περιοχή). Όταν τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται, κάτι που είναι δυστυχώς βέβαιο, θα αυξάνεται και τιμή πώλησης άρα και το εισόδημά σας (η αύξηση υπολογίζεται να είναι της τάξης του 2,5% το χρόνο). Όλα αυτά βασίζονται στο νέο νόμο (Νο. 3468) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ψηφίστηκε στις 6 Ιουνίου 2006.

 

Η απόδοση του συστήματος εξαρτάται από τον προσανατολισμό των πλαισίων και από την ηλιοφάνεια κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Αθήνας μία κεκλιμένη (κατά 30 περίπου μοίρες) προς το νότο στέγη επιφάνειας 18τμ (εάν πρόκειται για ταράτσα η αντιστοιχία είναι 40τμ) αποδίδει 2600 κιλοβατώρες το χρόνο. Δηλαδή αποδίδει εισόδημα 1170 ευρώ το χρόνο, ενώ απαιτεί μία επένδυση  περίπου της  τάξης των 16.000 ευρώ. Εάν έχετε εταιρία, η επένδυση αυτή επιδοτείται κατά 35%, ενώ αν συστήσετε καινούρια εταιρία κατά 40%. Εάν όμως είστε απλός ιδιώτης παίρνετε προς το παρόν μία φοροελάφρυνση 700 ευρώ.

 

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μία παλιά γκαρσονιέρα που έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής, άντε άλλα 20-30 χρόνια και ότι παίρνετε ενοίκιο 200 ευρώ το μήνα. Την πουλάτε προς 65.000 ευρώ. Τα επενδύετε σε φωτοβολταϊκά κατασκευάζοντας στο κτήμα ή/και στο σπίτι 4 κεκλιμένες πέργκολες των 18τμ εκάστη με τις προαναφερθείσες προδιαγραφές. (!6.000 ευρώ επί 4 ίσον 64.000 ευρώ). Εάν δεν μπορείτε να κατασκευάσετε τις κεκλιμένες πέργκολες χρειάζεστε 4Χ40τμ ασκίαστο χώρο στον κήπο ή την ταράτσα. Για αυτή την επένδυση, η ετήσια απόδοση στην περιοχή της Αθήνας θα είναι 4.680 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 390 ευρώ το μήνα, εγγυημένα για τουλάχιστον 20 χρόνια. Θυμάστε πόσα σας έδινε η γκαρσονιέρα; Εάν δε η επένδυση γίνει στο όνομα κάποιας εταιρίας θα έχετε  επιδότηση 35%, δηλαδή θα έχετε ξοδέψει 31.300 ευρώ.

 

Είναι όλα τόσο ρόδινα; όχι ακριβώς, αλλά περίπου. Εάν πάρετε δάνειο από γνωστή μεγάλη Τράπεζα με φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ- η μόνη που έχει ειδικευμένο τραπεζικό προϊόν για φωτοβολταϊκά- θα έχετε και ασφάλιση για την περίπτωση που ο γείτονας σας μισεί και πχ. ανεβεί με ένα σκεπάρνι να σας τα σπάσει όταν λείπετε.

 

Οδηγίες δράσης: Μελετείστε το χώρο σας, μπείτε στο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών –ΣΕΦ- (www.helapco.gr).  Βρείτε την εταιρία που σας αρέσει, βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα της έχουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση, πάρτε  προσφορά και στη συνέχεια πηγαίνετε στην συγκεκριμένη Τράπεζα για να μάθετε για τους  όρους του ειδικευμένου δανείου.  Και αν δεν έχετε γκαρσονιέρα, δεν πειράζει....Και με το δάνειο κάτι θα έχετε κάνει για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και γιατί όχι, για την τσέπη σας.

Είναι εντελώς «καθαρή» η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά; Ναι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους δεν παράγουν ρύπανση. Βέβαια, στη φάση παραγωγής τους   απαιτήθηκε μη καθαρή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Υπολογίζεται ότι τα φ/β έχουν υπερκαλύψει την ενέργεια που καταναλώθηκε για την παραγωγή τους, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της 30χρονης περίπου ζωής τους.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών, «κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 1,1 κιλών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα (με βάση το σημερινό ενεργειακό μίγμα στην Ελλάδα και τις μέσες απώλειες του δικτύου). Ένα κιλοβάτ φωτοβολταϊκών παράγει κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 1.300 κιλοβατώρες το χρόνο και, έτσι, αποτρέπεται η έκλυση 1.400 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή απορροφούν ετησίως 2 περίπου στρέμματα δάσους ή αλλιώς 100 δένδρα».

Αν είστε ιδιοκτήτης σε πολυκατοικία μήπως μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους υπόλοιπους για μία συλλογική επένδυση στην ταράτσα με στόχο την μείωση των κοινοχρήστων εξόδων; 

 

Μερικά στοιχεία για ∆ιασυνδεδε΅ένα φ/β συστή΅ατα. 

Tα διασυνδεδε΅ένα φ/β συστήματα δεν έχουν σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ( Μπαταρίες), οπότε δεν έχουν και αναλώσιμα υλικά. Λειτουργούν παράλληλα ΅ε το δίκτυο της ∆ΕΗ και χρησιμοποιούν κατά κάποιο λόγω σαν αποθήκη το ίδιο το δίκτυο. Τα συστήματα αυτά, χρησιμοποιούνται για εξοικονόμηση ενέργειας, για οικολογικούς λόγους και πώληση του παραγό΅ενου ρεύ΅ατος στο κεντρικό δίκτυο. Είναι πολύ ποιο οικονο΅ικά από τα αυτόνο΅α και υβριδικά. Η παγκόσ΅ια αγορά κινείται στα διασυνδεδε΅ένα.

 

• Η επιφάνεια που απαιτείται για την εγκατάσταση των 2.000 Watts ( 2 KWp), είναι περίπου

Για σκεπή 18 m2 και για δώ΅α - ταράτσα 35-40 m2

 

• Οι φ/β γεννήτριες, ΅πορούν να εγκατασταθούν στην ταράτσα, οροφή, κερα΅οσκεπή, για σκιάστρα σε διάφορους χώρους ή στάθ΅ευσης ( Parking), ή ακό΅α και να ενσω΅ατωθούν στην πρόσοψη των κτιρίων βάσει αρχιτεκτονικού σχεδίου για αισθητικούς λόγους σε νέες οικοδο΅ές ή ποιο απλά και εύκολα σε διαθέσι΅ο χώρο οικοπέδου.

• Τα διασυνδεδε΅ένα φ/β συστή΅ατα, απαιτούν ΅ηδενική σχεδόν συντήρηση. Αν χρησι΅οποιηθούν δοκι΅ασ΅ένα - πιστοποιη΅ένα υλικά και πραγ΅ατοποιηθεί και επαγγελ΅ατική εγκατάσταση, δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα

Για συστήματα ισχύος μέχρι 20.000 watts (20KWp), δεν απαιτείται άδεια ή οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη


 

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 68, 2/07

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή