Ενότητα :Τεύχος 68, Φεβρουάριος 2007

Τίτλος : Τάσος Κρομμύδας, ΑΠΟΨΕΙΣ, Εξελίξεις γύρω από την εμπορία εκπομπών στην Ευρώπη

Διαβάστηκε: 625 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

 

Εξελίξεις γύρω από την εμπορία εκπομπών στην Ευρώπη

 

Τάσος Κρομμύδας

 

Μέχρι τα τέλη Γενάρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αξιολογήσει τα Εθνικά Σχέδια Κατανομής 12 κρατών μελών για την 2η περίοδο (2008-2012) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής. Φαίνεται πως το “πάθημα” από την πρώτη περίοδο εφαρμογής του Συστήματος 2005-2007 έγινε μάθημα καθώς αυτή τη φορά απαιτήθηκαν σημαντικές μειώσεις στο πλήθος δικαιωμάτων που ήθελαν να μοιράσουν 11 από τις 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι μειώσεις αυτές αντιστοιχούν στο 6,8% των αιτούμενων δικαιωμάτων ή 3,5% κάτω από τις πραγματικές εκπομπές των καλυπτόμενων τομέων  για το 2005.

Η Επιτροπή επίσης απαίτησε μειώσεις στο πλήθος “πιστωτικών μορίων του Κιότο” που 4 χώρες ήθελαν να επιτραπεί στις  εγκαταστάσεις τους να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να συμμορφωθούν  με το Σύστημα.

Οι μειώσεις αυτές ζητήθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί πως τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων του Κιότο και αντίστοιχα πως η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών θα είναι κατά κύριο λόγο εγχώρια.

Να θυμίσουμε πως το Σύστημα καλύπτει μεγάλες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις κεραμικών, ασβέστη, γυαλιού και χαρτιού οι οποίες συνολικά ευθύνονται για λίγο πάνω από τις μισές εκπομπές CO2 της ΕΕ. Όπως όμως φάνηκε από τα βεβαιωμένα στοιχεία για το 2005, τα δικαιώματα εκπομπής που κατανεμήθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτές ήταν αρκετά ώστε να καλύψουν τις πραγματικές τους εκπομπές, κάτι που αναμένεται να ισχύσει και για το 2006 και το 2007.

Εντωμεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση γύρω από το Σύστημα που επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο επέκτασής του και σε άλλους τομείς και/ή αέρια, την εναρμόνιση της μεθοδολογίας κατανομής δικαιωμάτων, την αξιοποίηση της δημοπράτησης δικαιωμάτων αντί της δωρεάν παραχώρησής τους και τη διάρκεια των περιόδων εφαρμογής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εντάξει στο Σύστημα όλες τις πτήσεις από και προς Ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ξεκινώντας από το 2011. Σύμφωνα με την πρόταση, τα δικαιώματα που θα μοιραστούν στις αεροπορικές εταιρείες ετησίως μέχρι το 2022 θα είναι ίσα με τις μέσες εκπομπές τους για τα έτη 2004-2006. Σημειώνουμε πως οι ευρωπαϊκές εκπομπές CO2 από τις πτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 87% από το 1990 ενώ αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2020.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 68, 2/07

 

 

 

 

Επιστροφή