Ενότητα :Τεύχος 68, Φεβρουάριος 2007

Τίτλος : Η εκπομπή της ΕΤ 1 "ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ"

Διαβάστηκε: 920 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Η εκπομπή της ΕΤ1 «Φωτόσφαιρα»

 

Η εκπομπή Φωτόσφαιρα με πολύχρονη συνεπή παρουσία στην τηλεόραση της ΕΡΤ, τα τρία τελευταία χρόνια στην ΕΤ1, ανοίγει και για την φετινή χρονιά νέο, ανανεωμένο κύκλο επεισοδίων.

Χρόνια τώρα ο κεντρικός πυρήνας της εκπομπής ήταν τα οικοσυστήματα της Ελλάδας, οι δράσεις -θετικές η αρνητικές- γύρω από αυτά, η ανάπτυξη και ο προσανατολισμός της γύρω από το περιβάλλον.

Η πορεία της αειφόρου ανάπτυξης εξετάστηκε σ’ ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα και παρουσιάστηκε από την ΕΤ1 μέσα από την Φωτόσφαιρα.

Η πολύχρονη εμπειρία της δημοσιογράφου Χαράς Φράγκου και της ομάδας παραγωγής της σειράς οδηγεί σήμερα σε νέες προοπτικές το οικολογικό ντοκιμαντέρ!

Διαπίστωση των συντελεστών της Φωτόσφαιρας είναι πως οι όποιες προσπάθειες επιχειρούνται από φορείς ή από την πολιτεία για αειφόρο ανάπτυξη προσκρούουν πολλές φορές στη νοοτροπία των τοπικών κοινωνιών!

Δύσκολα τα οικονομικά συμφέροντα συμβιώνουν αρμονικά με το περιβάλλον.

Αυτό είναι αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών για την αξία των οικοσυστημάτων αλλά και άγνοιας για τους τρόπους διαχείρισης.

Για παράδειγμα, ποια αξία μπορεί να έχει η λίμνη Τριχωνίδα που είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται στην πλέον φτωχή (για τους οικονομικούς χάρτες) περιοχή της χώρας στην Αιτωλοακαρνανία;

Στην περιοχή αν και εδώ και χρόνια δημιουργήθηκαν Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι κάτοικοι συνεχίζουν να ρυπαίνουν, συνεχίζουν να υποτιμούν τις θαυμαστές αρχαιότητες.

Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της προαναφερθείσης περιοχής αλλά χαρακτηριστικό πολλών περιοχών της χώρας.

Η οικολογική υποβάθμιση λοιπόν συνδέεται με το πολιτισμικό και κοινωνιολογικό πρόσωπο των περιοχών.

Η εκπομπή στα επεισόδια που έρχονται παρουσιάζει το τοπίο, τα οικοσυστήματα αλλά και τους ανθρώπους!

Θα πρέπει να τονιστεί πως στην πολύχρονη προσπάθεια της ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑΣ αποτελεσματικοί συνεργάτες είναι οι άνθρωποι των οργανώσεων: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), WWF, Greenpeace  και  Κέντρο Γαία του μουσείου Γουλανδρή -ιδιαίτερα η κ. Νίκη Γουλανδρή με προσωπική παρουσία. Τέλος η μοναδική στην Ελλάδα βιβλιοθήκη της οικολογίας, Ευώνυμος Βιβλιοθήκη από το πλούσιο αρχείο της οποίας οι συνεργάτες της Φωτόσφαιρας αντλούν υλικό!

Αξιοσημείωτη συμπαράσταση στη σειρά έχουν εκδηλώσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Αστεροσκοπείο.

Στα επεισόδια που θα παρουσιαστούν τη φετινή χρονιά επιχειρείται να δωθεί βήμα στους ανθρώπους της οικολογίας και του πολιτισμού οι οποίοι με δουλειά μυρμηγκιού στην κυριολεξία και κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες βάζουν το πετραδάκι τους για μια ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 68, 2/07

 

Επιστροφή