Ενότητα :Τεύχος 54, Νοέμβριος 2005

Τίτλος : Πόπη Μπάκα, ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιώργος Χαριτάκης: «Πειράματα στα ζώα; Όχι, ευχαριστώ»

Διαβάστηκε: 905 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Γιώργος Χαριτάκης: «Πειράματα στα ζώα; Όχι, ευχαριστώ». Έκδοση: Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, 2004

 

Πόπη Μπάκα

 

Μια συνολική εναλλακτική πρόταση στο χώρο της υγείας διατυπώνει ο γιατρός Γιώργος Χαριτάκης, που είναι γνωστός για το πάθος του να ακουστεί η αλήθεια στην ιατρική. Επιλέγει το δρόμο της έρευνας και της τεκμηρίωσης, για να αμφισβητήσει παγιωμένες πρακτικές και να υποστηρίξει ότι η κοινωνία δεν θα πρέπει να έχει στόχο μόνον την υλιστική της ικανοποίηση και το ίδιον κέρδος, αγνοώντας την πνευματική της υπόσταση και ανέλιξη.

 

Ο Γ.Χ. επιχειρεί μια βαθύτερη πολιτική προσέγγιση στα προβλήματα υγείας, κοινωνίας, βιοηθικής και κυρίως στην οικολογική διάσταση της ιατρικής. Προσπαθεί να δώσει φωνή σε αυτούς που δεν την έχουν: τα πειραματόζωα που βασανίζονται άδικα στο βωμό μιας αμφίβολης ιατρικής έρευνας, μιας έρευνας που κάνει κακό στους ανθρώπους και στην ιατρική. Η άποψή του είναι σαφής και την καταθέτει: Πλήρης και χωρίς όρους κατάργηση κάθε πειραματισμού στα ζώα, με βασική σκέψη το ότι κανένα ζωικό είδος δεν μπορεί να είναι πειραματικό μοντέλο για ένα άλλο είδος.

 

Η πρόταση του συγγραφέα έχει σαφώς διαφορετικό προσανατολισμό από αυτό που έχουμε μάθει κι αυτός κινείται στο χώρο των εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας, τις επιδημιολογικές μελέτες, τις εξομοιώσεις με ηλεκτρονικό υπολογιστή στην έρευνα κλπ.

 

Ο αναγνώστης ταξιδεύει στις σελίδες του βιβλίου του Γ.Χ. αντλώντας πληροφορίες και στοιχεία που συχνά σοκάρουν (αξιοσημείωτο το κεφάλαιο που αναφέρεται στα πειράματα σε ανθρώπους), ενώ φτάνει στο τέλος του έχοντας κατανοήσει ότι υπάρχουν τρόποι να γίνει «ευτυχέστερος», επιλέγοντας διαφορετικό τρόπο ζωής. Μια διδαχή χρήσιμη σε όλους, από ένα γιατρό που με επιτυχία μεταμορφώνεται σε δάσκαλο ηθικής.

 

Η έκδοση φιλοξενεί και δύο μελέτες του βιοχημικού Robert Sharpe (για τα μοιραία λάθη της χρήσης των ζώων στην έρευνα και τα πειράματα και τις εναλλακτικές στρατηγικές για την αντικατάστασή τους) και προλογίζεται από τον Γιώργο Βυθούλκα (Prof. Honoris Causa – Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ για την Υγεία 1996).

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 54, 11/05

 

Επιστροφή