Ενότητα :Τεύχος 54, Νοέμβριος 2005

Τίτλος : Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων : Τοξικά Απόβλητα με Κάδμιο και Αρσενικό στο Υπέδαφος της Στρατονίκης

Διαβάστηκε: 790 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Τοξικά Απόβλητα με Κάδμιο και Αρσενικό στο Υπέδαφος της Στρατονίκης

 

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

 

Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, με 30.000 τόνους αρσενικό, 550 τόνους κάδμιο και 100 τόνους κυάνιο θάφτηκαν από την TVX στις υπόγειες στοές του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη ή αποτέθηκαν στους υπαίθριους χώρους απόθεσης «Καρακόλι» και «Σεβαλιέ».

Από τον Ιανουάριο του 2000, αφού εξοφλήθηκε το παλιό μεταλλείο του «Μαντέμ Λάκκου», η TVX άρχισε να εξορύσσει το κοίτασμα «Μαύρες Πέτρες», κάτω από τη Στρατονίκη. Μέχρι τον Ιανουάριο 2003, που η εξόρυξη σταμάτησε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το μεταλλείο λειτουργούσε παράνομα χωρίς ποτέ η TVX να παρουσιάσει μελέτη με τη χημική σύσταση του μεταλλεύματος.

Το θανάσιμο μυστικό της TVX αποκάλυψε η απληστία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ο ζήλος της να σκάψει κάτω από τη Στρατονίκη. Η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, βάσει της οποίας αδειοδοτήθηκε η επαναλειτουργία της εξόρυξης, αποκαλύπτει ότι το μετάλλευμα στις Μαύρες Πέτρες περιέχει 3% αρσενικό (30.000 ppm), 0,055% κάδμιο (550 ppm) και 4 γρ. ανά τόνο χρυσό!

Αυτό σημαίνει ότι στο μετάλλευμα έχουμε αρσενο-σιδηροπυρίτη υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό. Η TVX, που δεν ήλπιζε πλέον να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα της μεταλλουργίας χρυσού και που λειτουργούσε με συνθήκες διαρκούς πολέμου με τους κατοίκους της Στρατονίκης, δεν απεκάλυψε τη δηλητηριώδη σύσταση του μεταλλεύματος και δεν προχώρησε στο διαχωρισμό του χρυσοφόρου αρσενο-σιδηροπυρίτη – ο οποίος έτσι κατέληγε συνολικά στα απόβλητα. Με δεδομένο ότι η TVX εξόρυξε συνολικά 1.000.000 τόνους μεταλλεύματος από τις Μαύρες Πέτρες, στα απόβλητα βρίσκονται σήμερα 30.000 τόνοι αρσενικό, 550 τόνοι κάδμιο, άγνωστη ποσότητα των τοξικών βαρέων μετάλλων αντιμόνιο, χρώμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, χαλκός και υδράργυρος, καθώς και 100 τόνοι κυάνιο που χρησιμοποιήθηκαν στον εμπλουτισμό!!!

Το αρσενικό και το κάδμιο θεωρούνται από τις ισχυρότερες καρκινογόνες ουσίες. Ιδιαίτερα επιβλαβή είναι και όλα τα άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα που βρίσκονται σήμερα στα απόβλητα του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες». Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για το νερό είναι: 0,01 ppm αρσενικού και 5 ppm καδμίου. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, ο ΕΦΕΤ διέταξε την απόσυρση των ψυκτών νερού επειδή στις κολλήσεις μερικών σωλήνων τους είχε χρησιμοποιηθεί κάδμιο.

 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (European Waste Catalogue1), τα απόβλητα αυτά χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα», ενώ οι μελέτες της εταιρείας και οι εγκριτικές αποφάσεις των Υπουργείων τα παρουσιάζουν ως «αδρανή». Δίνεται έτσι η δυνατότητα στην εκάστοτε εταιρεία να πετάει τα απόβλητά της «στην πίσω αυλή», αντί να ακολουθήσει τις αυστηρές – και δαπανηρές – διατάξεις του νόμου περί επικινδύνων αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι με το νόμο 3220/2004 του κ.Πάχτα, αμνηστεύτηκε η TVX και τα μέλη των Διοικητικών της Συμβουλίων για όλα τα εγκλήματα κατά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που διέπραξαν.

Η δεύτερη φάση αυτού του εγκλήματος αδειοδοτήθηκε πρόσφατα από τον χημικό στο επάγγελμα, Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη. Από την επαναλειτουργία της εξόρυξης στις Μαύρες Πέτρες θα εξορυχτούν 2.100.000 τόνοι μεταλλεύματος, με ανάλογη περιεκτικότητα σε δηλητήρια – και χρυσό. Ακόμα και τα παλιά απόβλητα της TVX αποτελούν …χρυσωρυχείο για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η οποία σκοπεύει να τα επεξεργαστεί για να ανακτήσει τον περιεχόμενο χρυσό.

Η επαναλειτουργία του μεταλλείου θα είναι ένα τρομακτικό έγκλημα κατά της ΒΑ Χαλκιδικής και των κατοίκων της. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η επέμβαση του αρμόδιου Εισαγγελέα στη διάθεση του οποίου θα τεθούν όλες οι επιστημονικές αποδείξεις και οι σχετικές μελέτες.

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Website: www.antigold.gr

E-mail: kadoglou@the.forthnet.gr

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 54, 11/05

 

1.      European Waste Catalogue: http://www.epa.ie/OurEnvironment/Waste/NationalWasteDatabase/PDFsforNWD/FileUpload,1904,en.pdf

 

 

Επιστροφή