Ενότητα :Τεύχος 54, Νοέμβριος 2005

Τίτλος : Σάκης Κουρουζίδης, ΑΠΟΨΕΙΣ, Είσθε άθεος;

Διαβάστηκε: 643 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Είστε άθεος;

 

Σάκης Κουρουζίδης

 

Στην εφημερίδα Ουνιτά, 27 Σεπτεμβρίου 2005, με αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα, ο Πιέρο Φασίνο (γραμματέας των Δημοκρατών της Αριστεράς της Ιταλίας) δηλώνει: «Πιστεύω στο θεό και είμαι καθολικός από πάντα… Είμαι πιστός αλλά επειδή πρόκειται για ένα γεγονός απολύτως προσωπικό, ιδιωτικό, δεν το εκδηλώνω πολιτικά ή κοινωνικά». Σε μια μακρά συνέντευξή του στο Ράδιο2, μίλησε επί μακρόν για πολλά θέματα της ιταλικής πολιτικής ζωής και έκανε και μία «εξομολόγηση», κατά την εφημερίδα. Είναι ο πρώτος γραμματέας του ΚΚΙ και των διαδόχων σχηματισμών που δηλώνει πιστός. Ο Φάουστο Μπερτινότι, γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, λίγους μήνες νωρίτερα, βρέθηκε κοντά στον πρώην σύντροφό του. Σε ερώτηση αν είναι άθεος, απάντησε: «Αν με είχατε ρωτήσει όταν ήμουν 20 ή 30 ετών, θα είχα απαντήσει χωρίς ταλαντεύσεις, ναι. Σήμερα, χωρίς να είμαι πιστός, θα απέφευγα απαντήσεις τόσο απόλυτες»(!) Ο Π. Φασίνο θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στις αξίες που πρεσβεύει ως αριστερός και στις αξίες στις οποίες ο καθολικισμός είναι επίσης ανοιχτός. Φοίτησε σε σχολεία Ιησουϊτών και αυτό του επέτρεψε να «ενισχύσει την θρησκευτική του πίστη», όπως δήλωσε. Εύχεται, η Εκκλησία να μην υποδείξει τι να ψηφίσουν (οι πιστοί), αφού σήμερα, με τον δικομματισμό, δεν υπάρχει πια ένα κόμμα που να εκπροσωπεί την ενότητα των καθολικών. Από μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Χριστιανική Οικογένεια» προκύπτει ότι το 27% των πιστών ψηφίζει Δημοκράτες της Αριστεράς. 

Ο καθολικισμός είναι πολύ βαθιά ριζωμένος στην ιταλική κοινωνία, πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη διείσδυση της ορθοδοξίας στην ελληνική κοινωνία η οποία είναι, συγκριτικά, πολύ πιο επιφανειακή, πιο φολκλόρ, δεν έχει το διανοητικό βάθος του καθολικισμού. Δεν ξέρω αν αυτό εξηγεί τις δηλώσεις των ηγετών της αριστεράς στην Ιταλία, εν όψει μάλιστα των εκλογών που δεν αργούν, αλλά οι δηλώσεις τους φαίνονται «ειλικρινείς» και επομένως προσφέρονται για ευρύτερη συζήτηση και όχι ως στοιχείο μιας προεκλογικής τακτικής. Ο Φ. Μπερτινότι, μάλιστα, πριν από λίγε μέρες μίλησε σε ένα συμπόσιο για την «Πίστη και αιωνιότητα» που έγινε στο Παλέρμο, καθώς, όπως δήλωσε, «τον γοητεύει να μιλά για την πίστη ειδικά για την κοινωνιολογική και πολιτιστική αξία που έχει το θέμα».

Στον αντίποδα αυτής της στάσης, μια είδηση από τη Γερμανία στην προεκλογική περίοδο, μας αποκαλύπτει ότι ο Γ. Σρέντερ, δηλώνει δημοσίως, «άθρησκος». Ο σύντροφός του στην Ελλάδα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου δηλώνει «χριστιανός ορθόδοξος» και μάλιστα, θυμίζω την εικόνα από μια επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Χωριό λίγο πριν από την έναρξη της Ολυμπιάδας, όταν μετέβει στους λατρευτικούς χώρους του Χωριού και μετάλαβε στον ορθόδοξο ναό, μπροστά στις κάμερες. Και βέβαια, δεν χάνει ευκαιρία να μετέχει σε θρησκευτικές τελετές και γιορτές κάνοντας και ανάλογες δηλώσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΝ πρόσφατα έκαναν μια πολύ σημαντική πράξη. Στην πρόσφατη τελετή για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στη Βουλή, αποχώρησαν από την αίθουσα όταν εισήλθε η αντιπροσωπεία της εκκλησίας για το σχετικό αγιασμό, αρνούμενοι να αποδεχτούν την παρουσία της εκκλησίας σε λειτουργίες της πολιτείας. Φυσικά, σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμμετέχουν ιερωμένοι σε ανάλογες τελετές. Δεν γίνονται εγκαίνια, εκδηλώσεις κάθε είδους, εορτασμοί μη θρησκευτικού χαρακτήρα (π.χ. όταν νικούν οι ομάδες τους κάποιο ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο) με αγιασμούς και ευχέλαια! Αυτή η εικόνα μόνον σε μουσουλμανικά κράτη με «φονταμενταλιστές» πολιτικούς θα την συναντήσει κανείς.

Αναρωτιέμαι, βέβαια, τι θα απαντούσαν, δημόσια, διάφορα στελέχη της αριστεράς στην ερώτηση: «πιστεύεται στο θεό;» ή «είστε άθεος;»

 

Σάκης Κουρουζίδης

(άθεος)

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 54, 11/05

 

Επιστροφή