Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : Windows Vista: Στα μέτρα του χρήστη ή των παραγωγών;

Διαβάστηκε: 675 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

                   05.02.2007

 

Windows Vista: Στα μέτρα του χρήστη ή των παραγωγών;

 

 Το πολυδιαφημισμένο νέο λειτουργικό της Microsoft εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών οπτικοακουστικού υλικού και κρύβει τεράστιες παγίδες για τους χρήστες.

 

Στις 31/01/07 πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακές φιέστες η επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Windows Vista. Το γεγονός πέρασε μάλλον απαρατήρητο στην ελληνική επικαιρότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε θα υποστούμε τις παρενέργειες, καθώς όλο και περισσότερο είμαστε χρήστες υπολογιστών.

Το νέο λειτουργικό ενσωματώνει δυνατότητες αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού (ταινίες, μουσική κλπ) υψηλής ποιότητας κατευθείαν από τους παραγωγούς του, δηλαδή κινηματογραφικές και δισκογραφικές εταιρείες και τους διανομείς τους. Για να διασφαλίσει τη γνησιότητα και την ελεγχόμενη αναπαραγωγή αυτού του "premium content" υλικού εφαρμόζει ιδιαίτερα περίπλοκο και περιοριστικό για το χρήστη σύστημα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων (Digital Rights ManagementDRM), το οποίο:

·         Λόγω των πολλαπλών κωδικοποιήσεων και αποκωδικοποιήσεων των δεδομένων μειώνει την απόδοση του υπολογιστή και τον κάνει πιο ενεργοβόρο.

·         Δημιουργεί ανάγκη για αναβάθμιση  του hardware, που αλλιώς δε θα ήταν απαραίτητη.

·         Επιβάλει περιορισμούς σε διάφορα στοιχεία του hardware, που μειώνουν τη δυνατότητα χρήσης προγραμμάτων ανοικτού κώδικα, ενώ σε περίπτωση που το λειτουργικό εκτιμήσει ότι απειλείται η ασφάλεια του premium content, το σύστημα θα κλειδώνει αυτόματα και ανεξάρτητα από το χρήστη.

Όλα αυτά λειτουργούν τελικά εις βάρος του χρήστη, περιορίζουν το βαθμό στον οποίο ο ίδιος ελέγχει το μηχάνημα του και γενικά στρέφουν το σύστημα εναντίον του. Το DRM των Windows Vista αυξάνει θεαματικά τον όγκο της εργασίας του υπολογιστή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Microsoft και των παραγωγών του premium content, ενώ το κόστος καλείται να το καταβάλει ο χρήστης με περιορισμό μάλιστα της ελευθερίας του. Έτσι οι φτωχότεροι θα αποκλειστούν περισσότερο από την τελευταία τεχνολογία, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε ένα νέο επώδυνο γύρο αναβάθμισης των μηχανημάτων τους.

Φαίνεται ότι η μονοπωλιακά κυρίαρχη πλέον Microsoft δεν ενδιαφέρεται να προσελκύσει νέους πελάτες, αλλά απευθύνεται με το νέο προϊόν στους παραγωγούς περιεχομένου  με σκοπό να τους προσδέσει πάνω της και από κοινού να "ξεζουμίσουν" όλους εμάς, που θεωρούμαστε δεμένοι πια με τα windows.

Αρχίζει πλέον να διαφαίνεται, όπως είχαμε από τότε επισημάνει, πόσο καταστροφική είναι η «στρατηγική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Δημοσίου και την επιτάχυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας» (βλ. http://www.microsoft.com/hellas/press/2006a/glf.mspx) που περήφανα υπέγραψε πριν από ένα ακριβώς χρόνο ο κ. Αλογοσκούφης.  Ως άλλος ιθαγενής παρέλαβε περιχαρής τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που του προσφέρθηκαν σε αντάλλαγμα της ομηρίας ολόκληρου του δημόσιου τομέα από την αμερικάνικη εταιρεία. Ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση απέφυγε κατηγορίες για «εθνική μειοδοσία» είναι ότι ο πολιτικός μας κόσμος ζει δυστυχώς ακόμα στον προηγούμενο αιώνα και θα του πάρει πολύ καιρό για να το κατανοήσει τέτοια θέματα.

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να καταστούμε υποχείριο της συγκεκριμένης εταιρείας λογισμικού οι Οικολόγοι Πράσινοι προσυπογράφουμε τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Πολίτη στον Ψηφιακό Κόσμο (http://manifesto.digitalrights.gr/) και ζητάμε:

§         Την άμεση απεμπλοκή του Ελληνικού Δημοσίου από τη συμφωνία με τη Microsoft.

§         Την υιοθέτηση Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα* από τις δημόσιες υπηρεσίες που εγγυάται ανεξαρτησία από συγκεκριμένους κατασκευαστές λογισμικού,  εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της πληροφορίας και διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτήν.

§         Τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού στη δημόσια εκπαίδευση, ώστε οι μαθητές και φοιτητές να διδάσκονται τη χρήση, διαχείριση και ανάπτυξη λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και χωρίς κόστος απόκτησης.

Καλούμε τέλος τους απλούς χρήστες και τις επιχειρήσεις να επιλέξουν αντί να «αναβαθμίσουν» τα Windows σε Vista, να στραφούν σε ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα, όπως είναι οι διάφορες εκδόσεις του Linux,.

 

 

                                                                                   

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Κωνσταντίνος Κατώπης 6972 033070

 

 

 

 

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να διανέμει, να αντιγράφει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του, χωρίς να απαιτείται η απόκτηση άδειας.

 

Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού, στο οποίο η δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων [ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτού που το χρησιμοποιεί] παρέχεται στο χρήστη μέσω της ελεύθερης διάθεσης και του πηγαίου κώδικα του λογισμικού.

 

Γύρω από αυτή τη λογική δημιουργήθηκε μια τεράστια κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, με βάση το Διαδίκτυο, οι οποίοι συμβάλλουν από κοινού στη συνεχή βελτίωση του λογισμικού, παρέχοντας δωρεάν τις γνώσεις και τη δουλειά τους σε όλους.

 

Ένα ανοικτό δίκτυο "εθελοντών" προγραμματιστών και εταιρειών του κλάδου, οι οποίοι αναπτύσσουν και διορθώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων παράλληλα, κυκλοφορώντας ταχύτατα και σε μεγάλη συχνότητα τις νέες εκδόσεις λογισμικού, ΕΛ/ΛΑΚ.

 

Το Διαδίκτυο αποτελεί τη βασική πρόσβαση στο διαθέσιμο Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Η σχέση τους, εξ αρχής, υπήρξε στενή και αμφίδρομη. Η εξάπλωση του ΕΛ/ΛΑΚ έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου και η διαδικασία ανάπτυξης του Διαδικτύου βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στο ΕΛ/ΛΑΚ.

 

Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, με συνεχείς βελτιώσεις και αυξημένη πλέον φιλικότητα προς το χρήστη, κερδίζει διαρκώς νέους φίλους παγκοσμίως. Στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, ενδιαφέρονται, ενημερώνονται και αποκτούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό εργαλείο, αξιόπιστο, σταθερό στη λειτουργία και απαλλαγμένο από σημαντικά κόστη, απόκτησης και αναβαθμίσεων.

Επιστροφή