Ενότητα :Τεύχος 69, Μάρτιος 2007

Τίτλος : Σάκης Κουρουζίδης, ΑΠΟΨΕΙΣ, Σουφλιάς εναντίον Δήμα: Σημειώσατε 2

Διαβάστηκε: 690 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Σουφλιάς εναντίον Δήμα: σημειώσατε 2

Σάκης Κουρουζίδης

Φαντάζεστε τον κ. Γ. Σουφλιά επίτροπο περιβάλλοντος της ΕΕ; Να υπερασπίζεται την συνύπαρξη «περιβάλλοντος» και «δημοσίων έργων» υπό ενιαία υπουργική ομπρέλα –αυθεντική ελληνική πατέντα!- να στέλνει κοινοτικά κονδύλια για την εκτροπή του Αχελώου, να επαινεί τον Έλληνα υπουργό περιβάλλοντος για τον χειρισμό του θέματος της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας, να δηλώνει ευτυχής που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους του Κυότο, να καλεί του ευρωπαίους να ξηλώσουν τα τραμ που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις ευρωπαϊκές πόλεις και να λύσουν το κυκλοφοριακό με νέους δρόμους και βέβαια να δίνει μαθήματα οικολογίας στους ευρωπαίους πράσινους, οι οποίοι πάσχουν από «οικολογικό στραβισμό»; Προηγουμένως θα έπρεπε να λάβει ορισμένα ταχύρρυθμα σεμινάρια «σύγχρονης αναπτυξιακής ορολογίας», όπως «φαινόμενο του θερμοκηπίου», «Κυότο», «αειφορία», «προστασία της φύσης», «περιβαλλοντικοί όροι στα έργα», «αιγιαλός – παραλία», «αυθαίρετη δόμηση», «συνταγματική προστασία δασών» κλπ.

Βεβαίως ο κ. Σουφλιάς δεν εξεδήλωσε καμιά ανάλογη φιλοδοξία και ενδεχομένως να τον αδικούμε όταν υπονοούμε ότι δεν θα ήταν κατάλληλος για ένα τέτοιο ρόλο. Εξάλλου, ο κ. Σουφλιάς, ούτε σε συνόδους υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ δεν συμμετέχει, άρα σίγουρα τον αδικούμε ότι θα μπορούσε και να «ευρωπαΐζει». Όχι, «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη» και αν μάλιστα δεν υπήρχε και κάποιος από την «πόλη» να ανακατεύεται στα πόδια του, θα ήταν ακόμη καλύτερα. Θα μπορούσε, έτσι, εκ του ασφαλούς, και μάλιστα ως υπουργός –και- Περιβάλλοντος –και όχι, μόνο, Δημοσίων Έργων- να προτείνει τη χαλάρωση της συνταγματικής προστασίας στα δάση, να έχει την πολυτέλεια να συνεχίζει να προβάλλει την ιδιότητα του Υπουργού Περιβάλλοντος χωρίς ούτε καν να έχει προφέρει δημοσίως τον όρο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού προβλήματος της εποχής μας, αυτού που συμπυκνώνει όλη την αδιέξοδη λογική της αναπτυξιομανίας που εκπροσωπεί ο κ. Σουφλιάς.

Ο κ. Σουφλιάς, όμως, ήταν ειλικρινής όταν δήλωνε στη Βουλή (Καθημερινή, 24/2/2007, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου), ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης (και) εάν υπάρχουν δύο αντιτιθέμενα υπουργεία (σσ. Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων χωριστά) δεν θα προχωρήσει κανένα έργο»! Δηλαδή, ο ρόλος του ως υπουργού Περιβάλλοντος είναι να διευκολύνει την εκτέλεση των έργων –με τον τρόπο που γίνονται στην Ελλάδα, βεβαίως- γιατί αυτή βρίσκεται σε «τροχιά ανάπτυξης» και άρα το περιβάλλον αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια. Απόψεις για την «ανάπτυξη» που εξαντλούνται στην περίοδο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ακόμη και για «συντηρητικές» κυβερνήσεις της ΕΕ. Ο κ. Σουφλιάς εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος μιας «πτωχής» χώρας, η οποία θα καταφέρει να «αναπτυχθεί» με την «καπατσοσύνη» της, ξεγλιστρώντας από τα στενά –περιβαλλοντικά- καλούπια που θέτουν «οι πλούσιες» χώρες του Βορρά. Παλαιάς κοπής ευρωπαϊσμός, παρωχημένης αντίληψης αναπτυξιομανία.

Φαντάζεστε τον κ. Σ. Δήμα υπουργό Περιβάλλοντος της Ελλάδας – εννοείται με τις απόψεις που εκφράζει σήμερα; Μάλλον απίθανο το σενάριο. Ο κ. Δήμας φαίνεται να αισθάνεται άνετα στο σημερινό του ρόλο, ενώ ανάλογες απόψεις –απόψεις που απηχούν το μέσο ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και όχι στενά περιβαλλοντικά- σε μια ελληνική κυβέρνηση προδιαγραφών Καραμανλή – Σουφλιά, θα τον περιθωριοποιούσε.

Ο –Έλληνας- επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ δηλώνει ότι ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, «Αν δεν ληφθούν από τη χώρα μας άμεσα και αυστηρά μέτρα μέχρι το 2010, ... θα εκτοξευτεί στο +40% (από +25% που είναι ο στόχος) και με μη αντιστρέψιμες συνέπειες για τη χώρα μας», ο δε υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, να δηλώνει ότι « βρισκόμαστε κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στους ρύπους αυτούς»!

Ο –Έλληνας- επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ δηλώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «όχι απλώς υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά ένα πολύ δυνατό υπουργείο Αειφορίας», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, δηλώνει ότι η συνύπαρξη Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων επιτρέπει να γίνονται «έργα», δηλαδή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ Σουφλιάς να δίνει το περιβαλλοντικό άλλοθι στον υπουργό Δημοσίων Έργων κ. Σουφλιά!

Ο –Έλληνας- επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ δηλώνει ότι «το περιβάλλον είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας σε όλες τις χώρες (και) κάλεσε τα ελληνικά κόμματα εν όψει εκλογών να προχωρήσουν σε ένα πολιτικό ανταγωνισμό επί του ζητήματος, αναδεικνύοντας την προστασία πρώτη προτεραιότητα, όπως ήδη γίνεται στην προεκλογική Γαλλία, στην προ-προεκλογική Βρετανία, ακόμη και στις ΗΠΑ», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας δυσκολεύεται να προφέρει τη λέξη «αειφορία», «φαινόμενο του θερμοκηπίου», να πάρει ΜΙΑ πρωτοβουλία για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, να ανοίξει ΕΝΑ περιβαλλοντικό θέμα!

Ο κ. Δήμας θα παραμείνει επίτροπος Περιβάλλοντος και ο κ. Σουφλιάς –δυστυχώς- θα συνεχίσει να δηλώνει υπουργός –και- Περιβάλλοντος και Χωροταξίας!

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 69, 3/07

Επιστροφή