Ενότητα :Ευθυμιόπουλος Ηλίας

Τίτλος : Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διαβάστηκε: 743 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

 

Πίσω από τον απειλούμενο πόλεμο δεν βρίσκεται ούτε η τρομοκρατία ούτε τα όπλα μαζικής καταστροφής. Βρίσκονται τα συμφέροντα του πετρελαίου

 

Ηλίας Ευθυμιόπουλος

 

 

Όσο κι ιδρώνουν οι Αμερικανοί,  κανείς πια δεν αμφιβάλλει ότι η πραγματική αιτία πίσω από τον απειλούμενο πόλεμο είναι ο έλεγχος του πετρελαίου.  Τα αναζητούμενα σήμερα από τους επιθεωρητές χημικά ή βιολογικά όπλα στο Ιράκ, χρησιμοποιήθηκαν αφειδώς τόσο εναντίον του Ιράν όσο και εναντίον  των Κούρδων με τις ευλογίες και την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ (τότε που ο δικτάτορας ήταν σύμμαχος). Μετά την εισβολή στο Κουβέιτ, ο Σαντάμ Χουσεϊν περνάει σε δυσμένεια και η Ουάσινγκτον ρίχνει όλο το βάρος της στη Σαουδική Αραβία προς την οποία οι πωλήσεις όπλων (1991) φθάνουν το 38% της παγκόσμιας παραγωγής.

 

Με την  επιδιωκόμενη αλλαγή του καθεστώτος στη Βαγδάτη, οι Αμερικανικές και Βρετανικές εταιρείες (Exon Mobil, Chevron-Texaco, Shell και BP) ελπίζουν να ξαναβάλουν στο χέρι το Ιρακινό πετρέλαιο, για τα καλά πια μετά από 30 χρόνια. Αυτό εξάλλου ερμηνεύει τόσο την αμηχανία, όσο και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει η Lukoil της Ρωσίας, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Κίνας και η Γαλλική TotalFinaElf,  που στην  περίπτωση μονιμοποίησης της Αμερικανικής κυριαρχίας στην περιοχή θα μείνουν έξω από τη μοιρασιά του 30% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου. Ας μην ξεχνάμε πως και οι τρεις αυτές χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Ο έλεγχος των πετρελαίων του Ιράκ, θα δώσει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να μειώσουν την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας στις τιμές του πετρελαίου και  να αναδιατάξουν τους συσχετισμούς στην αγορά της ενέργειας. Η επαπειλούμενη επίθεση στο Ιράκ, παρά την προσωποποίηση της αντιπαλότητας στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεϊν, εγγράφεται στα πλαίσια της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης Μπους για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας διαμέσου του φθηνού και άφθονου πετρελαίου. Πράγμα που συνάδει με την εγκατάλειψη της πολιτικής (που εγκαινίασε ο Κάρτερ) για ένα διαφορετικό μοντέλο βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ήπιες και εναλλακτικές τεχνολογίες. Στα πλαίσια της ίδιας στρατηγικής, η νέα Αμερικανική ηγεσία σκοπεύει – ακόμη και με αιματηρή επιχείρηση-  να δώσει τη χαριστική βολή  στην (Ευρωπαϊκής εμπνεύσεως) Συνθήκη του Κυότο για τις κλιματικές αλλαγές.

 

Τα Νέα, 01.2003

Επιστροφή