Αρχή κειμένου
Το Ταμείο ενεργειακής αποτελεσματικότητας χρηματοδοτεί τη θερμομόνωση των σπιτιών των Βούλγαρων πολιτών.
Επιμέλεια: Λίνα Ιβανόβα
Μετάφραση: Πέταρ Κάντρεφ
Οι τεράστιες απώλειες ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αποτελούν ένα από τα μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους Βούλγαρους πολίτες, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία. Αυτό αναγκάζει τους ιδιοκτήτες σπιτιών και δημόσιων κτιρίων να αναζητούν τρόπους για την βελτίωση της θερμομόνωσής τους. Με την υπερψήφιση του Νόμου περί της ενεργειακής αποτελεσματικότητας το 2004 δημιουργήθηκε ειδικό Ταμείο ενεργειακής αποτελεσματικότητας, το οποίο λειτούργησε στα τέλη του 2005. Τις πιστώσεις του εγγυάται η Παγκόσμια Τράπεζα. Περισσότερα για το Ταμείο και τα συγκεκριμένα οφέλη για τους Βούλγαρους πολίτες από τη δραστηριότητά του μάθαμε από το ρεπορτάζ της Λίνα Ιβανόβα.
Το Ταμείο ενεργειακής αποτελεσματικότητας θα χορηγεί πιστώσεις για θερμομόνωση κτιρίων ύψους 15 χιλ. με 1,5 εκ ευρώ. Φέτος προβλέπεται η χρηματοδότηση 30-35 παρόμοιων σχεδίων, ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους να φτάσει τα 40 ετησίως. Με τι προσελκύει τους πελάτες του το ταμείο, μαθαίνουμε από τον εκτελεστικό διευθυντή του Ιβάν Γκεργκίνοφ.
«Τα επιτόκια συμμορφώνονται με τα επίπεδα στην αγορά, αλλά πάντως είναι χαμηλότερα από εκείνα, τα οποία προσφέρουν οι τράπεζες αυτήν τη στιγμή. Τα επιτόκια για τους δήμους είναι έως 5%, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – έως 7%, ενώ για φυσικά πρόσωπα – έως 9%.
Το μεγαλύτερο μέρος των πελατών μας προς το παρόν είναι δήμοι με σχέδια επισκευής δημοτικών κτιρίων, σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.
Λιγότερες είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες σχεδιάζουν εκσυγχρονισμό των χώρων παραγωγής. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα», συνεχίζει ο κ. Γκεκγκίνοφ, «ο μοναδικός τρόπος να λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο είναι να δημιουργήσουν εταιρεία των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας τους. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε τέτοιους πελάτες καθόλου, τώρα όμως τρέχει η πρώτη παρόμοια διαδικασία χορήγησης πιστώσεως σε πολυκατοικία στο διαμέρισμα «Λιούλιν» της πρωτεύουσας.»
Σύμφωνα με τον κ. Γκεργκίνοφ ένας από τους στόχους του Ταμείου είναι να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο απ’ όσο είναι πρόθυμες οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται και ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Η διαδικασία χορήγησης πιστώσεων από το Ταμείο διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Ο πελάτης πρέπει να υποβάλει έγγραφα, στα οποία να περιγράφεται το σχέδιο και τα αναμενόμενα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη. Τι εγγυάται την ασφάλεια των δανειοληπτών;
«Χαρακτηριστικό για το Ταμείο είναι ότι εργάζεται σύμφωνα με διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας», εξηγεί ο Ιβάν Γκεργκίνοφ. «Ολόκληρη η δραστηριότητα πραγματοποιείται με διαφανείς κανόνες, οι οποίοι κάθε στιγμή ελέγχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία υπερασπίζει τα συμφέροντα όλων των επενδυτών στο Ταμείο. Προς το παρόν χορηγοί μας είναι το Παγκόσμιο Οικολογικό Ταμείο με 10 εκατ δολάρια, η κυβέρνηση της Αυστρίας και η βουλγαρική κυβέρνηση, κάθε μια με ενάμισι εκ ευρώ, καθώς και ιδιώτες με μικρότερα ποσά.»
Αναμένεται το Ταμείο να έχει ρόλο-κλειδί στην υποστήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικές ενεργειακές τεχνολογίες στη χώρα.
«Η αρχική προθεσμία της λειτουργίας του ταμείου ορίζεται σε πέντε χρόνια», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του. «Στο τέλος του πέμπτου έτους θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του και η λειτουργία του θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τον έλεγχο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τώρα το κεφάλαιο επαρκεί για την πρώτη φάση της δραστηριότητας του Ταμείου. Μετά θα χρειαστεί να αναζητήσουμε νέους επενδυτές και όταν το κεφάλαιο φτάσει τα 40-50 εκ δολάρια θα είναι σε θέση να συντηρείται από μόνο του, δηλαδή θα μετατραπεί σε μηχανισμό, στον οποίο τα ποσά από την απόσβεση των πιστώσεων θα επενδύονται εκ νέου σε σχέδια ενεργειακής αποτελεσματικότητας.»
|