Ενότητα :Τεύχος 69, Μάρτιος 2007

Τίτλος : Αγορές Αγροτων Βιοκαλλιεργητων: Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος

Διαβάστηκε: 787 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Αγορές Αγροτών Βιοκαλλιεργητών

Οσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος

 

Την 29η  Ιανουαρίου 2007, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις αγορές των βιοκαλλιεργητών. Τα σωματεία βιοκαλλιεργητών εκφράζουν κατ’ αρχάς την ικανοποίηση τους που επιτέλους γίνεται η προσπάθεια να μπει  ένα τέλος στο νομοθετικό κενό που υπήρχε. Παράλληλα όμως, εκφράζουν τους έντονους προβληματισμούς μας για τις ασάφειες και τις παραλήψεις του εν λόγω σχεδίου Π.Δ. και για το γεγονός ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Υπουργείου προς τους Βιοκαλλιεργητές.

 

1. Οι προτάσεις του ΥΠΑΝ

Πιο συγκεκριμένα,  επισημαίνουν τα παρακάτω:

1.      Δεν κατοχυρώνεται η νομική οντότητα και η ονομασία των αγορών.

2.      Δεν ορίζεται ότι λειτουργούν σε διαφορετικό χώρο ή χρόνο από τις συμβατικές λαϊκές. (Μήπως τελικά εντάσσονται στις συμβατικές;)

3.      Εντάσσει τις αγορές στο νόμο 3377/2005 ως έχει, στον οποίο επιτρέπεται η συμμετοχή των εμπόρων. Στο εν λόγω σχέδιο Π.Δ. δεν είναι σαφές ότι συμμετέχουν μόνο παραγωγοί.

4.      Αγνοείται παντελώς το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1428, που όλα τα σωματεία έχουν ψηφίσει και επιθυμούν να αποτελέσει τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας των αγορών. Δεδομένης της πολιτικής του Υπουργείου, και των Υπουργών κ.κ. Σιούφα Δ. και Παπαθανασίου Ι. υπέρ της προτυποποίησης προϊόντων και υπηρεσιών, προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και απορίες αυτή η παράληψη.

5.      Ανατίθενται αρμοδιότητες σε φορείς όπως ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών, ο οποίος δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και προσωπικό σε σχέση με την βιολογική γεωργία, τους βιοκαλλιεργητές και την αγορά βιολογικών προϊόντων στο σύνολό της.

6.      Στις διαδικασίες ίδρυσης και οργάνωσης των αγορών δεν προβλέπεται η συμμετοχή των σωματείων των βιοκαλλιεργητών που συμμετέχουν στις αγορές, των καταναλωτικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών φορέων.

7.      Δεν υπάρχει η πρόβλεψη για Φορέα εθνικής εμβέλειας για τις αγορές, που  σκοπό έχει την ανάπτυξή τους σε όλη τη χώρα. ( Την αναγκαιότητα του φορέα αυτού έχει αναγνωρίσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κύριος Παπαθανασίου Ι. στη Βουλή των Ελλήνων την 1η Ιουνίου 2006).

8.      Είναι ασαφές ποιος χορηγεί τις άδειες. Βάση του σχεδίου είναι μάλλον  αδύνατο να βγάλουν άδεια οι βιοκαλλιεργητές. (Μήπως τελικά θα έχουμε άδειες αγορές;)

9.      Άφθονη γραφειοκρατία, υψηλό κόστος, διπλός και τριπλός κόπος και χρόνος είναι το βασικό χαρακτηριστικό των διαδικασιών που προβλέπονται από το ΠΔ. (Τελικά μήπως την πληρώσουν και πάλι οι καταναλωτές, ενώ οι βιοκαλλιεργητές χάνουν κάθε κίνητρο συμμετοχής.)

10.  Είναι ασαφές το καθεστώς ελέγχου.

 

Για τα παραπάνω, τα σωματεία ζητούν από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης έγγραφες και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

 

2. Οι Προτάσεις των Βιοκαλλιεργητών

Δίνουν  λύση μέσα από τη δική πρόταση Προεδρικού Διατάγματος και την εφαρμογή του Προτύπου ΕΛΟΤ 1428, προτάσεις που πηγάζουν μέσα από την καθημερινή εμπειρία, τη συσσωρευμένη γνώση και την κοινωνική αποδοχή.

 

 

Πρότυπο Λειτουργίας ΕΛΟΤ 1428

Το Πρότυπο ( το οποίο είναι αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης φορέων, εκπροσώπων βιοκαλλιεργητών, καταναλωτών,  επιστημονικής κοινότητας, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, κ.λ.π.) θέτει τις προδιαγραφές λειτουργίας των αγορών και των συμμετεχόντων, δημιουργώντας ένα καθεστώς διαφάνειας, αξιοπιστίας, ασφάλειας και οικολογικής διαχείρισης των αγορών. Επίσης τις συνδέει με τον αγροτουρισμό γεφυρώνοντας έτσι την πόλη με την ύπαιθρο, προβλέπει δελτία παραπόνων, και σύγχρονη βάση δεδομένων για τη διαχείριση των αγορών. Το Πρότυπο πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό από τη νομοθεσία.

 

Νομικό Πλαίσιο

Αντίστοιχα, το νομικό πλαίσιο που προτείνουν οι βιοκαλλιεργητές βασίζεται στην κατοχύρωση της νομική οντότητας των αγορών, μέσα από τροπολογία νόμου που κρίνεται απαραίτητη, και σε ένα Προεδρικό διάταγμα που προβλέπονται τα παρακάτω:

1.      Σαφής και αδιαμφισβήτητος ορισμός των Αγορών Αγροτών Βιοκαλλιεργητών.

2.      Η συμμετοχή μόνο παραγωγών βιοκαλλιεργητών.

3.      Η συμμετοχή βιοκαλλιεργητών, καταναλωτών και των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες ίδρυσης και οργάνωσης των αγορών, στα πλαίσια πάντα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των οικείων Δήμων.

4.      Η σύσταση Εθνικού Φορέα για τις αγορές όλης της χώρας, με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό για την ανάπτυξή τους. Σε αυτή συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως τα σωματεία των βιοκαλλιεργητών, η Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, εκπρόσωπος των οργανισμών πιστοποίησης, καταναλωτικές οργανώσεις, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5.      Η συμμετοχή αγροτών βιοκαλλιεργητών κατά κύριο επάγγελμα και αγροτών βιοκαλλιεργητών μερικής απασχόλησης (25% αγροτικό εισόδημα) στις αγορές. Έτσι ενισχύεται συνολικά ο τομέας της βιολογικής γεωργίας, η ελληνική ύπαιθρος και ο αγροτικός πληθυσμός.

6.      Απλές διαδικασίες αδειοδότησης με χαμηλό κόστος. Έτσι δε προκύπτουν αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές και περιττή γραφειοκρατία για τους παραγωγούς.

7.      Απλές και διαφανείς διαδικασίες οργάνωσης των αγορών, όπως η χορήγηση θέσεων, το μέγεθος της αγοράς κοκ.

8.      Απογευματινό, πρωινό ή μεσημεριανό ωράριο λειτουργίας σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

9.      Αξιόπιστος έλεγχος και εποπτεία του συστήματος από όλους τους αρμόδιους φορείς.

10.  Ολοκληρωμένο σύστημα κυρώσεων για τις παραβάσεις.

 

Οι βιοκαλλιεργητές πιστεύουν ότι προτάσεις και η πρακτική τους δικαιώνονται καθημερινά από χιλιάδες καταναλωτές και από όλη την κοινωνία. Πρόκειται για θεσμούς αδιαπραγμάτευτους σε όλο τον κόσμο. Προτείνουν το αυτονόητο.

 

( Το πρότυπο ΕΛΟΤ μπορείτε να βρείτε στο link:

http://www.elot.gr/announcement/ELOT%201428_dim_krisi.pdf)

 

 

Τα σωματεία

ΣΥΒΙΛΑΑ, ΕΑΒΒΕ, ΣΒΙΟΛΑΚ, ΔΗΜΗΤΡΑ, συλλογος βιοκαλλιεργητων λαϊκων αγορων αττικης, ενωση αγροτων βιοκαλλιεργητων βορειας ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 69, 3/07

 

Επιστροφή